Een menselijke samenleving lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. In de praktijk doen sommige mensen ertoe, anderen veel minder. Om de aandacht te vestigen op dit onrecht, staat de najaarscampagne van 11.11.11 dit jaar in het teken van menselijkheid. Het thema menselijkheid ligt ook Memisa nauw aan het hart. Iedereen heeft het recht op een menswaardige behandeling bij ziekte. In dit artikel leggen Elies, Norohaingo en Delfien uit wat menselijkheid voor hen betekent.
Als trouwe partnerorganisatie van 11.11.11, de koepelorganisatie voor Internationale Solidariteit, scharen we ons dit jaar volop achter de solidaire boodschap van 11.11.11. “Opkomen voor menselijkheid is opkomen voor mensen. Echte mensen zoals jij en ik“, zo luidt de boodschap. Net als 11.11.11 komt ook Memisa op voor de meest kwetsbaren. Memisa strijdt ervoor om de toegang tot en de kwaliteit van gezondheidszorg te verbeteren in onze partnerlanden, met een specifieke focus op jonge kinderen en vrouwen. Want toegang tot gezondheidszorg is een basisrecht. We mogen de meest kwetsbare bevolkingsgroepen niet achter laten, nooit.
Iedere persoon heeft recht op kwaliteitsvolle gezondheidszorg, op een menswaardige behandeling. Helaas is dat in heel wat landen in het Globale Zuiden waar we actief zijn niet het geval. Dat geldt ook voor de DR Congo, Benin, Burundi, Guinee, Mauritanië en India, onze partnerlanden. Het gezondheidssysteem in de landen waar Memisa actief is, is niet altijd toegankelijk voor mensen in kwetsbare situaties. De moeder- en kindersterftecijfers zijn nog steeds veel te hoog. Maar ook in België is toegang tot gezondheidszorg niet vanzelfsprekend voor iedereen.
1,3 miljard mensen hebben geen of onvoldoende toegang tot gezondheidszorg. Bovendien sterven dagelijks 830 vrouwen aan de gevolgen van hun zwangerschap of bevalling. 99 procent van deze vrouwen woont in lage-of middeninkomenslanden. Deze cijfers zijn onaanvaardbaar hoog. Daarom strijden we, net zoals 11.11.11, voor een meer rechtvaardige wereld en meer specifiek strijden wij als medische ngo ook tegen moedersterfte. We informeren en mobiliseren ook de Belgische bevolking om samen met ons de strijd aan te gaan.
Elies, Norohaingo en Delfien zetten zich dagelijks in voor een betere toegang tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg, zodat ook de meest kwetsbaren op een menswaardige manier behandeld worden in een ziekenhuis of gezondheidscentrum, waar dan ook ter wereld.
Elies Van Belle, algemeen directeur van Memisa, legt uit wat menselijkheid voor de organisatie betekent:
“Menselijkheid” betekent voor Memisa dat elke persoon recht heeft op gezondheidszorg, ongeacht hun afkomst, status, of financiële middelen. Menselijkheid betekent ook respect voor de waardigheid van ieder individu. Het betekent solidariteit die grenzen overschrijdt. Het betekent ook even een stap terugzetten en elkaar in de ogen durven kijken en de mens zien, elke mens, die niet anders is dan jij en ik.”
Norohaingo Andrianaivo is nationaal vertegenwoordigster van Memisa de DR Congo, en gebaseerd in Kinshasa. Voor haar komt menselijkheid steeds neer op hetzelfde: “Voor mij is menselijkheid alles wat te maken heeft met de mens, zijn omgeving en vooral zijn fysieke en mentale welzijn.”
“Ik ben trots dat ik deel uitmaak van Memisa, want we helpen de mensheid te verbeteren door de toegang tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg te verbeteren. Ons werk verbetert zowel de fysieke en mentale gezondheid als de financiële toegang, wat een groot probleem is voor de mensheid, vooral omdat we ook werken in gebieden die worden geteisterd door conflicten. Op die manier dragen we met Memisa bij aan meer menselijkheid.”
In België heeft Memisa in 2004 een ziekenhuisnetwerk opgericht, genaamd Ziekenhuis voor Ziekenhuis. Binnen dit netwerk engageren Belgische ziekenhuizen zich om hun patiënten, bezoekers en personeel te sensibiliseren over de grote ongelijkheid wereldwijd op het vlak toegang tot kwaliteitsvolle basisgezondheidszorg en perinatale zorgen. Delfien Steverlynck, vroedvrouw en pediatrisch verpleegkundige in ons partnerziekenhuis AZ Sint-Vincentius Deinze, vertelt wat menselijkheid en een wereld met meer menselijkheid voor haar betekent :
“Een menselijkere wereld is een wereld waarin iedereen als gelijk gezien wordt. Een wereld waar iedereen kan voorzien in basisbehoeften. Bovenop deze basisbehoeften heeft iedereen natuurlijk ook wel nood aan een vleugje liefde en genegenheid, dus laten we die nood ook maar inwilligen.”
Steun jij samen met ons de campagne van 11.11.11? Kom meer te weten over de campagne! |