Malaria: de belangrijkste doodsoorzaak in de DR Congo is een ziekte die nochtans te genezen valt

24 / 04 / 2024

Malaria is een ziekte die voorkomen en genezen kan worden. Toch blijft malaria de belangrijkste doodsoorzaak in de DR Congo. De voornaamste oorzaken? Armoede en een gebrek aan informatie. De meest kwetsbare gezinnen gaan vaak niet naar het gezondheidscentrum en kiezen voor zelfzorg met medicijnen van slechte kwaliteit. Voorlichting en sensibilisering van de gemeenschap zijn van vitaal belang in de strijd tegen deze “moeraskoorts”.

2 femmes assises sur un lit avec moustiquaire, centre de santé en RD du Congo

Malaria begrijpen: een zeer gevaarlijke ziekte voor kinderen en zwangere vrouwen 

Malaria is een infectieziekte die door bepaalde muggensoorten op mensen wordt overgedragen. Malaria komt vooral voor in tropische landen. Door hun slachtoffers te bijten, injecteren besmette muggen een parasiet in de bloedbaan van hun gastheer. Deze parasieten vermenigvuldigen zich binnen enkele minuten en vernietigen snel de rode bloedcellen van de persoon. Acute bloedarmoede is dan ook een van de meest voorkomende complicaties bij patiënten die lijden aan ernstige malaria.

Malaria is vooral zeer gevaarlijk voor kinderen jonger dan 5 jaar en zwangere vrouwen. In de DR Congo waren 67 % van de sterftes die te wijten zijn aan malaria in 2020 kinderen, jonger dan 5 jaar (https://pnlprdc.org/).

Nochtans kan deze ziekte vermeden worden… 

Malaria kan preventief voorkomen worden, in de eerste plaats door jezelf te beschermen tegen muggenbeten. Verpleegkundigen leggen dit uit aan hun patiënten -vooral zwangere vrouwen- tijdens educatieve sessies die in het gezondheidscentrum worden georganiseerd. Met insecticide behandelde muskietennetten over bedden en ramen en beschermde kleding zijn de eerste verdedigingslinie tegen infectie. De verpleegsters voegen de daad bij het woord en distribueren gratis met insecticide behandelde muskietennetten (ITN’s) die lang meegaan, dankzij subsidies van het Wereldfonds.

causerie éducative, femmes enceintes, RD Congo

Voor zwangere vrouwen zijn prenatale consultaties (PNC) heel belangrijk, omdat ze daar ook medicijnen krijgen om zichzelf en hun baby te beschermen. Daarom bezoeken medische teams, vaak bijgestaan door vrijwilligers uit de gemeenschap, regelmatig dorpen om gezinnen te informeren en vrouwen aan te moedigen om hun zwangerschap in het gezondheidscentrum te laten controleren.

… en je kan ervan genezen

Sterfte als gevolg van malaria kan worden teruggedrongen door snelle diagnose en vroegtijdige behandeling.

In de DR Congo kunnen zorgverleners de ziekte vaststellen met de dikke druppeltest. Bij deze test, die in een laboratorium wordt uitgevoerd, wordt een druppel bloed onder een microscoop onderzocht op de aanwezigheid van de parasiet.

Deze test kan gemakkelijk worden uitgevoerd in gezondheidscentra op het platteland, op voorwaarde dat het volgende beschikbaar is:

  • Een microscoop
  • Een specifieke kleurvloeistof
  • Een opgeleide laborant

Un homme en blouse médicale regarde dans un microscope, RD Congo

In het ziekenhuis van Pawa (provincie Opper-Uele) lijden de meeste patiënten aan malaria (65.718 gevallen in 2020). Memisa renoveert en breidt het laboratorium van het ziekenhuis uit. Er wordt nieuwe apparatuur aangeschaft. De laboranten krijgen ook een extra opleiding om nauskeurige diagnoses te kunnen stellen. 

 

Zodra de diagnose gesteld is, wordt een aantal medicijnen -gratis verstrekt ook door het Wereldfonds- gebruikt om malaria te behandelen. Sinds eind 2021 is er zelfs een vaccin! Dit vaccin zou de morbiditeit en mortaliteit van malaria bij jonge kinderen verminderen en wordt aanbevolen door de WHO. Het is echter nog steeds niet op grote schaal beschikbaar en maar heel weinig kinderen hebben er momenteel toegang toe.

Elke gift telt!
Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
Prenatale consultatie voor 5 vrouwen
Transport en een keizersnede die het leven van een zwangere vrouw redt
Reanimatiekit voor premature baby’s

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift