In Mauritanië sterven te veel moeders en baby’s tijdens of vlak na de bevalling. Dankzij de steun van haar vrijgevige donateurs kan de Belgische ngo Memisa gezondheidswerkers bijscholen gedurende hun hele carrière, zodat ze vrouwen en hun pasgeborenen de zorg kunnen aanbieden die ze nodig hebben om te overleven.
Dankzij giften kunnen we zorgverleners opleiden in verloskundige en neonatale hulp
In 2023 heeft Memisa, in samenwerking met de Association pour la Promotion de la Santé in Dar Naïm, 21 vroedvrouwen en 79 overige verpleegkundigen opgeleid in verloskundige en neonatale spoedhulp in Mauritanië. De opleiding stelt gezondheidswerkers in staat om hun kennis en vaardigheden bij te schaven met betrekking tot bepaalde complicaties die gepaard gaan met de zwangerschap, de bevalling, en de periode na de bevalling, waaronder:
- De preventie en behandeling van bloedingen na de bevalling
- De preventie en behandeling van arteriële hypertensie (pre-exlampsie)
- De preventie en behandeling van infecties bij de moeder
- Essentiële neonatale zorg, in het bijzonder voor premature baby’s
- Reanimatie van pasgeborenen
Deze zorg is essentieel om de gezondheid en het welzijn van mama’s en pasgeborenen te garanderen en om sterfte en complicaties op korte en lange termijn te verminderen.
« We hebben de opleiding van de APSDN in verloskundige en neonatale zorg gevolgd. Deze opleiding heeft onze manier van werken grondig veranderd. »
Vroedvrouwen in het gezondheidscentrum in Bababé
Hoge moeder- en neonatale sterftecijfers in Mauritanië
In Mauritanië is moedersterfte en neonatale sterfte een reëel probleem voor de volksgezondheid.
De moedersterfte is er hoog: volgens de Wereldbank sterven er 464 vrouwen per 100.000 levendgeborenen [1]. Dat terwijl de meeste sterfgevallen bij mama’s te wijten zijn aan complicaties die gemakkelijk vermeden kunnen worden. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld sterven aan bloedingen, met name postnatale bloedingen, infecties of aan de nasleep van een aanval veroorzaakt door arteriële hypertensie of een hoge bloeddruk (eclampsie) [2].
Het neonatale sterftecijfer bedraagt 33,6 sterfgevallen per 1.000 levendgeborenen [3]. De belangrijkste oorzaken van sterfte bij pasgeborenen zijn zuurstofgebrek bij de geboorte, infecties en complicaties bij vroeggeboorte [4].
Een van de sleutelelementen om deze twee zorgwekkende cijfers in te perken is het opleiden van zorgpersoneel in obstetrische en neonatale spoedzorg (Emergency Obstetric and Neonatal Care, EmONC). Elke zorgprofessional moet in staat zijn om de gezondheid van de moeder en de baby tijdens de zwangerschap, de bevalling en de periode na de bevalling te controleren en complicaties (zoals bloedingen, hoge bloeddruk, infecties) of groeiafwijkingen, zijnde de belangrijkste oorzaken van moeder- of neonatale sterfte, op te sporen en te behandelen.
Blijven bijleren, ook na het afstuderen: continue vorming is cruciaal voor gezondheidspersoneel
Elke dag evolueert de medische kennis. Nieuwe ontdekkingen vinden plaats en innovatieve therapieën worden ontwikkeld. In een sector die continu verandert, is het noodzakelijk dat zorgprofessionals op de hoogte blijven van de laatste medische ontwikkelingen. In Mauritanië zet Memisa zich in om gezondheidspersoneel continu bij te scholen. Daarvoor werken we samen met de Association pour la Promotion de la Santé in Dar Naïm, een lokale organisatie die geprezen wordt voor de praktische opleidingen die ze aanbiedt. De APSDN organiseert opleidingen voor zorgpersoneel, zowel rond de zorg voor pasgeboren baby’s als rond het gebruik van IT-tools.
Steun ons zodat we nog meer opleidingen voor vroedvrouwen en verpleegkundigen in Mauritanië kunnen organiseren!