Gemeenschap bouwt samen gezondheidscentrum in milieuvriendelijk materiaal

11 / 05 / 2021

In de provincie Sud-Ubangi (DR Congo) is de bouw van het nieuwe gezondheidscentrum van Balaw afgerond. Een mooi voorbeeld van hoe Memisa samen met het Mechelse ziekenhuis AZ Sint-Maarten de kwaliteit van de gezondheidszorg op een duurzame én participatieve manier verbetert.

“Dit nieuwe gezondheidscentrum is een enorme verbetering”, bevestigt dorpsbewoonster Maman Anto. “En dit hebben we allemaal samen mogelijk gemaakt. Ik was zwanger, maar toch hielp ik in de mate van het mogelijke mee aan de bouw ervan. Zo bereidde ik maaltijden voor de werkploeg of leverde ik water aan waarmee de stenen gemaakt konden worden. Ik wilde echt graag dat het gezondheidscentrum op tijd af was, zodat ik er kon bevallen. Maar dat was niet het geval: ik beviel in het oude gezondheidscentrum. Het regende hevig die dag, waardoor ik het gevoel had dat het oude gebouw ging wegzakken. Alles verliep vlot, maar toch begrijp ik dat veel vrouwen vroeger beslisten om 15 kilometer verder te wandelen om niet in Balaw te moeten bevallen. Dat is nu gelukkig verleden tijd.” habitante du village

Ontbossing tegengaan

De grote betrokkenheid van de gemeenschap, zowel in de voorbereidingsfase als bij de bouwwerkzaamheden, was een belangrijke garantie voor het slagen van dit bouwproject. De plaatselijke bevolking hielp bij het vervaardigen van de leemstenen. Dit zijn stenen uit aarde, gedroogd in de zon. Er is geen hout nodig om ze te bakken wat het proces milieuvriendelijk maakt en ontbossing tegengaat. Bijkomend voordeel is dat de bouw met zulke stenen snel gaat, de stenen kunnen namelijk ter plaatse gemaakt worden en moeten slechts enkele dagen drogen. Transportvervuiling en transportkosten worden zo uitgespaard. In een tweede fase worden de stenen bedekt met een laag cement waardoor ze goed beschermd zijn tegen de regen.

Ook nu de bouw voltooid is, eindigt de betrokkenheid van de gemeenschap niet. Zo kreeg Samy (afgevaardigde van de dorpsgemeenschap) een opleiding van de bouwploeg. “Als assistent-metselaar hielp ik niet alleen mee aan de eigenlijke constructie, ook zal ik in de toekomst onderhoudsproblemen kunnen opvolgen.” Dit verzekert de duurzaamheid van het project op lange termijn.

Ancien et nouveau bâtiment

Het gezondheidscentrum kon gebouwd worden dankzij de steun van AZ Sint-Maarten. Het Mechelse ziekenhuis is via het Ziekenhuis voor Ziekenhuis-initiatief al meer dan 15 jaar solidair met de gezondheidszone Budjala. Bovenop haar jaarlijkse bijdrage, schonk ze 15.000 euro in 2020 en 5.000 euro dit jaar om de bouw van het nieuw gezondheidscentrum mogelijk te maken.  
Elke gift telt!
Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
Prenatale consultatie voor 5 vrouwen
Transport en een keizersnede die het leven van een zwangere vrouw redt
Reanimatiekit voor premature baby’s

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift