AZ Sint-Maarten: al 15 jaar trouwe partner van Memisa

26 / 11 / 2020

In 2005 ging het AZ Sint-Maarten in het kader van het Ziekenhuis voor Ziekenhuis-initiatief een partnerschap aan met de gezondheidszone Budjala in DR Congo. Na 15 jaar is de samenwerking actiever dan ooit. Ter ere van deze verjaardag werd een persconferentie georganiseerd in het Mechelse ziekenhuis en ontving Memisa een cheque van 15.000 euro voor de renovatie van een gezondheidscentrum.

Moeilijke omstandigheden

Budjala (provincie Sud-Ubangi) ligt in het noordwesten van DR Congo en telt 1 referentieziekenhuis en 13 gezondheidscentra. Het merendeel van de bevolking leeft er in armoede, door een gebrek aan infrastructuur zijn verschillende dorpen (vooral tijdens het regenseizoen) onbereikbaar en geen toegang tot stromend water en elektriciteit vormen eerder de regel dan de uitzondering.  “Maar ondanks de enorme noden en moeilijke omstandigheden om er te werken, is er mede dankzij de betrokkenheid en steun van AZ Sint Maarten de afgelopen jaren veel vooruitgang geboekt. Het ziekenhuis kreeg een grondige opknapbeurt, het labo is uitgerust met de nodige infrastructuur, het personeel ontving opleidingen, zonnepanelen werden geïnstalleerd, dankzij een autoclaaf kan medisch materiaal gesteriliseerd worden, … “, vertelt projectmedewerker Kristel Moerman. “We komen van ver. Soms hebben we wat van richting moeten veranderen, maar we zitten op de juiste weg.”

Motivatie en ambitie

“Ondanks de beperkte middelen en infrastructuur trachten de verpleegkundigen en artsen de beste zorgen toe te dienen aan de patiënten die naar het ziekenhuis komen. Hun inzet is ook zichtbaar in de cijfers, zo zijn de postoperatieve infecties gedaald van 4% in 2014 naar 1% dit jaar”, vertelt verpleegkundige Sophie Verroken die in januari op inleefreis trok naar Budjala. “Alle medewerkers zijn zeer gedreven om van Budjala een ziekenhuis te maken met een kwaliteitsvolle en toegankelijke zorg. Er zijn nog werkpunten, maar aan motivatie en ambitie geen gebrek.  De motivatie van het personeel stimuleert blijvende verbeteringen, waardoor Budjala uitgroeit tot voorbeeldziekenhuis voor de hele regio.”

Elke gift telt!
Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
Prenatale consultatie voor 5 vrouwen
Transport en een keizersnede die het leven van een zwangere vrouw redt
Reanimatiekit voor premature baby’s

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift