AZ Sint-Maarten Mechelen

Het AZ Sint-Maarten in Mechelen startte in 2005 de samenwerking met de gezondheidszone van Budjala (Evenaarsprovincie, DR Congo). Over de grenzen heen wilden we ook op een andere plaats strijden voor goede en toegankelijke gezondheidszorg. Begonnen als een typisch uitgeleefd ziekenhuis in slechte staat, is Budjala nu uitgegroeid tot een leerziekenhuis. We hebben elkaar gevonden: een medewerkersgroep in Congo die heel leergierig is, heel geëngageerd om steeds betere zorgen te geven, en wij die enthousiast veel contact houden met hen, feedback geven en fondsenwerven. Bovenop onze jaarlijkse bijdrage konden we een essentieel deel betalen van de totale renovatie van het ziekenhuis, een campagne tegen ondervoeding ondersteunen in de helft van de regio en verschillende kleinere projecten steunen.

De resultaten mogen gezien worden! Enkele voorbeelden: de moedersterfte zit op 10% van het landelijk gemiddelde (1 overlijden op 1500 bevallingen); er zijn minder dan 0,5% infecties na operaties; meer dan 550 zwangere vrouwen en kinderen werden gered van ernstige ondervoeding (laatste helft 2017); er is een aanbod van oogzorg en tandzorg en er werden motorambulances aangekocht.

Artsen, zorgverleners en gevormde vrijwilligers redden al honderden kinderen van ondervoeding. AZ St Maarten financierde de vorming.

Help mee!

Steun mee en doe een gift op BE69 9201 0390 6278.

Meer info:

www.azsintmaarten.be

Alle ziekenhuizen bekijken