Digitalisering: van innovatieve ideeën tot succesverhalen

24 / 08 / 2020

In DR Congo zijn gezondheidscentra op het platteland vaak slecht bereikbaar. Ze liggen afgelegen van grote steden en de kwaliteit van de zorg leidt onder een tekort aan geschoold medisch personeel. Door een gebrek aan middelen en kennis lopen zwangere vrouwen een groter risico op complicaties tijdens en na de bevalling en gebeurt het weleens dat foute diagnoses worden gesteld, met alle gevolgen van dien.

Beeld je even in dat een dokter vanop afstand kan volgen wat de verpleegkundige of verloskundige te zien krijgt. Dat de dokter hem of haar medisch advies kan geven…

Wel dit kan. Om de kwaliteit van de gezondheidszorg te verhogen, startte Memisa in 2019 in DR Congo met het gebruik van de innovatieve technologie smart glasses. Deze brillen bevatten een camera, microfoon en geluidssprekers en worden gebruikt in de (afgelegen) gezondheidscentra. Dankzij de brillen kan er live informatie uitgewisseld worden met dokters of experts die zelf niet ter plaatste zijn. Het voordeel van het gebruik van zulke brillen (in vergelijking met telefoons of tablets) is dat zorgverleners zo de handen vrij hebben tijdens de consultatie. Wanneer er beslist wordt om de patiënt door te verwijzen naar het ziekenhuis, gebeurt de verplaatsing per motorambulance. Voordeel is dat het ziekenhuis zo reeds op de hoogte is van de komst van de patiënt.

Voor dit pilootproject in drie gezondheidscentra in de gezondheidszone van Kingandu werkt Memisa samen met het Instituut voor Tropische Geneeskunde dat instaat voor het onderzoek en met Iristick die de technische aspecten voor haar rekening neemt. Zonnepanelen op het dak en internet via de satelliet, maken het gebruik van de smart glasses mogelijk.

lunettes intelligentes congo

Verpleegkundige Liliane draagt een digitale bril waarmee ze in contact staat met dokter Alain.

“Het dichtstbijzijnde ziekenhuis ligt op 9 kilometer. In vogelvlucht is dat niet ver, maar door de slechte staat van de wegen duurt het uren om er te geraken. De dokter kan dus niet voor elk noodgeval over en weer komen. Maar via de bril kan hij de consultatie toch nauwgezet volgen.”

De lokale autoriteiten worden nauw betrokken bij dit project. Hun enthousiasme en overtuiging dragen bij tot het welslagen. Naast aangepaste opleidingen voor het medisch personeel werd ook de lokale gemeenschap via sensibiliseringssessies ingelicht over het gebruik en de voordelen van deze moderne technologie.

 Benieuwd welke andere innovatieve toepassingen Memisa integreert in haar projecten? Lees er hier meer over.

Elke gift telt!
Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
Prenatale consultatie voor 5 vrouwen
Transport en een keizersnede die het leven van een zwangere vrouw redt
Reanimatiekit voor premature baby’s

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift