Corona, ebola én mazelen? Houdt het ooit op in Oost-Congo?
|
DEEL 1: MAAK KENNIS MET HET VERPLEEGKUNDIG PERSONEEL DAT – MITS GEVAAR VOOR EIGEN LEVEN – HET ZIEKENHUIS VAN FATAKI DRAAIENDE HOUDT
Deel 2: DR Congo rolt van de ene epidemie in de andere. Naast ebola en corona, de opmars van mazelen
DR Congo kampt met de zwaarste mazelenepidemie die het land ooit gekend heeft. Sinds de uitbraak die startte in 2018 trof het virus al 332.000 kinderen blijkt uit cijfers van Unicef. In 2019 vielen er 6.200 dodelijke slachtoffers waarvan 85 procent jonger dan 5 jaar.
“In maart 2020 was er opnieuw een uitbraak in de gezondheidszone Angumu (Mahagi). Door het gewapende conflict in deze regio is de bevolking vaak op de vlucht wat de verspreiding van het virus in de hand werkt. Bovendien zorgen dergelijke volksverhuizingen ervoor dat er geen structurele vaccinatiecampagnes kunnen plaatsvinden “, vertelt dokter Luc vanuit Bunia. “Zulke vaccinaties zijn essentieel, aangezien de ziekte erg besmettelijk is en er geen behandeling bestaat.”
Vaccin koel bewaren
In stedelijke gebieden in DR Congo is ongeveer 90 procent van de bevolking ingeënt, maar op het platteland is dat slechts 25 procent. Verschillende factoren spelen mee. Zo woont een groot deel van de Congolezen in afgelegen gebieden ver weg van gezondheidscentra of ziekenhuizen waardoor ze moeilijk toegang hebben tot gezondheidszorg. Vaccinaties moeten bovendien gekoeld bewaard worden. Niet evident in gezondheidscentra waar niet steeds elektriciteit is.
Hoewel de uitbraak van mazelen reeds in 2018 startte, kwam de reactie erg laat op gang aangezien alle ogen gericht waren op de bestrijding van ebola. De nationale vaccinatiecampagne liet op zich wachten en werd uitgesteld waardoor het dodental bleef stijgen. Gezondheidswerkers waarschuwen, om nu met COVID-19 in het achterhoofd, niet dezelfde fout te maken. Bovendien kan de mazelenepidemie een andere epidemie versterken. Het mazelenvirus tast namelijk het geheugen van het immuunsysteem aan. Daardoor zijn personen die de ziekte hebben, vaak vatbaarder voor andere ziektes.
Opleidingen
Naast het voorhanden zijn van vaccinaties, is het erg belangrijk dat gezondheidscentra bereikbaar zijn én dat de dienstverlening van hoge kwaliteit is. Opgeleid medisch personeel kan namelijk beter inschatten of er sprake is van mazelen en zo ja direct ingrijpen om een verdere verspreiding en uitbraak te voorkomen.
. Onderstaande risicofactoren dragen bij tot een mazelenuitbraak, helaas elementen die allemaal aanwezig zijn in Oost-Congo:
|
Gelijkaardige artikels
Steun ons project
Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo
Ik doe een gift