style="background-image:url('https://memisa.be/wp-content/uploads/2024/09/2-1.png');"

15 oktober 2024

3 obstakels die zwangere vrouwen tegenkomen in de DRC… En hun oplossingen!

Elk uur sterft er een vrouw in de DRC door oorzaken verwant aan hun zwangerschap of aan complicaties tijdens de bevalling [1]. Hoe kan je deze alarmerende statistieken verklaren? Ontdek 3 grote obstakels waarmee zwangere vrouwen te maken krijgen in de Democratische Republiek Congo, waardoor hun leven in gevaar komt.

femme assise sur un lit d'hôpital avec son bébé

1. Kraamafdelingen liggen op enkele uren afstand

Een wandeling van 2,5 uur, heen en terug, op een hobbelige en glibberige aardeweg. Dat is de inspanning die Rose* (fictieve naam) moet leveren om de kraamkliniek te bereiken. Idealiter zou Rose deze weg 5 keer moeten afleggen tijdens haar zwangerschap: 4 keer om op controle te gaan en 1 keer om te bevallen. Helaas heeft Rose niet de financiële middelen om met de motor te reizen en heeft ze geen andere optie dan te voet te gaan.

Eén van de redenen van de hoge moeder- en kindersterftecijfers in DR Congo is de afstand tussen de patiënten en de zorginstellingen. De wegen zijn vaak in zeer slechte toestand. Transport voor noodtoestanden is er vaak niet

Oplossing: Memisa levert motorambulances aan kleine kraamklinieken op het platteland. Deze motoren kunnen overal komen, van kleine bospaadjes tot onverhardewegen. In noodgevallen kan de motorambulance snel de reis van gezondheidscentrum naar ziekenhuis maken. Dit verhoogt de overlevingskansen van moeders en hun baby’s.

2. Bevallingen zijn duur

In de DRC varieert de prijs van een bevalling tussen 10 en 20 dollar bij een natuurlijke bevalling en 150 dollar voor een keizersnede [2]. De armste moeders kunnen het zich niet veroorloven om zoveel uit te geven en nemen daarom het risico om thuis te bevallen, zonder medische bijstand. In het geval van complicaties is dit een enorm risico voor hun leven.

femme sur table d'accouchement en RDC

Oplossing: Memisa moedigt solidariteit tussen zwangere vrouwen aan. In sommige regio’s waar Memisa actief is, leggen vrouwen een klein bedrag bij aan een solidariteitsfonds. Als een vrouw een keizersnede nodig heeft, wordt een deel van de chirurgische kosten betaald door het fonds. Dit helpt de financiële last van keizersnedes te verlichten in de huishoudelijke uitgaven. 

Begin 2024 is het land gestart met een programma voor gratis bevallingen in Kinshasa, met als doel dit uit te breiden naar de rest van het land. Dit ambitieuze project wordt geleidelijk aan uitgebreid.

3. Kraamafdelingen zijn niet gastvrij

Veel kraamafdelingen in de DRC verkeren in een zeer slechte staat van onderhoud. Er zijn geen verlosbedden, geen matrassen, geen douches of toiletten voor vrouwen die net bevallen zijn, enz.

infirmier devant centre de santé en terre, RD Congo

Vrouwen hebben ook te maken met een tekort aan gekwalificeerd personeel. Veel verpleegkundigen zijn bijvoorbeeld niet gespecialiseerd in maternale en neonatale zorg. De medische ondersteuning is niet altijd aangepast aan zwangere vrouwen en kan daardoor hard en zwaar zijn voor hun. 

Oplossing: Memisa renoveert kraamklinieken in slechte staat. We zorgen voor bedden en medische basisuitrusting zoals verlossets en echoscanners. Memisa hecht ook veel belang aan de voortdurende opleiding van hun personeel. We organiseren daarom regelmatig opleidingen voor zorgverleners die in contact komen met zwangere vrouwen. 

Samen kunnen we zwangere vrouwen in DR Congo helpen om deze obstakels te overkomen! 

U kunt hieraan bijdragen, zelfs zonder een donatie te doen! 

Ik steun Memisa, zonder een donatie te doen.

 

 

style="background-image:url('https://memisa.be/wp-content/uploads/2024/10/Votre-texte-de-paragraphe-35.png');"

10 oktober 2024

“Het middenveld moet mensen met mentale kwetsbaarheden beschermen.”

In Mangembo (DR Congo) werkt Memisa samen met haar partners rond de integratie van mentale gezondheid in het zorgsysteem. Dr. Dierto Mputu is als ad-interim directeur van de BDOM (Bureau Diocésain des Oeuvres Médicales) van Kistantu en als partner van Memisa verantwoordelijk voor de uitvoering van een pilootproject rond de integratie van mentale gezondheidszorg in het zorgaanbod. Bij een bezoek aan ons land nam Dierto de tijd voor een gesprek over mentale gezondheid in de DRC. 

Dr. Dierto Mputu (rechts in beeld) is verantwoordelijk voor de uitvoering van het project rond mentale gezondheid

Mentale gezondheidsproblemen en stigmatisering in de DR Congo

Dierto begint het gesprek door te benadrukken dat mentale gezondheid een reëel probleem vormt voor de volksgezondheid in de DR Congo. De arts en ad-interim directeur van de BDOM van Kisantu zegt dat het ‘onze plicht is’ om in het kader van het recht op gezondheidszorg voor iedereen, ook zorg ter bestrijding van mentale gezondheidsproblemen aan te bieden. “Mensen met geestelijke gezondheidsproblemen verdienen een menswaardige behandeling. Het is mijn overtuiging om hen te ondersteunen”, aldus Dierto.

“Mensen met mentale problemen verdienen een menswaardige behandeling.”
Dr. Dierto Mputu

Het is onvermijdelijk dat de moeilijke omstandigheden waar Congolezen dagelijks mee worden geconfronteerd ervoor zorgen dat er heel wat mentale gezondheidsproblemen opduiken. Mentale kwetsbaarheden behoren tot de grootste gezondheidsproblemen van het land. “Tal van sociale en maatschappelijke problematieken beïnvloeden de mentale gezondheid van mensen in Mangembo”, legt Dierto uit. “Ondervoeding, werkloosheid en andere stressfactoren zoals de oorlog in het oosten van het land, hebben een serieuze impact.”

In het ziekenhuis van de gezondheidszone Mangembo (DR Congo) is de integratie van mentale gezondheidszorg een feit

In de DR Congo rust er een groot taboe op patiënten met mentale problemen. Net zoals dat het geval is hier in het Westen, is het ook in Congo voor veel mensen geen evidentie om mentale problemen te zien als volwaardige gezondheidsproblemen. “Helaas worden mensen met mentale gezondheidsproblemen vaak geconfronteerd met discriminatie, stigmatisering en schendingen van hun mensenrechten”, vertelt Dierto. Wegens het taboe rond mentale problemen, worden heel wat mensen in de DR Congo aan hun lot overgelaten.

Mentale gezondheidszorg behoort niet tot het zorgpakket in de DRC

“Buiten de hoofdstad en de grote steden, ontbreekt het zorgaanbod rond mentale gezondheid volledig”, zegt Dierto. En dat is ook het geval in de gezondheidszone Mangembo. “In het algemeen zijn er in deze regio zeer weinig gezondheidsdiensten die mentale gezondheidszorg aanbieden”, betreurt Dierto.

“In de DR Congo zijn er heel weinig gezondheidsdiensten die mentale gezondheidszorg aanbieden.” Dr. Dierto Mputu

Door de stigmatisering rond de problematiek en het ontbreken van zorgaanbod, is er door omstaanders (zoals familieleden, vrienden en kennissen van patiënten) amper aandacht voor het probleem. “Mensen met mentale gezondheidsproblemen worden eigenlijk al veroordeeld door het feit dat er helemaal geen zorg is voor hen”, zegt Dierto.

Om de kwaliteit van en toegang tot de gezondheidszorg te verbeteren, werkt Memisa in Congo samen met de BDOM van Kisantu aan het implementeren van geestelijke gezondheid in het gezondheidssysteem in Mangembo. Dit type zorgaanbod moet dus komen vanuit het middenveld. “Het is aan ons en onze partners, zoals Memisa, om de belangen van de mensen die kwetsbaar zijn, te verdedigen”, benadrukt de ad-interim directeur van de BDOM in Kisantu.

Hoe de integratie van mentale gezondheid in de zorg concreet verloopt

Vooraleer het pilootproject om mentale gezondheidszorg te integreren in het zorgsysteem kon worden ontwikkeld, werden in de gezondheidszone Mangembo ‘bottom-up’ analyses gemaakt en verschillende gezondheidsproblemen geïdentificeerd. “In Mangembo vonden we mentale gezondheid prioritair als interventiedomein. Dat was het belangrijkste besluit uit de bevindingen”, aldus Dierto.

Belangrijk om te vermelden is dat het pilootproject rond de integratie van mentale gezondheidszorg in de zorgverlening kadert in de bredere missie van Memisa om het gezondheidssysteem in verschillende gezondheidszones in de DR Congo, zoals die van Mangembo, te versterken.

De integratie van mentale gezondheidszorg verloopt op verschillende manieren, en ligt in lijn met hoe Memisa en haar lokale partners te werk gaan in andere gebieden en provincies. Eerst en vooral worden opleidingen voorzien in mentale gezondheidszorg. Enerzijds krijgen verpleegkundigen hierover een opleiding, zodat zij specifieke eerstelijnszorg kunnen aanbieden.  Daarnaast worden ook gemeenschapswerkers opgeleid, want zij spelen een cruciale rol om de bevolking op het platteland te sensibiliseren.

Ook het leveren van kwaliteitsvolle medicijnen in de verschillende gezondheidscentra vormt een belangrijk onderdeel van de interventie. “Want zonder medicijnen is de integratie van mentale gezondheidszorg niet realistisch”, legt Dierto uit. “Het is dan aan de gemeenschapswerkers om mensen in de landelijke gebieden ervan te overtuigen om medicijnen te nemen tegen bepaalde gezondheidsproblemen, en uit te leggen dat deze medicijnen effectief de problematiek kunnen verhelpen”, aldus Dierto.

“Zonder medicijnen is het niet realistisch om mentale gezondheidszorg te integreren in het zorgsysteem.” Dr. Dierto Mputu

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept actoren en overheden wereldwijd op om mentale gezondheidszorg toegankelijk te maken in de eerstelijnszorg. “En dat is wat we met dit project doen”, zegt Dierto. “Met dit project is het de bedoeling om de zorg dichter bij de gemeenschap te brengen.”

Momenteel is de mentale gezondheidszorg reeds in zes van de tien gezondheidscentra in Mangembo geïntegreerd, alsook in het ziekenhuis van Mangembo. In 2025 en 2026 is het de bedoeling dat alle gezondheidscentra in de zone gedekt worden. “En als we op het einde van het programma merken dat de resultaten goed zijn, dan kunnen we kijken om deze aanpak te dupliceren in andere gezondheidszones”, besluit Dierto.

Steun Memisa om mentale gezondheidszorg verder te integreren in de DR Congo. Door een gift te doen aan Memisa kunnen we in meer gezondheidscentra mentale gezondheidszorg aanbieden aan de meest kwetsbaren. Ook in andere partnerlanden werken we rond dit belangrijke thema. Via deze link kom je te weten hoe we mentale gezondheidsproblemen aanpakken in Guinee: https://memisa.be/geestelijke-gezondheidszorg-guinee/

 

 

style="background-image:url('https://memisa.be/wp-content/uploads/2024/09/iwaria-inc-grYEjcIopgc-unsplash-scaled.jpg');"

23 september 2024

Een bootkliniek voor geïsoleerde gemeenschappen in Benin

Memisa wil een drijvende kliniek op een boot bouwen om de toegang tot gezondheidszorg voor de inwoners van Sô-Ava en de Aguégués (in Benin) te verbeteren. In deze meerregio wordt het leven volledig op het water geleefd. Sô-Ava en de Aguégués zijn ware toeristische pareltjes. Toch is de toegang tot gezondheidszorg nog steeds erg moeilijk… 

Geografische isolatie mag het recht op gezondheidszorg niet in de weg staan 

Sô-Ava en Aguégués zijn twee gemeenten in het zuiden van Benin. Meer dan 210.000 mensen leven op het water, in huizen gebouwd op palen. De toegang tot zorg is er een grote uitdaging. “Zwangere vrouwen en zieken moeten twee uur reizen om het dichtstbijzijnde gezondheidscentrum te bereiken. Degenen die de moed vinden om de reis te maken, komen vaak terecht in vervallen gezondheidscentra waar medisch materiaal en medicijnen ontbreken. Dit moet veranderen!” aldus Joséphine Dossou, regioverantwoordelijke voor Benin van Memisa.

In deze gemeentes ligt het armoedecijfer rond de 50%. De meeste inwoners kunnen het zich niet veroorloven om zich te verplaatsen naar een ver afgelegen gezondheidscentrum voor medische behandeling.

Gezondheidszorg naar de patiënten brengen

Memisa is ervan overtuigd dat iedereen toegang moet hebben tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg, ongeacht waar die persoon woont. Daarom willen we samen met onze partner de Association Béninoise pour la Promotion de la Famille, een bootkliniek oprichten die rondreist in Sô-Ava en de Aguégués. Iedere maand zullen er 1 à 2 consultaties worden georganiseerd in elke gemeente. De bemanning aan boord zal bestaan uit 2 vroudvrouwen en een stuurman.

Projet clinique sur bateau Memisa et ABPF, au Bénin

Om dit project te kunnen realiseren, moeten we een boot kopen en deze ombouwen tot een mobiele kliniek.

Meer concreet moeten we :

  • consultatieruimtes creëren
  • de bootkliniek voorzien van medisch materiaal (consultatietafels, bloeddrukmeters, klein gynaecologisch materiaal, medische tangen, etc.)
  • toiletten installeren

IK DRAAG BIJ AAN DIT PROJECT

De kliniek zal permament worden bijgestaan door een motorbootje waarmee vrijwilligers van de ABPF door de dorpen kunnen varen om de komst van de mobiele kliniek aan te kondigen. Daarnaast zullen zij dankzij deze boot ook gezinnen kunnen sensibiliseren over het belang van seksuele en reproductieve gezondheidszorg.

Samen kunnen we de gezondheidszorg dichter brengen bij de meest afgelegen dorpen, zodat iedereen de zorg kan krijgen die hij of zij nodig heeft! 

Doe een gift

 

style="background-image:url('https://memisa.be/wp-content/uploads/2024/09/Sans-titre-Publication-Facebook.png');"

9 september 2024

Uitbraak van apenpokken: Memisa onderneemt actie ter preventie en door medisch personeel op te leiden

Mpox, beter bekend als “apenpokken”, wint razendsnel terrein in de DR Congo en op het hele Afrikaanse continent. Sinds begin 2024 zijn al meer dan 15.000 gevallen bevestigd op Congolese bodem. 537 mensen zijn reeds overleden. Vooral kinderen krijgen het hard te verduren.

mains d'enfant mpox RD du Congo

 

De apenpokken verspreiden zich aan een gevaarlijk tempo over het Afrikaanse continent

Mpox komt al meer dan 10 jaar voor in de DR Congo. De afgelopen tien jaar is het aantal gerapporteerde gevallen elk jaar gestaag gestegen. In 2023 verscheen er een nieuwe en bijzonder besmettelijke stam van het virus op het toneel. In augustus 2024 verklaarde de WHO de apenpokken tot een noodtoestand voor de volksgezondheid wereldwijd. DR Congo is niet langer het enige getroffen land. Ondertussen zijn ook al gevallen gemeld in Burundi, Kenia, Rwanda en Oeganda. [1]

Ook in de gezondheidscentra en ziekenhuizen waar Memisa werkt, stellen we een toename van het aantal gevallen vast. In de provincie Zuid-Ubangi, in het westen van de DR Congo, zijn sinds januari 2024 1541 patiënten besmet geraakt. Ook Zuid-Kivu is niet gespaard gebleven. In Miti-Murhesa zijn sinds april 830 gevallen gemeld. Tot slot neemt ook de bezorgdheid toe in Burundi, waar tot nu toe 150 gevallen zijn gemeld. [2]

Sensibilisering om de verspreiding van apenpokken te vertragen 

Mpox is een zeer besmettelijke virale infectieziekte, die wordt overgedragen door:

  • contact met lichaamsvloeistoffen, huidlaesies of slijmvliezen van geïnfecteerde mensen.
  • direct contact met besmette dieren
  • onrechtstreeks via besmette materialen zoals matrassen, linnengoed of andere oppervlakken.

mains et bras mpox RD du Congo

Daarom is het essentieel dat de bevolking bewust is van de risicofactoren van besmetting. Memisa en haar lokale partners zetten zich in om de lokale gemeenschap te sensibiliseren en te informeren.

Huisbezoeken, het drukken van folders en het uitsturen van sensibiliserende boodschappen via de radio zijn slechts een aantal manieren waarop we gemeenschappen snel en nauwkeurig kunnen informeren over de symptomen en over hoe het virus wordt overgedragen.

Opgeleid medisch personeel voor een effectieve behandeling van de ziekte 

Ook de opleiding van medisch personeel is van cruciaal belang. De behandeling van apenpokken vereist specifieke kennis. Het spreekt voor zich dat artsen, verpleegkundigen en laboranten de basisprincipes van het behandelen van patiënten en het bevestigen van diagnoses goed beheersen.

personnel médical en blouse, masque et bonnet de protection se lave les mains

 

Ook andere werknemers in de medische sector moeten bewust worden gemaakt van de kwestie. Dit geldt vooral voor hygiënisten en schoonmaakpersoneel, die verantwoordelijk zijn voor het desinfecteren van de gebouwen en het beddengoed van de patiënten.

Wilt u ons helpen om de verdere verspreiding van de apenpokken tegen te gaan? 

Doe een gift aan Memisa en steun ons zodat we het gezondheidspersoneel kunnen opleiden en de bevolking kunnen sensibiliseren. 

Ik reageer op deze noodsituatie: Ik doe een gift

style="background-image:url('https://memisa.be/wp-content/uploads/2024/08/3.png');"

2 september 2024

Permanente vorming ter bestrijding van moeder- en neonatale sterfte in Mauritanië

In Mauritanië sterven te veel moeders en baby’s tijdens of vlak na de bevalling. Dankzij de steun van haar vrijgevige donateurs kan de Belgische ngo Memisa gezondheidswerkers bijscholen gedurende hun hele carrière, zodat ze vrouwen en hun pasgeborenen de zorg kunnen aanbieden die ze nodig hebben om te overleven.

nouveau-né dans des couvertures, Mauritanie

Dankzij giften kunnen we zorgverleners opleiden in verloskundige en neonatale hulp

 

In 2023 heeft Memisa, in samenwerking met de Association pour la Promotion de la Santé in Dar Naïm, 21 vroedvrouwen en 79 overige verpleegkundigen opgeleid in verloskundige en neonatale spoedhulp in Mauritanië. De opleiding stelt gezondheidswerkers in staat om hun kennis en vaardigheden bij te schaven met betrekking tot bepaalde complicaties die gepaard gaan met de zwangerschap, de bevalling, en de periode na de bevalling, waaronder:

  • De preventie en behandeling van bloedingen na de bevalling
  • De preventie en behandeling van arteriële hypertensie (pre-exlampsie)
  • De preventie en behandeling van infecties bij de moeder
  • Essentiële neonatale zorg, in het bijzonder voor premature baby’s
  • Reanimatie van pasgeborenen

Deze zorg is essentieel om de gezondheid en het welzijn van mama’s en pasgeborenen te garanderen en om sterfte en complicaties op korte en lange termijn te verminderen.

Centre de Santé Bababé (Mauritanie) - 2 sages-femmes à leur bureau

« We hebben de opleiding van de APSDN in verloskundige en neonatale zorg gevolgd. Deze opleiding heeft onze manier van werken grondig veranderd. »

Vroedvrouwen in het gezondheidscentrum in Bababé

Hoge moeder- en neonatale sterftecijfers in Mauritanië 

In Mauritanië is moedersterfte en neonatale sterfte een reëel probleem voor de volksgezondheid.

De moedersterfte is er hoog: volgens de Wereldbank sterven er 464 vrouwen per 100.000 levendgeborenen [1]. Dat terwijl de meeste sterfgevallen bij mama’s te wijten zijn aan complicaties die gemakkelijk vermeden kunnen worden. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld sterven aan bloedingen, met name postnatale bloedingen, infecties of aan de nasleep van een aanval veroorzaakt door arteriële hypertensie of een hoge bloeddruk (eclampsie) [2].

 

Het neonatale sterftecijfer bedraagt 33,6 sterfgevallen per 1.000 levendgeborenen [3]. De belangrijkste oorzaken van sterfte bij pasgeborenen zijn zuurstofgebrek bij de geboorte, infecties en complicaties bij vroeggeboorte [4].

Een van de sleutelelementen om deze twee zorgwekkende cijfers in te perken is het opleiden van zorgpersoneel in obstetrische en neonatale spoedzorg (Emergency Obstetric and Neonatal Care, EmONC). Elke zorgprofessional moet in staat zijn om de gezondheid van de moeder en de baby tijdens de zwangerschap, de bevalling en de periode na de bevalling te controleren en complicaties (zoals bloedingen, hoge bloeddruk, infecties) of groeiafwijkingen, zijnde de belangrijkste oorzaken van moeder- of neonatale sterfte, op te sporen en te behandelen.

Blijven bijleren, ook na het afstuderen: continue vorming is cruciaal voor gezondheidspersoneel

 

Elke dag evolueert de medische kennis. Nieuwe ontdekkingen vinden plaats en innovatieve therapieën worden ontwikkeld. In een sector die continu verandert, is het noodzakelijk dat zorgprofessionals op de hoogte blijven van de laatste medische ontwikkelingen. In Mauritanië zet Memisa zich in om gezondheidspersoneel continu bij te scholen. Daarvoor werken we samen met de Association pour la Promotion de la Santé in Dar Naïm, een lokale organisatie die geprezen wordt voor de praktische opleidingen die ze aanbiedt. De APSDN organiseert opleidingen voor zorgpersoneel, zowel rond de zorg voor pasgeboren baby’s als rond het gebruik van IT-tools.

Steun ons zodat we nog meer opleidingen voor vroedvrouwen en verpleegkundigen in Mauritanië kunnen organiseren! 

Doe een gift aan Memisa

style="background-image:url('https://memisa.be/wp-content/uploads/2024/07/2.png');"

12 juli 2024

Omgaan met de menopauze als vrouw in de DR Congo

Wereldwijd krijgen alle vrouwen op een bepaald moment in hun leven te maken met de menopauze. In de DR Congo is het onderwerp vaak taboe, zelfs bij zorgprofessionals. De impact van de menopauze op de fysieke en mentale gezondheid van vrouwen valt nochtans niet te onderschatten. In Zuid-Ubangi organiseert Memisa infodagen om vrouwen te ondersteunen zodat ze deze nieuwe fase in hun leven met een gerust hart kunnen doorkomen.

De menopauze, wat houdt dat in?

De menopauze verwijst naar de periode in het leven van de vrouw die gepaard gaat met het uitblijven van de menstruatie en het definitieve einde van de ovulatie. We hebben het over de menopauze wanneer een vrouw gedurende een ononderbroken periode van minstens 1 jaar geen menstruatie heeft gehad. De menopauze gaat gepaard met ouder worden -en treedt meestal op rond de leeftijd van 45 à 55 jaar- na een daling van de oestrogeenproductie in het lichaam.

De impact van de menopauze op de fysieke en mentale gezondheid

Volgens de WHO kan deze hormonale verandering een serieuze impact hebben op het fysieke, emotionele en mentale welzijn van vrouwen [1].

De menopauze gaat vaak gepaard met kwaaltjes en symptomen die vervelend kunnen zijn in het dagelijkse leven. Deze symptomen omvatten:

  • opvliegingen (en blozingen)
    pijn tijdens geslachtsgemeenschap en vaginale droogheid
    incontinentie
    slaapstoornissen
    stemmingswisselingen
    angst
    gewichtstoename

Bovendien verhoogt de menopauze het risico op het ontwikkelen van meer ernstige aandoeningen zoals osteoporose en hart- en vaatziekten [2]

De menopauze zou geen tabou mogen zijn !

De menopauze wordt vaak verkeerd begrepen en door een negatieve lens bekeken door de maatschappij. De menopauze wordt nog steeds geassocieerd met het idee van verlies en tekort. In veel culturen betekent een vrouw in de menopauze niet langer dat je “vrouw bent”. Alsof het vruchtbare lichaam de norm is waaraan een niet-menstruerende vrouw kan ontsnappen [3].

Meestal blijven vrouwen in de menopauze alleen achter met al hun vragen, alsook met een lichaam dat ze niet meer begrijpen.

Dat terwijl de menopauze wel degelijk een volwaardig volksgezondheidsprobleem is. Het is belangrijk om het fenomeen goed te begrijpen. Enerzijds zodat vrouwen in staat zijn deze periode van hun leven beter door te komen en anderzijds om het risico te verminderen op ziekten die met de menopauze gepaard gaan, zoals osteoporose en hart-en vaatziekten.

Sensibiliseringscampagnes van Memisa in de provincie Zuid-Ubangi (DR Congo)

Daarom organiseert Memisa infosessies over de menopauze in plattelandsgemeenschappen. In Bominenge (in de provincie Zuid-Ubangi) kwamen 837 vrouwen opdagen op een van de verschillende sensibiliseringsdagen.

Sensibilisation femmes Bominenge (Sud-Ubangi)

Sensibilisering van “mama’s” in Bominenge

Mélanie is 47 jaar oud. Ze heeft 7 kinderen. Sinds een aantal maanden merkte ze dat ze last had van stemmingswisselingen en vaginale droogheid. Dit veroorzaakte problemen in haar relatie. Ze nam deel aan een bewustmakingssessie georganiseerd door Memisa en haar lokale partner, BDOM Budjala:

“Toen ze tijdens de infosessie uitlegden wat er gebeurt met vrouwen aan de vooravond van en na het stoppen van hun menstruatie, legde ik meteen het verband met wat ik zelf voelde! Ik kon mijn symptomen beginnen te benoemen en leerde er beter mee om te gaan.

Mélanie nodigde vervolgens haar man uit om samen met haar deel te nemen aan de andere infosessies. Terwijl de menopauze het lichaam van de vrouw beïnvloedt, is het ook een thema dat de maatschappij en sociale relaties aanbelangen.  Mélanie voegt hieraan toe dat “zorgverleners ons, “oude mama’s”, vaak links laten liggen. Maar ook wij moeten geïnformeerd worden over onze gezondheid!”

Door infosessies over de menopauze te organiseren, engageren Memisa en de BDOM Budjala zich voor de gezondheid van alle vrouwen.

style="background-image:url('https://memisa.be/wp-content/uploads/2024/07/IMG_5873-scaled.jpg');"

3 juli 2024

Bestrijden van gendergerelateerd geweld

Naast mentale gezondheid werken we in Guinee rond seksuele en reproductieve gezondheid en gendergerelateerd geweld. We ondersteunen onze lokale partners onder meer in het opleiden van vroedvrouwen in psychologische en medische zorgverlening voor overlevenden van seksueel geweld.

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift