Mauritanië

  • Mauritanië

In Mauritanië, waar 43% van de bevolking onder de armoedegrens leeft, bundelde Memisa meer dan 20 jaar geleden de krachten met Caritas Mauritanië. Samen trachten we de gezondheidszorg te garanderen voor de steeds groeiende bevolking in Dar Naïm, een buitenwijk van de hoofdstad Nouakchott. Onze lokale partner L’Association pour la Promotion de la Santé Dar Naïm (APSDN) coördineert er 4 gezondheidsstructuren, een mutualiteit en een solidariteitsfonds. Een dergelijk fonds ondersteunt individuen en families die in extreme armoede leven en hun medische kosten niet kunnen betalen en voor wie zelfs de periodieke bijdrage voor een mutualiteit te hoog ligt.

Voorts zijn we ook actief in Bababé, een landelijk district op 300 kilometer van Nouakchott. Naast de ondersteuning van gezondheidsstructuren, bouwen we er ook een mutualiteit uit. De synergie en samenwerking met de bilaterale coöperatie Enabel en met het Instituut voor Tropische Geneeskunde, die in 2018 meer vorm kreeg, zorgt ervoor dat de resultaten van ons project ook het Ministerie van Gezondheid van Mauritanië inspireren.

Elke gift telt!

Getuigenissen

Fatimata Oumar Diop
medewerkster APSDN
We werken in Dar Naïm, één van de armste wijken in de hoofdstad Nouakchott. De grootste uitdaging is de financiële toegang tot gezondheidszorg verzekeren. Naast het versterken van de bestaande gezondheidsstructuren, ontwikkelen we solidariteitsfondsen en mutualiteiten. Bekijk ook deze videogetuigenis (vanaf minuut 1:30 in het Frans): https://youtu.be/bMqnDASHqd0