Burundi

  • Burundi

In Burundi maakt Memisa deel uit van twee consortia gefinancierd door de Europese Unie. Enerzijds samen met Enabel, Louvain Cooperation en Artsen Zonder Vakantie waarbij Memisa de lead heeft.

En anderzijds is Memisa lid van een consortium samen met Enabel (lead), de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Dankzij een cofinanciering van België (DGD) maakt Memisa de gezondheidszorg toegankelijk voor de allerkwetsbaarsten. Voorts zetten de programma’s in op seksuele en reproductieve gezondheidszorg en op steun bij nood- en humanitaire situaties. Al deze acties sluiten aan bij de uitvoering van de nationale gezondheidsstrategie. In 2020 werden verschillende gezondheidscentra gerenoveerd en uitgerust met aangepast materiaal. Zowel in Nyabitange, als in Muyange (provincie Gitega) dragen microscopen, thermometers, behandelingstafels en instrumenten voor kleine chirurgische ingrepen bij aan een verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg. Burundi telt meer dan 120 afdelingen van ziektekostenverzekeringen, een mechanisme om een groot aantal inwoners financieel toegang te geven tot gezondheidszorg. Maar hun ledental blijft extreem laag. Om de bevolking te informeren en te stimuleren om hier lid van te worden, startte Memisa met het sensibiliseren van plaatselijke verkozenen.

Om constant bij te leren, evalueren Memisa en haar partners hun acties regelmatig en sturen ze bij indien nodig. Zo vond in Muramvya een evaluatie plaats van de opleiding over het communautaire gezondheidsinformatiesysteem. Gemeenschapswerkers en gezondheidspromotors volgden een vorming over het efficiënt verzamelen van gezondheidsdata. Na de opleiding volgde een tweede luik, namelijk de evaluatie. Tijdens de evaluatie kwamen pertinente vragen aan bod zoals: In welke mate heb je de nieuwe kennis kunnen toepassen? Welke zaken kwamen onvoldoende aan bod? Wat is je het meest bijgebleven? Deze evaluaties vinden plaats in twee etappes. De eerste onmiddellijk na de opleiding en een tweede 3 tot 6 maanden later.

Onze teams

Elke gift telt!
Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
Prenatale consultatie voor 5 vrouwen
Transport en een keizersnede die het leven van een zwangere vrouw redt
Reanimatiekit voor premature baby’s
[product_page id="2563"]

Getuigenissen

Jacky (mama van drie kinderen)
Twee maanden geleden beviel ik in het gezondheidscentrum van Cumba. In vergelijking met mijn vorige bevallingen, waren de omstandigheden een pak beter. Vooral door de zorgen voor en na de bevalling was ik positief verrast.

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift