“In Ituri kan iedere verplaatsing potentieel gevaarlijk zijn”

22 / 10 / 2021

Sinds enkele maanden is Vanaman Cherif aan de slag als verantwoordelijke logistiek in Bunia (provincie Ituri, DR Congo). Met veel passie vertelt de Ivoriaan wat zijn job exact inhoudt. “Noem mij gerust een pleitbezorger voor logistiek. Want zonder een goed beheer van materiaal en een degelijke planning kom je niet vooruit.”

Wat zijn je belangrijkste taken?

Heb je even? (lacht) Ik sta in voor de opvolging van alle constructieprojecten in de regio Isirio – Bunia – Bukavu. Dat gaat van contractbeheer over het plannen van aankopen tot de eigenlijke bouw en de controles nadien. Ook alle voertuigen vallen onder mijn verantwoordelijkheid, net zoals het energiebeheer waaronder zonnepanelen en generatoren.”

Ituri is samen met Noord-Kivu een van de twee provincies in het oosten van DR Congo waar in mei 2021 de noodtoestand werd uitgeroepen. Hoe moeilijk is het om te werken in deze context?  

“Iedere verplaatsing kan potentieel gevaarlijk zijn. Informatie uitwisselen en communiceren is daarom ontzettend belangrijk. Ik wil te allen tijde vermijden dat iemand van de collega’s of partners op het verkeerde moment op de verkeerde plek is. In deze regio – die ook weleens de driehoek des doods wordt genoemd – bestaat zero risk niet. Aanslagen of schietincidenten kunnen altijd voorvallen.”

Wat vind je fijn aan je baan? 

“Kennis doorgeven, ongetwijfeld. Of het nu collega’s zijn, partners of ontmoetingen tijdens een bezoek aan een werf bijvoorbeeld: ik houd ervan om ervaringen uit te wisselen om zo de andere informatie aan te reiken, maar ook om zelf bij te leren. Uiteraard breng ik behoorlijk wat tijd door aan mijn bureau voor administratieve taken, maar daarnaast verplaatst ik mij veel. Naar mijn aanvoelen moet een logistiek medewerker graag en geregeld op het terrein zijn. Onlangs was ik in Virapaka, waar ik de nieuwe materniteit bezocht. De verpleegkundige vertelde me dat er per maand dankzij de steun van Memisa ongeveer 50 vrouwen zullen kunnen bevallen. Dat maakt me best wel trots en tegelijkertijd wordt zo een van de objectieven van Memisa – basisgezondheidszorg voor iedereen – erg tastbaar en concreet.”

 

Lees ook : Noodtoestand in Ituri: gezondheidszorg lijdt erg onder onveiligheid

Elke gift telt!
Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
Prenatale consultatie voor 5 vrouwen
Transport en een keizersnede die het leven van een zwangere vrouw redt
Reanimatiekit voor premature baby’s

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift