In Guinee ondersteunt Memisa de strijd tegen gendergerelateerd geweld

05 / 08 / 2024

In het kader van het programma “Toegang tot zorg voor de meest kwetsbaren in Guinee” zijn afgelopen jaar heel wat successen geboekt omtrent de strijd tegen gendergerelateerd geweld. Memisa ondersteunt de lokale ngo F2DHG (Femmes, Développement et Droits Humain en Guinée) bij het uitvoeren van haar activiteiten rond het voorkomen van gendergerelateerd geweld, alsook het psychologisch ondersteunen van slachtoffers.

 

Het is essentieel dat overlevers van gendergerelateerd geweld de juiste psychologische ondersteuning krijgen.

In Guinee is gendergerelateerd geweld alomtegenwoordig. Vrouwelijke genitale verminking is er de meest voorkomende vorm van geweld, wat maakt dat gendergerelateerd geweld een belangrijk volksgezondheidsprobleem is in Guinee. Overlevers van seksueel geweld worden geconfronteerd met angstoornissen, depressie en posttraumatische stress. Het is essentieel dat zij de juiste psychologische ondersteuning krijgen.

Gendergerelateerd geweld is, naast mentale gezondheid, een belangrijk interventiethema voor Memisa in Guinee. We ondersteunen onze lokale partners onder meer in het opleiden van vroedvrouwen in psychologische en medische zorgverlening voor overlevenden, we voeren activiteiten uit rond slachtofferhulp en bieden zelf ook psychosociale, medische en juridische ondersteuning voor overlevenden van gendergerelateerd geweld.

In de prefectuur Télimélé, in het westen van Guinee, ondersteunt Memisa meer specifiek de lokale ngo F2DHG (Femmes, Développement et Droits Humain en Guinée), die gespecialiseerd is in gendergerelateerd geweld. De organisatie bestaat uit een grote groep vrijwilligers. Haar voornaamste activiteiten draaien rond slachtofferhulp en psychosociale ondersteuning voor overlevenden van gendergerelateerd geweld. F2DHG neemt bijvoorbeeld het voortouw om er bij een verkrachting voor te zorgen dat de dader vervolgd wordt en het slachtoffer de nodige hulp krijgt.

Concreet actieplan met succesvolle resultaten

In het kader van het programma “Toegang tot zorg voor de meest kwetsbaren in Guinee”, waar naast de lokale ngo F2DHG ook onze trouwe partner in Guinee FMG (Fraternité Medicale Guinée) mee voor de uitvoering zorgt, werd vorig jaar een actieplan op poten gezet ter bestrijding van gendergerelateerd geweld en het aanpakken van de gevolgen ervan. De activiteiten vonden plaats tussen mei 2023 en april 2024 in de stedelijke gemeente Télimélé en in de landelijke gemeenten Tarihoye en Sarékaly, en werden uitgevoerd door het F2DHG-team, meer bepaald door zogenaamde ‘Change agents’.

De ‘Change agents’ spelen een cruciale rol in het sensibiliseren van de gemeenschap over gendergerelateerd geweld.

Het programma had als voornaamste doelstelling om het aantal slachtoffers van gendergerelateerd geweld te verminderen in de prefectuur Télimélé, de overlevenden te betrekken bij de strijd tegen gendergerelateerd geweld in hun gemeenschap en psychologische en financiële steun bieden voor overlevenden. We lijsten een aantal principiële activiteiten op die F2DHG en FMG met de steun van Memisa hebben gerealiseerd het afgelopen jaar, verspreid over de regio Télimélé en in de gemeenten Tarihoye en Sarékaly:

• Educatieve sessies 

In de stedelijk gemeente Télimélé en in de plattelandsgemeenten Tarihoye en Sarékaly werden 19 educatieve sessies gehouden over verschillende thema’s met betrekking tot geweld tegen vrouwen, zoals kind- en gedwongen huwelijken, verkrachting, gezinsplanning, genitale verminking van vrouwen en huiselijk geweld. Deze activiteiten vonden plaats in scholen, in naaiateliers en bij mensen thuis. Tijdens deze 19 educatieve sessies werden in totaal maar liefst 263 mensen bereikt, waaronder 163 meisjes en vrouwen.

• Praatgroepen 

In de gemeente Sarékaly werden 24 praatgroepen georganiseerd, waarbij in totaal 388 vrouwen en meisjes gesensibiliseerd werden over verschillende thema’s gerelateerd aan geweld tegen vrouwen.Om te voorkomen dat verkrachting buiten de criminele sfeer blijft en om machtsonevenwichten tussen mannen en vrouwen in de gemeenschap te doorbreken, is er nood aan sensibilisering over de ernst van verschillende vormen van gendergerelateerd geweld. Door veel over het onderwerp te spreken, wordt seksueel geweld minder een taboeonderwerp. Sensibilisering vormt niet voor niets dé rode draad doorheen dit programma.

Dialoog tussen verschillende generaties is essentieel om het taboe rond seksueel geweld te doorbreken.

Tijdens deze praatgroepen werden de aanwezigen uitgenodigd om alle gevallen van verkrachting van minderjarigen te melden, waarna ze doorverwezen konden worden zodat ze professionele psychologische ondersteuning kunnen krijgen. Een jonge vrouw die anoniem wenst te blijven en slachtoffer is geworden van huiselijk geweld getuigt tijdens een praatsessie:

“Toen mijn man met me wou trouwen, beloofde hij me dat ik verder zou kunnen studeren. Helaas weigerde hij hier na de bruiloft aan toe te geven. Daarna vluchtte ik weg uit Conakry, en kwam ik toe in Télimélé zonder te beseffen dat ik al (ongewenst) zwanger was van zijn kind. Het kind is nu 6 à 7 maanden oud en mijn man neemt geen enkele verantwoordelijkheid op.”

• Intergenerationele dialogen 

Om het taboe rond gendergerelateerd geweld te doorbreken, is dialoog ook essentieel. Jonge meisjes gingen bijvoorbeeld in dialoog met jonge jongens, over thema’s gerelateerd aan geweld tegen vrouwen. In totaal werden 14 intergenerationele dialogen gefaciliteerd door de zogenaamde ‘Change agents’, over thema’s rond gendergerelateerd geweld. 395 mensen werden bereikt, waaronder 231 meisjes en vrouwen.

• Huisbezoeken

Een belangrijke schakel in de hulpverlening en sensibilisering rond gendergerelateerd geweld zijn huisbezoeken. 16 huisbezoeken werden uitgevoerd. Slachtoffers, alsook familieleden zijn Memisa, FMG en F2DHG enorm dankbaar voor de psychosociale en financiële steun en spreken hun vastberadenheid uit om verder te strijden tegen gendergerelateerd geweld.

Gendergerelateerd geweld is een groot volksgezondheidsprobleem in Guinee

Zoals hierboven te lezen valt, konden het afgelopen jaar in Guinee dankzij ons partnerschap met F2DHG en FMG honderden mensen gesensibiliseerd worden over gendergerelateerd geweld. De activiteiten vonden plaats onder goede omstandigheden en waren een groot succes. In totaal werden met dit programma 1083 mensen bereikt, waarvan 819 vrouwen.

Na een succesvol jaar van het programma, herbevestigen we ons engagement om de activiteiten verder te blijven uitvoeren en het partnerschap voort te zetten voor het welzijn van de overlevenden van gendergerelateerd geweld.

Opdat de strijd tegen gendergerelateerd geweld in Guinee kan worden verdergezet, zijn er middelen en materiaal nodig, en daarvoor rekenen we op de steun van onze donateurs en sympathisanten. Om de continuïteit van het project van F2DHG en FMG dat Memisa ondersteunt te garanderen, is er onder meer nood aan:

middelen om de maandelijkse premie te betalen voor de change agents die een cruciale schakel zijn in de strijd tegen gendergerelateerd geweld en alle dagen het beste van zichzelf geven
middelen om de ziekenhuiskosten te betalen van meisjes die opgevangen worden na seksueel geweld
regenkledij voor de ‘Change agents’, zodat ze bestand zijn tegen de regen in het regenseizoen
werkkledij voor de Change agents, zodat hun visibiliteit verhoogd wordt 

Doe een gift Memisa en steun zo vrouwen die het slachtoffer zijn van gendergerelateerd geweld!

 

 

Elke gift telt!
Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
Prenatale consultatie voor 5 vrouwen
Transport en een keizersnede die het leven van een zwangere vrouw redt
Reanimatiekit voor premature baby’s

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift