Het opsporen van diabetes is een grote uitdaging in de DR Congo

12 / 11 / 2024

In de DR Congo leven er momenteel zo’n 1.4 miljoen mensen waarbij diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, werd vastgesteld door een zorgprofessional. Dit is slechts een druppel op een hete plaat in vergelijking met het aantal Congolezen die met diabetes leven zonder het te weten. Zonder diagnose, en dus zonder behandeling, is diabetes levensgevaarlijk voor miljoenen mensen. Memisa zet zich in om ervoor te zorgen dat diabetes bij mensen vroegtijdig wordt opgespoord, zodat ze snel behandeld kunnen worden en kunnen leren leven met de ziekte.

Diabetes: een chronische aandoening die steeds vaker voorkomt op het Afrikaanse continent 

Elk jaar stijgt het aantal gevallen van diabetes (suikerziekte) op het Afrikaanse continent. Wat er nog 24 miljoen waren in 2021, zullen er naar verwachting 55 miljoen zijn in 2045, volgens de WHO. Ofwel een stijging van maar liefst 129% in slechts twintig jaar [1] ! De toename van het aantal mensen met diabetes neemt duidelijk toe in de DR Congo. Volgens Luc Kamanga, van het programma ter bestrijding van diabetes in de DR Congo, heeft 7 à 10% van de Congolese inwoners diabetes [2], terwijl de meesten het niet eens weten. Dat percentage is enorm in verhouding tot het totaal aantal inwoners (110.000.000!) in de DRC.

Diabetes type 2 komt het vaakst voor in de DR Congo 

In de DR Congo wordt de bevolking het vaakst geconfronteerd met diabetes type 2. Oorzaken van dit type diabetes lopen uiteen van een slecht dieet tot een tekort aan lichaamsbeweging of vanwege een genetische aanleg. De aandoening kan ernstige schade toebrengen aan het hart, de ogen, de nieren en de zenuwen [3].

Een betere opsporing van de ziekte is cruciaal 

Als de diagnose op tijd wordt gesteld, kunnen de ergste gevolgen van suikerziekte voorkomen worden. Opsporing houdt in dat de bloeddrukspiegel gemeten wordt door middel van een eenvoudige bloedtest. De meerderheid van de diabetespatiënten in de DR Congo is zich daar echter niet van bewust. Dit is te wijten aan tal van factoren: het gebrek aan opsporingsmateriaal in de medische structuren, een tekort aan medisch personeel dat is opgeleid om diagnoses te stellen, en een algemeen gebrek aan kennis over de ziekte bij de bevolking.

Materiaal voor de opsporing van diabetes en gekwalificeerde zorgverleners 

Memisa levert onder meer insuline, spuiten en hemoglobinetests aan een aantal gezondheidsinstellingen. Maar hoewel dit materiaal essentieel is, is de beschikbaarheid ervan ontoereikend. Daarnaast is het essentieel dat medisch personeel en laboratoriumtechnici opgeleid worden in het diagnosticeren en behandelen van diabetes. Daarom voorziet Memisa elk jaar opleidingen en bijscholingen voor tientallen zorgverleners in de DR Congo.

Test hémoglobine en RD du Congo pour le dépistage du diabète

Na de opsporing: leren leven met suikerziekte 

Diabetes, ofwel suikerziekte, is een chronische aandoening. Patiënten moeten er dagelijks mee leren leven. Een nieuw dieet, insuline-injecties, thuis de bloedsuikerspiegel controleren, en ga zo maar door… Diabetes brengt nieuwe gewoonten en verplichtingen met zich mee en die zijn niet altijd gemakkelijk aan te nemen. Zorgverleners spelen een essentiële rol in het ondersteunen van patiënten tijdens dit proces. Ze leren hen de essentiële stappen die ze moeten nemen om hun ziekte onder controle te houden. Ze waken er ook over dat elke patiënt zijn of haar behandeling correct volgt. Een goede, adequate opleiding voor het medisch personeel is daarom onontbeerlijk.

Mensen met diabetes helpen elkaar: ‘pairs éducateurs’

Memisa biedt niet alleen ondersteuning aan zorgprofessionals, maar voorziet ook de opleiding van zogenaamde ‘pairs éducateur’ (in het Nederlands ‘intercollegiale opleiders). Dit zijn “deskundige” diabetespatiënten die andere patiënten kunnen sensibiliseren en educatieve sessies organiseren. Niemand is beter geplaatst dan iemand met diabetes zelf om een nieuwe patiënt te steunen en gerust te stellen. Op deze manier versterken en complementeren de ‘pairs éducateurs’ het werk van zorgverleners.

***

Suikerziekte is een aandoening die aan terrein wint in de DR Congo. Het grootste gevaar voor mensen met diabetes, is dat ze niet weten dat ze het hebben. Daarom is het essentieel om te investeren in de opsporing ervan. Memisa vergemakkelijkt ook de toegang tot behandeling en helpt patiënten om hun aandoening dagelijks te beheren, met de steun van gezondheidswerkers en ‘deskundige patiënten’.

Vond je dit artikel interessant?

Ontdek andere projecten die door Memisa worden uitgevoerd in de DR Congo.

Elke gift telt!
Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
Prenatale consultatie voor 5 vrouwen
Transport en een keizersnede die het leven van een zwangere vrouw redt
Reanimatiekit voor premature baby’s

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift