Duurzame alternatieven om ondervoeding aan te pakken

15 / 12 / 2023

Ondervoeding is wereldwijd een van de belangrijkste oorzaken van kindersterfte. Helaas moeten we ook vaststellen dat het aantal ondervoede kinderen ieder jaar toeneemt. Dit is een verontrustende trend en dus moet er snel ingegrepen worden. Daarom strijdt Memisa tegen ondervoeding bij kinderen door de consumptie van lokale voeding te stimuleren.

In Zuid-Ubangi (DR Congo) lijden 9 op de 100 kinderen die jonger zijn dan 5 jaar aan acute ondervoeding. Maar liefst 1 op de 2 kinderen is chronisch ondervoed (BDOM Budjala, 2021). Deze cijfers zijn enorm verontrustend.

Acute ondervoeding

Bij ernstige acute ondervoeding is er aanzienlijk gewichtsverlies merkbaar. Ongeveer 45% van de sterfgevallen bij kinderen is gelinkt aan ernstige acute ondervoeding (WHO, 2021). Acute ondervoeding is een medische urgentie die een snelle en effectieve behandeling vereist.

Een veelgebruikte manier om acute ondervoeding tegen te gaan is het gebruik van geïmporteerde en commerciële kant-en-klare therapeutische voeding, ofwel Ready-to-Use-Therapeutic Food (RUTF’s).

Deze kant-en-klare therapeutische voeding bestaat uit voedingssupplementen verrijkt met mineralen en vitaminen. Deze RUTF’s blijken zeer effectief te zijn bij het overwinnen van de acute fase van ondervoeding, vooral bij humanitaire noodsituaties. Helaas zijn ze niet overal en niet altijd verkrijgbaar, wegens een gebrek aan voorraad.

Memisa voorziet de gezondheidscentra waar ze actief is niet van dergelijke geïmporteerde kant-en-klare voeding. In de plaats daarvan, kiezen we voor lokale en duurzame alternatieven.

In samenwerking met BDOM Budjala, haar lokale partner in Zuid-Ubangi, stimuleert Memisa de lokale productie van ‘therapeutische papjes’, die door de lokale zorgverleners worden bereid. Deze voeding is specifiek bestemd voor de behandeling van acute ondervoeding. Deze gerechten worden gemaakt van lokale producten zoals maïsmeel en pinda’s. Het gaat dus om een duurzame aanpak die aangepast is aan de lokale context.

Om acute ondervoeding te behandelen, is een snelle aanpak cruciaal.

Daarom voorziet Memisa ook opleidingen voor vrijwilligers uit de lokale gemeenschap (de gemeenschapswerkers) om gevallen van ondervoeding op te sporen. Dankzij deze opleidingen kunnen deze gemeenschapswerkers snel ondervoede kinderen identificeren, alsook de ouders steunen. Hoe sneller een kind naar een gezondheidscentrum kan worden gebracht, hoe sneller het opnieuw gezond kan worden.

Chronische ondervoeding

Chronische ondervoeding daarentegen manifesteert zich langzaam en heeft te maken met armoede en de kwetsbaarheid van gezinnen. Dit type ondervoeding kan optreden wanneer het dieet niet in balans is. Wanneer een kind langdurig chronisch ondervoed is, zal het snel een groeiachterstand oplopen ten opzichte van andere kinderen van dezelfde leeftijd. Hun immuunsysteem zal ernstig verzwakt zijn en ze zullen een groter risico lopen op ziektes (diarree, malaria…). Om chronische ondervoeding tegen te gaan, richt Memisa zich op preventie en het sensibiliseren van de gemeenschap.

« Projecten om ondervoeding te bestrijden kunnen enkel slagen als er rekening wordt gehouden met de onderliggende oorzaken van ondervoeding en met de oprechte betrokkenheid van de gemeenschap. De lokale gemeenschap erbij betrekken betekent de gemeenschap in staat stellen om te investeren in haar eigen voedselzekerheid en om ondervoeding op een duurzame manier terug te dringen.” » Dr. Nakwa Senemona, Directeur van BDOM Budjala

Memisa en BDOM organiseren kook- en bewustmakingsworkshops in het gezondheidscentrum, zodat ouders de kans krijgen om te leren hoe ze thuis evenwichtige en gezonde maaltijden kunnen bereiden.

Er worden ook regelmatig informatie- en preventieboodschappen uitgezonden op de radio om ouders te wijzen op de gevaren van ondervoeding en hoe ze die kunnen voorkomen.

 Wil je meer te weten komen over dit onderwerp, neem dan een kijkje naar onze Memisa Info, volledig toegewijd aan het thema ‘ondervoeding’.

 

 

Elke gift telt!
Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
Prenatale consultatie voor 5 vrouwen
Transport en een keizersnede die het leven van een zwangere vrouw redt
Reanimatiekit voor premature baby’s

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift