Achter de schermen bij de Mama’s voor het leven-fotoshoot in Benin

07 / 05 / 2020

In Afrika sterven veel jonge vrouwen aan complicaties tijdens hun zwangerschap of bevalling, iets waar Memisa niet ongevoelig voor blijft. Om mama’s de aandacht te geven die ze verdienen, organiseerde Memisa in februari een Mama’s voor het leven-fotoshoot in het West-Afrikaanse land Benin. In Bembereke, een van de 4 gezondheidszones ondersteund door Memisa, legde fotograaf Yanick Folly de liefde tussen moeder en kind op de gevoelige plaat vast.

Bekijk hier de beelden van deze vreugdevolle dag:

“We streven naar een materniteit met alleen maar veilige bevallingen”

De fotoshoot was tegelijkertijd het ideale moment om Beninse moeders bewust te maken van het belang van regelmatige controles tijdens de zwangerschap. Zuster Justine, hoofd van een gezondheidscentrum in Benin, legt uit: “Ons streefdoel is een materniteit waar alleen maar veilige bevallingen plaatvinden. Om de hoge moedersterfte terug te dringen, is sensibilisering rond regelmatige controles een belangrijke eerste stap!”

Want de meeste overlijdens kunnen mits professionele opvolging voor, tijdens en na de bevalling voorkomen worden.

  • Tijdens de zwangerschap: Het is essentieel dat aanstaande moeders en hun familie weten dat ze in gezondheidscentra terechtkunnen voor prenatale consultaties. Bovendien informeren we (aanstaande) moeders over de prijzen van deze consultaties zodat ze geld opzij kunnen zetten om de medische zorg te betalen.
  • Na de bevalling: Ook eens hun kindje geboren is, raden we moeders aan om op consultatie te blijven komen. Daarnaast krijgen ze informatie over het belang van vaccinaties en het respecteren van een vaccinatieschema.

De sleutel om moedersterfte terug te dringen, is een degelijk gezondheidssysteem zodat moeders worden opgevolgd vanaf de eerste tekenen van de zwangerschap tot na de geboorte. Memisa werkt samen met gezondheidscentra en ziekenhuizen om gezondheidspersoneel op te leiden, medische apparatuur te leveren en de toegang tot geneesmiddelen te garanderen.

Goed geschoold medisch personeel is onontbeerlijk. Zij kunnen de juiste diagnose stellen, herkennen complicaties en verwijzen vrouwen indien nodig door naar een ziekenhuis waar eventueel een keizersnede kan uitgevoerd worden”, aldus dokter en directeur bij Memisa, Elies Van Belle.

Meer weten over onze projecten in Benin?  https://memisa.be/fr/pays/benin/

Elke gift telt!
Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
Prenatale consultatie voor 5 vrouwen
Transport en een keizersnede die het leven van een zwangere vrouw redt
Reanimatiekit voor premature baby’s

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift