55 zonnepanelen voorzien ziekenhuis in Pawa van elektriciteit

03 / 09 / 2020

“En er was … licht!” De vreugde klinkt door in de stem van dokter Kambale Magellan wanneer hij vertelt over de veranderingen in het ziekenhuis in Pawa (DR Congo). Het ziekenhuis had tot voor kort namelijk amper elektriciteit. Er was geen licht om operaties bij uit te voeren, elektronisch materiaal kon niet gebruikt worden om nog maar te zwijgen van noodgevallen die ’s nachts moesten aangepakt worden.

Echografie

Maar die periode is gelukkig voorbij. Samen met Ingénieurs sans Frontières ondersteunt Memisa een twee jaar durend project waarbij de eerste fase is afgerond. “55 zonnepanelen zijn volgens plan op het dak van de operatiekamer geïnstalleerd en worden beschermd door een bliksemafleider”, bevestigt Arthur van Ingénieurs sans Frontières. Hierdoor heeft het ziekenhuis, dat 124 bedden telt en een regio van 194 840 inwoners bedient, een continue elektriciteitsvoorziening.

“We kunnen nu ’s nachts werken, alsof het middag is”, aldus dokter Kambale. “Net nog verzorgde ik een patiënt die naar het ziekenhuis kwam voor een echografie. Vroeger konden we dat niet steeds onmiddellijk doen. We moesten er een technici bijhalen om de generator op te starten, maar soms was er helemaal geen benzine om de generator te laten draaien. Dan zat er niets anders op dan te wachten. Enorm frustrerend was dat.”

Onderhoudswerken

Om de duurzaamheid van het project te garanderen, volgden twee ziekenhuismedewerkers een opleiding in het onderhoud van de installatie. Zij weten dus hoe ze pannes of andere probleemsituaties kunnen aanpakken en welke onderhoudswerken ze op regelmatige basis moeten uitvoeren. Ook werden ze ingelicht over hoe de accu’s op een optimale wijze te gebruiken om voortijdige slijtage tegen te gaan.

Om een kwaliteitsvolle gezondheidszorg te garanderen is niet alleen elektriciteit nodig, ook toegang tot proper water en drinkwater is essentieel. De uitbouw van een degelijk waternet in het ziekenhuis van Pawa is voorzien voor 2021. Uw steun is meer dan welkom op BE92 3100 9000 0023.

 

Elke gift telt!
Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
Prenatale consultatie voor 5 vrouwen
Transport en een keizersnede die het leven van een zwangere vrouw redt
Reanimatiekit voor premature baby’s

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift