Water beschikbaar het hele jaar door dankzij regenput

09 / 02 / 2021

In verschillende partnerlanden van Memisa is toegang tot stromend water niet vanzelfsprekend. De bouw van een opvangsysteem met regenwater is een duurzame oplossing om ook tijdens het droogseizoen proper (niet drinkbaar) water ter beschikking te hebben.

Het ontbreken van water in ziekenhuizen en gezondheidscentra ligt mee aan de basis van een gebrekkige hygiëne in de gezondheidsstructuren in Afrika. Handen, maar ook materiaal, instrumenten en ziekenzalen kunnen hierdoor niet voldoende gereinigd worden waardoor de kans op infecties stijgt. Het gebrek aan water in het ziekenhuis of een gezondheidscentrum doet bovendien de functioneringskosten stijgen omdat er betaald moet worden om water te gaan halen. In sommige gevallen wordt een beroep gedaan op de familie van de patiënten om water mee te brengen. Dit alles blijven natuurlijk noodoplossingen…. Een duurzaam alternatief is nodig, want het gebrek aan water brengt een efficiëntie werking van een ziekenhuis of een gezondheidscentrum in het gedrang en ondermijnt de kwaliteit van de gezondheidszorg.

De bouw van een opvangsysteem met regenwater, is een eenvoudige en duurzame oplossing om proper (niet drinkbaar) water ter beschikking te hebben. Een ondergrondse gemetselde waterput verbonden aan de dakgoot vangt het water op tijdens het regenseizoen. Door een voldoende groot reservoir en een zorgvuldig verbruik kan zo bijna het ganse droogseizoen overbrugd worden.

Voorbeeld:  Bouw van een ondergronds opvangtank (126 m³) in Kikwit, DR Congo

Het gemeenschapscentrum Saint-Benoît, gebouwd door de vzw Éducation à la Santé in Kikwit (508.329 inwoners) kende ieder droogseizoen een watertekort.

Dankzij de nieuwe regenput heeft de bevolking voortaan water om in haar sanitaire behoeften te voorzien. Bovendien helpt dit water om de strijd tegen ondervoeding aan te gaan. Want gewassen kunnen zo besproeid worden opdat lokale ingrediënten beschikbaar zijn voor vitaminerijke maaltijden.

 

citerne eau de pluie

Dankzij de opvangtank is het gezondheidscentrum minder afhankelijk van de waterbron en is er ook tijdens periodes van droogte voldoende water. Copyright : Memisa

Lees meer over dit onderwerp:

https://memisa.be/drodro-duurzame-toegang-tot-water/

Elke gift telt!
Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
Prenatale consultatie voor 5 vrouwen
Transport en een keizersnede die het leven van een zwangere vrouw redt
Reanimatiekit voor premature baby’s

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift