style="background-image:url('https://memisa.be/wp-content/uploads/2020/11/20505-277.jpg');"

10 maart 2024

3 redenen om deel te nemen aan de fotoshoots van Memisa

1. Je bent solidair met moeders in Afrika

Wereldwijd sterven dagelijks 810 vrouwen aan de gevolgen van hun zwangerschap of tijdens hun bevalling (WHO, 2023). 95 procent van deze vrouwen woont in het Globale Zuiden.

Nochtans kunnen complicaties vermeden worden mits professionele begeleiding. Dankzij jouw inschrijving voor de fotoshoot van Memisa, kunnen vrouwen in verschillende Afrikaanse landen ondersteund worden.

 

prenatale consultatie

2. Je steunt de projecten van Memisa

Dankzij de giften die Memisa ontvangt via de fotoshoots, kan Memisa samen met haar partners ervoor zorgen dat zwangere vrouwen de zorgen krijgen waar ze recht op hebben.

  • Gezondheidscentra en ziekenhuizen worden voorzien van aangepast medisch materiaal (bevallingstafels, echografie-toestel, …)
  • Verpleeg- en verloskundigen krijgen de kans om opleidingen te volgen zodat zij vrouwen in DR Congo, Benin, Guinee, Burundi en Mauritanië optimaal kunnen bijstaan voor, tijdens en na de bevalling.

3. Beleef een fijn moment met je mama, grootmoeder en/of kinderen

Je bent niet alleen solidair met vrouwen in verschillende Afrikaanse landen, daarnaast staan de fotoshoots synoniem voor een moment van geborgenheid en amusement. Je beleeft een overgetelijk moment met je familie en je gaat naar huis met een gratis foto genomen door een professionele fotograaf.

Ik schrijf me in

Nog niet helemaal overtuigd? Bekijk onderstaande video en herbeleef de hartverwarmende sfeer tijdens de fotoshoots van afgelopen jaar.

style="background-image:url('https://memisa.be/wp-content/uploads/2023/10/1695240767965-scaled.jpg');"

4 oktober 2023

Binnenkort kom je de straatwervers van Memisa weer tegen op straat!

Memisa zal opnieuw vertegenwoordigd worden door straatwervers van Trust Marketing. In opdracht van Memisa gaan Kato, Yannick, Jeroom, Alexander, Iren, Jean Philippe, Julius, Lou en Bas op zoek naar nieuwe sympathisanten die onze strijd voor toegankelijke gezondheidszorg voor iedereen, alsook onze strijd tegen moeder- en kindersterfte willen steunen door middel van een domiciliëring.

Waarom zijn maandelijkse schenkingen via domiciliëring zo belangrijk voor Memisa?

  • Op (middel)lange termijn kan Memisa haar middelen in haar projecten inplannen.
  • Als schenker ontvangt u minder fondsenwervende communicatie. Dit is een kostenbesparing voor ons en het is bovendien goed voor de planeet.
  • Jaarlijkse giften van 40 euro of meer zijn financieel aftrekbaar.
  • Samen voeren we een duurzame strijd tegen moeder- en kindsterfte.

Trust Marketing chez Memisa

Straatwervers in alle 4 hoeken van België

Tijdens hun opleiding op het hoofdkantoor van Memisa in Brussel waren de nieuwe straatwervers alvast razend enthousiast en gemotiveerd om aan de slag te gaan. Vanuit hun overtuiging en motivatie om van deze wereld een betere plek te maken, gaan ze binnenkort de straat op om het verhaal van Memisa te delen met het brede publiek.

“Zodra ik hier een dokter nodig heb, kan ik een telefonische afspraak maken en word ik direct geholpen, wat het probleem ook is. Als we het bekijken vanuit het perspectief van een zwangere vrouw in DRC, is dit vaak niet het geval. Normaal staat een zwangere vrouw voor een van de mooiste momenten uit haar leven. Maar vaak is dit niet het geval, aangezien heel wat vrouwen niet kunnen bevallen op een normale manier. Ik vind het prachtig dat Memisa streeft voor toegang tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg voor deze vrouwen.”

Iren, straatwerver van Trust Marketing

Onze sympathieke straatwervers staan te popelen om nieuwe sympathisanten te informeren over onze strijd tegen moeder- en kindersterfte. Hopelijk worden jullie goed ontvangen door hen. Indien je een van onze straatwervers tegenkomt (ze zijn heel herkenbaar in hun fluoriserende vestjes), twijfel dan ook zeker niet om hen zelf aan te spreken.

 

Planning van onze straatwervers in Antwerpen

Dinsdag 02.01: Berchem station
Woensdag 03.01: Meir, Centraal Station
Donderdag 04.01: Centraal Station, Berchem Station
Vrijdag 05.01: Berchem Station
Zaterdag 06.01: Meir, Opera

 

Wil je liever zelf een domiciliëring starten? Dat kan ook natuurlijk!

START HIER UW DOMICILIËRING

Neem contact op met Aïsha Untersalmberger :

Tel : +32 2 454 15 49 | [email protected]

style="background-image:url('https://memisa.be/wp-content/uploads/2023/07/IMG_4774-scaled.jpg');"

3 juli 2023

Ziekenhuis voor Ziekenhuis Dag: een dag van solidariteit

De Ziekenhuis voor Ziekenhuis dag, die jaarlijks plaatsvindt in juni, is een traditie geworden voor de Belgische solidaire ziekenhuizen. Ieder jaar komen de vrijwilligers uit het Ziekenhuis-voor-Ziekenhuis netwerk bijeen om de verhalen van de verschillende samenwerkende actoren te horen en om uit te wisselen over hun inzet en engagement.  

De versterking van gezondheidssystemen in een fragiele context 

Het versterken van gezondheidssystemen in een fragiele context, dat is hoe de missie van Memisa in enkele woorden samengevat kan worden. Houssynatou Sy, onderzoekster aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde, nodigt u uit om mee te denken wat samenwerking betekent Zij stelt de voorwaarden voor een integere en ethische samenwerking voor: een intensieve dialoog tussen de organisaties en hun actoren, een voortdurende aanpassing aan de context en een sterke vertrouwensrelatie met partners en hun begunstigden.

Zij benadrukt ook het belang van de versterking van goed bestuur voor een beter gezondheidssysteem, en maakt haar publiek bewust van het feit dat “wij als gezondheidsmedewerkers niet enkel verzorgers zijn, maar wij zijn ook politieke actoren, die de en jullie hebben de kracht hebben om het bestuur te veranderen.”

Het intensiveren van de dialoog, dat is hoe de missie van Memisa zich ontwikkelt in het kader van haar vijfjarenplan. Jean-Clovis Kalobu, Collaborations Development Officer en voormalig Medisch Adviseur voor Memisa in Kinshasa, onderzocht de door Memisa ontwikkelde strategie om meer belanghebbenden en actoren in de gezondheidszone te betrekken om zo de duurzaamheid en de toe-eigening van verantwoordelijkheid in de geplande activiteiten te bevorderen. Sinds 2023 worden op basis van deze strategie de activiteiten in de Congolese gezondheidszones geco-financierd door de Belgische partnerziekenhuizen in het kader van het Ziekenhuis voor Ziekenhuisproject.

Inleefreizen

Begin 2023 hebben meerdere vrijwilligers uit het ZvZ-netwerk de mogelijkheid gehad om naar DR Congo te gaan om te ontdekken hoe de zorg georganiseerd wordt in de gezondheidszones. Klaas en Els van VITAZ (Sint-Niklaas) en Isabelle en Camille van Groupe Santé CHC Luik getuigen over de ervaringen die zij met de andere leden van het netwerk hebben opgedaan. De inleefreizen waren een gelegenheid om de Congolese collega’s te ontmoeten en om kennis te maken met het gezondheidssysteem in de plattelandsgebieden. Deze reis bood een unieke kans voor de vrijwilligers om na terugkomst hun collega’s in België, hun patiënten en hun families bewust te maken over de ongelijkheden in de toegang tot gezondheidszorg in de wereld.

Reizen naar de DR Congo, dat heeft Sabine Van De Vyver, hoofdvroedvrouw van het AZ Sint-Vincentius Deinze, vaker gedaan. Na 18 jaar op en neer reizen naar DR Congo, heeft zij haar reflecties en ervaringen gebundeld in het boek “Moeders in Afrika”. Gedurende de Ziekenhuis voor Ziekenhuis Dag heeft zij ons meegenomen in haar verhaal het grote plezier gedaan door enkele passages uit haar boek voor te lezen. Hier een kleine sneak peek uit haar boek:

“Ibangu, mijn Congolese collega hoofdvroedvrouw, verwarmde mijn hart met de manier waarop ze zingend en dansend jonge moeders stimuleerde goed voor zichzelf en hun baby te zorgen. Ik werd vaak heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop, pijn, vreugde en verdriet maar de kracht waarmee artsen, verpleegkundigen en vroedvrouwen vaak met veel te weinig materiaal en middelen proberen zorg te dragen, zullen mij voor altijd inspireren.”

 

 

Ziekenhuis voor Ziekenhuis

Het initiatief van Ziekenhuis voor Ziekenhuis brengt ziekenhuizen in België in contact met gezondheidsstructuren in het Globale Zuiden die door Memisa ondersteund worden. De Belgische ziekenhuizen engageren zich om hun personeel en hun patiënten te sensibiliseren over de ongelijkheden in de toegang tot de gezondheidszorg alsook het ondersteunen van de projecten die uitgevoerd worden door Memisa in de plaatselijke partnerziekenhuizen

Meer info

 

 

 

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift