Memisa schakelt journalisten in om Congolese bevolking te sensibiliseren over diabetes

18 / 11 / 2020

“Dat een diabetespatiënt – mits de juiste opvolging – een lang en normaal leven kan leiden, dat wist ik niet”, geeft een Congolese journalist toe. Samen met 25 andere journalisten van vier verschillende provincies (Kinshasa, Kongo Central, Kwango en Kwilu), woonde hij in de Congolese hoofdstad een door Memisa georganiseerd atelier over diabetes bij.  

Wereldwijd lijden meer dan een miljoen kinderen aan diabetes type 1 (JDRF, 2020). Een groot deel daarvan woont in het globale Zuiden en heeft amper toegang tot gezondheidszorg, waardoor hun glucosepeil niet gemonitord wordt en ze geen insuline krijgen. Dit leidt tot ernstige gezondheidscomplicaties en soms zelfs tot vroegtijdige sterfte.

Journalisten als doorgeefluik

Al sinds 2008 ondersteunt Memisa de behandeling van diabetespatiënten in DR Congo door opleidingen voor gezondheidspersoneel te organiseren en materiaal te voorzien. We stimuleren de overheid opdat ze de zorg van diabetes opneemt in haar gezondheidsbeleid én samen met onze partners sensibiliseren we de bevolking zodat de ziekte snel herkend en behandeld kan worden.

“Dit jaar besloten we om rond Werelddiabetesdag een tweedaags atelier te organiseren”, legt Olivier Kidima (assistent van het diabetesproject van Memisa in Kinshasa) uit. “We kozen er bewust voor om journalisten uit te nodigen, zij zijn namelijk het ideale doorgeefluik. Via hun media hebben ze een groot bereik en ze weten hoe ze op een heldere en begrijpbare wijze informatie kunnen overbrengen.”

50% van diabetespatiënten kent diagnose niet  

“Hoewel ik uiteraard al van de ziekte had gehoord, waren er een heleboel details waar ik nog niet vertrouwd mee was”, vertelt een aanwezige radiojournalist. “Zo werd het verschil tussen diabetes type 1 en 2 nauwkeurig uitgelegd en kwam ik te weten dat 50 % van de patiënten niet eens weet dat hij of zij diabeet is. Dat diabetes vaak voorkomt bij kinderen, ook dat was nieuw voor mij. Ik ga deze kennis niet alleen met mijn luisteraars delen”, klinkt het. Ook in familieverband en onder vrienden ga ik de informatie die ik vandaag hoorde, verspreiden.” 

Het was de eerste maal dat Memisa journalisten rechtstreeks opleidde om zo het grote publiek in te lichten over diabetes. Olivier spreekt van een geslaagd evenement. Hij is vooral tevreden dat de nadruk op diabetes bij jongeren goed is opgepikt door de journalisten. “Diabetes bij kinderen is een groot gezondheidsprobleem dat een adequaat antwoord vereist. Want de chronische ziekt heeft niet alleen gevolgen voor een patiënt, vaak lijdt het hele gezin eronder. Daarom moeten we beleidsmakers overtuigen om diabetes bij kinderen als prioriteit op de agenda te plaatsen. Want controles kunnen financieel zwaar doorwegen. Geen enkele ouder zou de keuze moeten maken tussen onderwijs of de gezondheid voor zijn of haar kind. Helaas gebeurt dit vandaag wel.”

Lees ook de opinie: ‘Wat als diabetes besmettelijk was, zouden er dan wel miljoenen worden vrijgemaakt?’

Elke gift telt!
Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
Prenatale consultatie voor 5 vrouwen
Transport en een keizersnede die het leven van een zwangere vrouw redt
Reanimatiekit voor premature baby’s

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift