India

  • India

In India staat het dichten van de kloof tussen de gezondheidsdiensten en de bevolking centraal. We ondersteunen de West Bengal Voluntary Health Association (WBVHA), een organisatie die haar schouders zet onder een netwerk van 40 plaatselijke ngo’s die het recht op gezondheidszorg verdedigen. Deze bottom-up benadering berust op de volledige betrokkenheid van de gemeenschap om verschillende behoeften aan te pakken.

WBVHA, gesteund door Memisa, onderscheidt zich door haar impact op het terrein. Dankzij de lange ervaring van deze vereniging, die actief is in India, kan zij belangrijk overleg organiseren tussen gezondheidsdiensten, dienstverleners en besluitvormingsorganen. Daarnaast ondersteunt WBVHA de mobilisatie van gemeenschappen om lokale initiatieven te ontwikkelen die het recht op en de toegang tot gezondheidszorg bevorderen.

 

Verder richt WBVHA zich vooral op capaciteitsversterking. In India worden opleidingen voor gezondheidswerkers georganiseerd over onderwerpen zoals zwangerschapszorg, stressbeheersing en preventie van kinderhuwelijken. Dit laatste is een probleem dat in India nog altijd veel voorkomt.

De strijd tegen kinderhuwelijken wordt voortgezet, met aanbevelingen aan overheidsfunctionarissen en de politie om actiever te worden in het voorkomen van kinderhuwelijken en kinderhandel.

Daarnaast speelt bewustmaking een belangrijke rol. Meisjes die op jonge leeftijd trouwen en zwanger worden, lopen een groter risico op complicaties tijdens de zwangerschap en de bevalling. Doordat ze de school vroegtijdig verlaten, ondermijnt het gebrek aan onderwijs hun toekomstperspectief. Hierdoor verhoogt het risico dat ze in de armoede belanden.

Een bijzonder hoopgevend initiatief van WBVHA is de oprichting van gemeenschapsgezondheidsfondsen door dorpsvrouwen, de zogenaamde Community Health Funds. Dit heeft als doel de extra kosten van gezondheidszorg te dekken, zoals vervoer, maaltijden tijdens een ziekenhuisopname en inkomensverlies, waardoor de drempel voor toegang tot gezondheidszorg lager ligt. In 2023 werd het systeem uitgebreid en konden in totaal 6.417 arme gezinnen noodhulp ontvangen dankzij dit fonds.

Getuigenissen

Anwara Biwi
uit Vushna, West-Bengalen
Mijn man, Ashadul, rijdt met een riskja. Dit is de enige bron van inkomen in ons gezin. Toen ik zwanger werd voor de vierde keer, hadden we schrik. Daarvoor deed ik immers tweemaal een miskraam. Dit omdat we niet genoeg geld hadden om gevarieerd te eten, ik zwaar huishoudelijk werk moest doen en ik aan ernstige anemie leed. Ik was er tevens van overtuigd dat ik thuis moest bevallen omdat verzorging in een ziekenhuis mijn gezin financieel zou ruïneren. Een lokale gezondheidswerker vertelde me dat ik recht had op gezondheidszorg. Hij overtuigde me om hulp te zoeken. Dit deed ik en dankzij financiële ondersteuning van de bevoegde autoriteiten kon ik in goede omstandigheden bevallen!
Pratika Tamang
31 jaar
Mijn eerste kind stierf kort na de bevalling omdat ik een te hoge bloeddruk had tijdens te zwangerschap. Nadien werd WBVHA actief in de regio. Ik werd terug zwanger en een vroedvrouw heeft mijn zwangerschap opgevolgd. Ze mat elke maand mijn bloeddruk. Dankzij deze opvolging verkeert mijn kind vandaag in goede gezondheid. Bedankt!

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift