In Katako Kombe, een ambitieus project voor 9 gezondheidscentra

12 / 07 / 2023

De beschikbaarheid van elektriciteit in de gezondheidscentra en de ziekenhuizen is een prioriteit in DR Congo, met name in de gezondheidszone Katako Kombe.

Wanneer je een gezondheidscentrum in Katako betreedt na zonsondergang, ontmoet je verpleegkundigen, aan de bedden van hun patiënten, die aan het werk zijn met behulp van zaklampen en olielampen. “Wanneer een zwangere vrouw arriveert in het midden van de nacht vanwege een bloeding, gebruiken wij ouderwetse lampen die werken op palmolie en natuurlijk vervaardigd katoen. Het is echt verre van ideaal,” vertelt Lambert Otaka Lahota, hoofdverpleegkundige in het gezondheidscentrum van Mende.

De meest duurzame oplossing om de ziekenhuizen van elektriciteit te voorzien, is door er zonnepanelen te installeren. Memisa is een groot project begonnen om de gezondheidscentra van elektriciteit te voorzien. Uiteindelijk zou het 83000 patiënten betreffen die hier profijt van hebben.

Een zonnebatterij voor het Algemeen Ziekenhuis van Katako Kombe.

Het Ziekenhuis van Katako Kombe functioneert al sinds 2016 op zonne-energie. Echter, sinds 2022 werken de zonnebatterijen niet meer en daardoor kan er ’s nachts geen stroom meer gebruikt worden. Tijdens de noodgevallen in de nacht, waarbij elektrische apparaten nodig zijn (röntgenmachine, echograaf, etc.), moeten de medewerkers zich wenden tot een oude generator. Niet alleen is deze erg vervuilend, maar ook erg duur voor het ziekenhuis. Momenteel is de prijs van brandstof omgerekend hoger dan 2,76 euro per liter. Telkens als de brandstof opraakt, komt het voor dat patiënten niet meer behandeld kunnen worden.

Er zijn dus nieuwe zonnebatterijen nodig om het ziekenhuis doorlopend van elektriciteit te voorzien.

Vorig jaar hebben we 19 keizersneden gehad, voornamelijk ’s nachts. Bij bevallingen per keizersnede, hebben wij licht en zuurstof nodig voor de moeder en de baby. Helaas werken de zonnebatterijen niet meer, wat de omstandigheden voor de ontvangst en de zorg voor onze patiënten erg moeilijk maakt.” Aldus Pius Omole Wonga, chirurg aan het ziekenhuis van Katako Kombe.

Het faciliteren van het vervoer voor zorgpersoneel door middel van fietsen

Naast de aankoop van zonnepanelen en zonnebatterijen, heeft Memisa het doel om de gezondheidscentra te voorzien van fietsen. Elke maand dienen de verpleegkundigen van de gezondheidscentra zich te begeven naar het Centrale Bureau van de gezondheidszone om de maandelijkse gegevens van hun gezondheidscentrum te delen (o.a. het aantal prenatale consultaties, bevallingen, overlijdens en de vastgestelde oorzaken daarvan), alsook het aanvullen van hun medicijn- en vaccinvoorraad. Momenteel zijn er veel instellingen zonder fietsen tot hun beschikking, of fietsen in slechte staat. Het personeel is daarom genoodzaakt om het traject te voet af te leggen en daardoor voor een langere periode afwezig te zijn.
Ook voor de gezondheidsposten komen de fietsen erg van pas. Het personeel van deze gezondheidsposten brengt namelijk regelmatig huisbezoeken aan de chronisch zieken en verzorgt sensibiliseringscampagnes in de dorpen.

Hoever zijn we met dit project? *

In november 2022 is Memisa een grote inzameling gestart om dit project te financieren.

Wij hebben begin 2023 de fietsen, zonnepanelen en zonnebatterijen aangekocht.

In juli 2023 zijn de materialen gearriveerd in Kinshasa, waar ze wachten op transport richting Katako Kombe.
Na een lange tocht met de boot en met de vrachtwagen, die meer dan 30 dagen zal duren, zullen de materialen eindelijk aan de begunstigden geleverd worden.

In december 2023 ontving de BDOM in Tshumbe de batterijen nadat ze een lange weg hadden afgelegd, waarna ze werden gemonteerd in het ziekenhuis van Katako Kombe.

In januari 2024 werd elektriciteit beschikbaar in de gezondheidscentra, zoals die in Kiete bijvoorbeeld.  

*Wij werken deze informatie regelmatig bij naargelang de voortgang van het project.

Electricité dans un centre de santé, la nuit (Katako Kombe)

Ontdek HIER onze andere projecten met betrekking tot elektriciteitsvoorziening in zorgsinstellingen

 

Elke gift telt!
Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
Prenatale consultatie voor 5 vrouwen
Transport en een keizersnede die het leven van een zwangere vrouw redt
Reanimatiekit voor premature baby’s

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift