In Burundi verkleint Memisa de digitale kloof tussen patiënten en gezondheidscentra
In landelijke gebieden in Burundi ontbreekt de nodige technologie voor kwaliteitsvolle zorgverlening. Om aan de noden van de lokale bevolking in de provincie Muyinga te voldoen, zet Memisa haar schouders onder de uitrol van een project waarmee de gezondheidsdiensten op gemeenschapsniveau worden gedigitaliseerd. Memisa ondersteunt de uitrol van de applicatie OPEN CARE NET, die gemeenschapswerkers in staat stelt de kwaliteit van de zorg te verbeteren.
In Burundi streeft Memisa ernaar om gezondheidssystemen te ondersteunen en de zorg toegankelijk te maken voor iedereen. Om deze missie te realiseren, is het essentieel om nieuwe technologieën en digitale toepassingen te omarmen. In heel wat lokale gemeenschappen en dorpen in Burundi ontbreekt de nodige technologie voor kwaliteitsvolle zorgverlening. Anno 2024 is E-gezondheid, ook wel bekend als e-health, een niet te missen onderdeel van een goed functionerend gezondheidssysteem.
E -gezondheid (ofwel e-health) impliceert “het gebruik van informatie-en communicatietechnologieën (ICT’s) voor de gezondheid.” E-health maakt de volksgezondheid en de eerstelijnsgezondheidszorg mogelijk door middel van activiteiten zoals onder meer ziektebewaking, gegevensverzameling en analyse van de eerstelijnsgezondheidszorg, ondersteuning van gezondheidswerkers in de gemeenschap, patiëntbeheer, etc. (WHO). |
In de gezondheidszone van Gashoho, in de provincie Muyinga, bestaan medische dossiers van patiënten voorlopig enkel op papier, met alle gevolgen vandien. Gezondheidsgegevens van patiënten zijn vaak onvolledig, incorrect en dus onbetrouwbaar. Daarnaast zorgt het gebrek aan digitalisering ervoor dat patiënten die thuis verzorgd worden niet in verbinding staan met de zorginstellingen, wat de toegang tot gezondheidszorg en de opvolging van medische dossiers bemoeilijkt.
“Handmatig patiëntenverslagen op papier invoeren neemt veel tijd en energie in beslag voor de gemeenschapswerkers, die vervolgens kilometers moeten afleggen naar het gezondheidscentrum om het verslag af te geven.” Dr. Eric Nkunzimana, medisch directeur in de provincie Muyinga.
Digitalisering is cruciaal voor het werk van gemeenschapswerkers
In Gashoho gaan 170 gemeenschapswerkers (gelinkt aan 16 gezondheidscentra) dagelijks op huisbezoek om patiënten te ontmoeten. Gemeenschapswerkers zijn essentieel voor de zorgverlening in landelijke gebieden. Ze spelen een cruciale rol bij epidemiologische surveillance, sensibilisering over gezondheidskwesties en de behandeling van veelvoorkomende ziektes zoals malaria, diarree en longontstekingen. Echter, hun werk wordt bemoeilijkt doordat medische dossiers op papier worden bijgehouden, wat leidt tot verlies en onbetrouwbaarheid van gezondheidsgegevens. Ook de administratieve rompslomp die hiermee gepaard gaat, kost heel wat tijd en energie voor de gemeenschapswerkers.
Om bovenstaande problematieken te verhelpen werd de applicatie OPEN CARE NET ontwikkeld. De uitrol van deze applicatie, die ontwikkeld werd door het lokale Burundees bedrijf “Interconnecting Burundi”, wordt mede ondersteund door Memisa. De app maakt het mogelijk om de overdracht van informatie te faciliteren naar de centrale server en verslagen te genereren van de behandelde patiënten. Op die manier bewijst deze innovatieve app haar nut onder meer om de opvolging van patiëntendossiers te verbeteren en deze betrouwbaarder te maken.
Meer tijd en ruimte voor een menswaardige behandeling
Het op afstand kunnen beheren van een patiënt met behulp van deze informatietechnologie is een efficiënte manier om zorg te verlenen, cruciaal voor de link tussen patiënten en gezondheidscentra. De app zorgt ervoor dat medische dossiers digitaal beschikbaar zijjn binnen het gezondheisdsysteem. Zo kunnen gegevens eenvoudiger verzameld, beheerd en gerapporteerd worden, en wordt de privacy van patiënten ook beter beschermd.
Aangezien niet alles meer op papier moet worden bijgehouden, verlaagt de administratieve werklast voor de gemeenschapswerkers aanzienlijk. Gemeenschapswerkers kunnen dus de patiëntgegevens bij de mensen thuis meteen registreren en doorsturen zonder dat ze zich daarvoor naar een gezondheidscentrum moeten verplaatsen. De tijd die vrijkomt, komt van pas voor een meer menswaardige behandeling van de patiënten thuis.
Talrijke voordelen van digitalisering
Laat ons de voordelen die deze digitalisering meebrengt voor de volksgezondheid van de inwoners van Gashoho nog even op een rijtje zetten:
- De behandeling en verdere zorg van patiënten wordt op een betrouwbare manier geregistreerd.
- De overdracht van informatie van de patiënt naar het gezondheidscentrum kan zonder verplaatsing.
- De kwaliteit en dus de betrouwbaarheid van de data verbetert. Medische dossiers op papier zijn vaak onvolledig, bevatten fouten of geraken verloren.
- Epidemieën en andere gezondheidscrises worden beter in kaart gebracht en opgespoord.
- Er is een beter overzicht van de gezondheidsnoden van de lokale bevolking, essentieel voor een goede toegang tot gezondheidszorg.
- Digitalisering resulteert in een lagere werklast voor gemeenschapswerkers en levert een efficiëntere dienstverlening op, waardoor tijd en ruimte vrijkomt voor een menswaardige behandeling.
Getuigenissen
Gelijkaardige artikels
Steun ons project
Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo
Ik doe een gift