Waardigheid in tijden van geweld

13 / 12 / 2019

Door het aanhoudende geweld in de provincie Ituri (in het noordoosten van DR Congo) zijn meer dan 300.000 mensen op de vlucht. Hele dorpen werden platgebrand zodat de bevolking steeds verder moet trekken op zoek naar voedsel, water, onderdak en gezondheidszorg.

Angst om terug naar huis te keren

De oorzaken voor het geweld zijn complex: onder meer de oplaaiende spanningen tussen veetelers en landbouwers (etnische groepen Hema en Lendu) spelen mee. Doordat het geweld tussen de milities sinds het einde van 2017 geregeld opnieuw oplaait, durven of kunnen veel Congolezen niet haar huis terugkeren.

Zo zag het kleine dorpje Drodro haar bevolking verdrievoudigen. Scholen en kerken werden omgevormd tot slaapzalen, maar helaas volstaat dat niet. Net zoals in Drodro moeten ook in Lita en Bula vluchtelingen overleven in precaire omstandigheden. Ze slapen in open lucht of in overvolle openbare ruimtes. Vooral vrouwen en jonge meisjes zijn kwetsbaar. De slechte hygiënische omstandigheden (door gebrek aan proper water en het ontbreken van latrines) verhogen het risico op de verspreiding van ziektes. Daarbovenop zijn ze vaker het slachtoffer van (gendergerelateerd) geweld.

Hygiënekit voor meisjes in vluchtelingenkamp in DR Congo

Om deze jonge vrouwen toch een minimaal aan waardigheid te gunnen, plant Memisa om hygiënische kits uit te delen. Deze omvatten: 4 x ondergoed, 4 hygiënische doeken, 2 toiletzepen, 1 blok zeep voor kleding en 1 emmer om de doeken te wassen. De kits zijn samengesteld uit duurzame materialen (herbruikbare maandverbanden) die lokaal worden geproduceerd. Zo ondersteunt Memisa tegelijkertijd de lokale economie.

In Drodro, Lita en Bule bevinden zich 10.000 jonge vrouwen, waarvan 6.750 reeds een kit ontvingen.  De gouverneur van de provincie gaf namelijk een belangrijk signaal door een budget vrij te maken om reeds voor twee derde van de vrouwen een kit aan te kopen. Dit initiatief kunnen wij alleen maar toejuichen. Memisa kan alle steun goed gebruiken om ook de overige 3.250 meisjes verder te helpen.

Want deze kits zorgen niet alleen voor een hygiënische verbetering, ze verhogen tegelijkertijd het zelfvertrouwen van jonge vrouwen! Want menstruatie blijft nog veel te vaak een taboe, een onderwerp waar ten onrechte niet over gesproken wordt.  Menstruele hygiëne geeft vrouwen waardigheid en autonomie. Een ‘kit dignité’ geeft vrouwen kracht en sensibiliseert de omgeving.

 

Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
1 kit dignité
2 kit dignité
3 kit dignité

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift