Druk, drukker, drukst: Uitgerust gezondheidscentrum in Burundi trekt veel nieuwe patiënten aan

04 / 10 / 2021

“Doorschuiven alsjeblieft, er is nog plaats op de bankjes in de gang.” Het is erg druk in het gezondheidscentrum van Musama in de provincie Muyinga in Burundi. In de wachtruimte zit een tiental moeders met baby’s op de schoot, terwijl buiten zwangere vrouwen keuvelen onder elkaar of even uitrusten na de lange tocht die ze te voet of met de fiets hebben moeten afleggen om het gezondheidscentrum te bereiken.

Projectmedewerker Ysaline is verrast. “Anderhalf jaar geleden was ik hier ook. Het was toen opvallend rustiger. Intussen is er dan ook heel wat veranderd. Het centrum werd dankzij de steun van Memisa uitgerust met aangepast medisch materiaal en de bouwwerken voor een nieuwe materniteit zijn bijna afgerond. Hoewel het gezondheidscentrum op sommige vlakken nog ondersteuning kan gebruiken, doet het deugd om vast te stellen dat steeds meer patiënten hun weg naar hier vinden”, zegt ze.

centre de santé de Musama

Geen privacy door plaatsgebrek

“Vooral op dinsdagen en donderdagen is het hier erg levendig”, bevestigt hoofdverpleegkundige Gaston Nammana. Op die dagen vinden de prenatale consultaties plaats en worden baby’s gevaccineerd.

Onder meer de zwangere Gilberte wacht haar beurt af om onderzocht te worden. “Ik heb al drie kinderen, dus intussen zijn deze controles een beetje routine geworden voor me.” Haar laatste bevalling gebeurde hier in het centrum. Alles verliep vlot. Alleen vond ze het niet zo aangenaam dat ze door plaatsgebrek haar kindje ter wereld moest brengen vlak naast een andere patiënte. “Ik ben dus blij dat ik zal kunnen bevallen in de nieuwe materniteit, het gebouw hier naast. Daar zal het toch iets rustiger zijn.”

Want op drukke dagen komen er zo’n 60 patiënten op consultatie in het centrum. Samen met zijn drie collega’s probeert Nammana deze zo goed mogelijk op te vangen. “Wat niet altijd eenvoudig is. Soms lopen de wachttijden op.”

Kinderen vaccineren

Christine is enkele weken geleden bevallen van een dochtertje Oriane en is nu opnieuw in het centrum om haar te laten vaccineren. “Zolang Oriane slaapt, vind ik het niet zo erg om eventjes te moeten wachten. Zeker voor zoiets belangrijks als een vaccin. Indien ik mijn kindje kan beschermen voor serieuze ziektes zoals tuberculose, door een eenvoudig prikje, dan wacht ik graag even”, lacht ze.

bébé au centre de santé

Hoe ze op de hoogte was van de vaccinatiemomenten in dit centrum? “Onmiddellijk na mijn bevalling ontving ik deze informatie. Ikzelf kan goed lezen en schrijven dus ik hield nauwkeurig bij wanneer ik moest terugkomen. Helaas besef ik dat dat niet voor alle vrouwen het geval is.”

“Gelukkig werkt de mond-tot-mondreclame goed”, vult Kanzali aan die naast Christine zit. “Wij kersverse moeders houden elkaar op de hoogte. En bijvoorbeeld het nieuws over de bouw van de nieuwe materniteit verspreidde zich razendsnel.”

Dankzij deze nieuwe materniteit zullen de vrouwen in hygiënische omstandigheden kunnen bevallen en de nodige zorgen krijgen waar ze recht op hebben.

Elke gift telt!
Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
Prenatale consultatie voor 5 vrouwen
Transport en een keizersnede die het leven van een zwangere vrouw redt
Reanimatiekit voor premature baby’s

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift