Dankzij participatieve aanpak draagt hele gemeenschap bij aan de strijd tegen COVID-19

03 / 06 / 2020

Hoewel het relatieve aantal (gekende) coronabesmettingen in DR Congo lager ligt dan in Europa of in andere delen van de wereld, is het gevaar er nog niet geweken. De coronacrisis daagt het reeds wankele gezondheidssysteem uit en de economische gevolgen van de wereldwijde maatregelen worden steeds zichtbaarder.

“Meer en meer is er een schaarste aan basismiddelen”, bevestigt Jean Marie Ipay, coördinator van Memisa in de provincie Kwilu. “Op de markt stijgen de prijzen van voedsel en de Congolese Frank daalt stilaan in waarde ten opzichte van de dollar.”

Met 3.194 gevallen en 72 overlijdens (cijfers 2/06) blijft het aantal patiënten toenemen, maar kent de epidemie in DR Congo (net zoals in andere Afrikaanse landen) geen exponentiële groei. Een van de grote moeilijkheden in DR Congo is de testcapaciteit. Alle stalen van vermoedelijke gevallen, moeten namelijk eerst naar de hoofdstad Kinshasa worden opgestuurd waar de controle plaatsvindt.

Minder angst

Al wil Jean Marie ook meegeven dat er niet alleen slecht nieuws te melden is. “In het begin heerste er een angstgolf, voornamelijk gevoed door buitenlandse media. Nu zien we dat deze angst is overwonnen. De bevolking is zich bewust van het belang van de preventieve maatregelen. Hier op het platteland gebeurt het wel eens dat inwoners ons aanspreken en de vraag stellen of dit niet allemaal wat overroepen is aangezien corona toch vooral een ziekte is die de rijke en/of witte bevolking treft. Eens te meer wordt dan duidelijk hoe belangrijk ons sensibiliserende werk is.”

Memisa ondersteunt namelijk gezondheidscentra en ziekenhuizen en hun personeel bij het opzetten van sensibiliseringsessies. Enerzijds wordt in heldere taal uitgelegd wat de symptomen van corona zijn en hoe het virus zich verspreidt en anderzijds welke maatregelen je als individu kan nemen om jezelf en de anderen te beschermen.

“Bij de allereerste sessie die ik bijwoonde zag ik nog deelnemers elkaar de hand schudden ter begroeting”, lacht Juste uit Sud- Ubangi. “Die gewoonte is gelukkig snel verdwenen.”

Atelier mondmasker

Naast veelvuldig de handen wassen en afstand houden indien mogelijk, zijn ook mondmaskers een onderdeel van de strategie om de verspreiding van het coronavirus in DR Congo te stoppen. Onder meer in Kisantu ondersteunen we samen met Lumos en Artsen Zonder Vakantie een productielijn voor herbruikbare stoffen maskers. Onze lokale partner BDOM (Bureau Diocésain des Oeuvres Médicales) nam het volledige initiatief: zo werken gezondheidscentra samen met lokale naaiateliers voor de productie van de maskers en in de centra wordt sterilisatieapparatuur voorzien. Logistieke medewerkers van de BDOM staan in voor de praktische opvolging terwijl het medisch personeel de kwaliteit controleert. Daarnaast heeft de apotheek die deel uitmaakt van het ziekenhuis van Kisantu zich volop toegespitst op de productie van alcoholische handgel.

masques coronavirus

Dankzij deze participatieve aanpak draagt de hele gemeenschap (gaande van stoffenverkopers over mannen en vrouwen die mondmaskers maken tot lokale lassers die houders voor waterbidons produceren) bij aan de strijd tegen COVID-19.

Toegang tot basisgezondheidszorg

Maar de strijd tegen corona mag niet losgekoppeld worden van de inspanningen die reeds gebeuren om andere gezondheidsproblemen aan te pakken. Ook de behandeling van onder meer mazelen, malaria en andere ziektes blijft hoog op onze agenda staan. Memisa verliest haar basisdoelstelling -gezondheidszorg toegankelijk te maken voor iedereen – niet uit het oog. Want een basisgezondheidssysteem dat goed is uitgerust, is beter in staat ziektes als COVID-19 te voorkomen en te bestrijden.

Voldoende beschermingsmateriaal is nodig om de veiligheid van het medisch personeel en de patiënten te garanderen. Door adequate preventiemaatregelen kan de verspreiding van het coronavirus ingedamd worden. We moeten koste wat kost vermijden dat de behandeling van coronapatiënten de reguliere basisgezondheidszorg overneemt (of zelfs lamlegt). We moeten voorkomen dat corona het harde werk van onze teams ter plaats, zoals ervoor zorgen dat vrouwen veilig kunnen bevallen en behandelbare ziektes aangepakt worden, in de weg staat.

Steun Memisa zodat we extra middelen en capaciteit kunnen inzetten op:

  • Beschermingsmateriaal voor het gezondheidspersoneel
  • Sensibiliseringsmateriaal om de bevolking correcte en begrijpbare informatie te verschaffen
  • Waterkraantjes en zeep

Gift Covid Congo

gift covid congo

Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
5 liter hydro-alcoholische gel
Productie van 5 liter hydro-alcoholische gel voor het verplegend personeel
25€
Hygiënekit
Desinfectiemiddel, emmer en kraantje voor patiënten
40€
Ziekenhuisbed
+ afwasbare matras
500€

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift