Ziekenhuis voor Ziekenhuis: internationale studenten bezoeken partnerziekenhuizen  

09 / 06 / 2022

Binnen het kader van ons Ziekenhuis voor Ziekenhuis-initiatief bezochten verschillende internationale studenten van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) enkele partnerziekenhuizen van Memisa. Een verslag door Marjan Pirard (ITG) en Riddhi Patel (student master public health).

Tijdens de week van 16 mei trokken we in groepjes van 5 à 7 studenten naar heel uiteenlopende plekken in België: CHC Liège, AZ Roeselare, AZ Nikolaas in Sint-Niklaas en Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder. Het was leuk om samen onderweg te zijn en in de trein een praatje te maken met de studenten. Maar naast een leuke onderbreking na verschillende hectische cursusweken, waren het vooral interessante en boeiende bezoeken.

Internationale Studenten

“Wat betekent overbelast in Belgisch ziekenhuis?”

Tijdens de rondleidingen stonden de studenten versteld van de geautomatiseerde laboratoriumanalysesystemen. Ze waren onder de indruk van de aanwezigheid van badkuipen voor onderwaterbevallingen en aangenaam verrast door de vriendelijke inrichting van de kinderafdeling. Ze waren enthousiast over de apparatuur in de MUG (Mobile Emergency Group) en het gebruik van robotica bij de toediening van geneesmiddelen. De studenten vroegen zich af wat ‘druk en overbelast’ betekent in een Belgisch ziekenhuis. Want tijdens hun bezoek waren ze eerder getuige van rustige afdelingen. Ze zagen allesbehalve een overrompeling van patiënten, in vergelijking met de overbevolkte ziekenhuizen die zij kennen.

Terwijl de studenten gedurende hun opleiding vooral de theorie van het Belgische gezondheidssysteem leren kennen, zijn de ziekenhuizen het perfecte venster om een concrete blik te werpen op hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het Belgische systeem, dat bezig is met de ontwikkeling van een netwerk van ziekenhuizen om efficiënter te zijn, werd goed uitgelegd. Studenten kregen de kans om ervaringen te delen en kritische vragen te stellen, waardoor het nog boeiender werd. De kers op de taart was de gastvrijheid (o.a. Limburgse vlaai in Heusden), het maakte het de lange treinrit meer dan waard.

Vervolgbezoek

We hadden verhelderende gesprekken over de ontwikkeling van netwerken tussen ziekenhuizen om het zorgaanbod te rationaliseren, de relatie met de eerstelijnszorg en het delen van ziekenhuisdossiers. Ook hoe de veranderende dynamiek van ziekenhuizen leidt tot spanningen tussen artsen en verpleegkundigen die met verschillende soorten contracten werken. Over manieren om patiëntgerichte zorg te organiseren, zowel in een ziekenhuisomgeving als daarbuiten via een verloskundige, over mechanismen voor kwaliteitsborging, over relaties met het Vlaamse en het federale ministerie en over de motivatie van het personeel na de COVID-pandemie. Tot slot, ook erg belangrijk, over de duurzaamheid van ziekenhuizen en de gedeelde verantwoordelijkheden van alle betrokkenen. De vragen bleven maar komen en sommigen hebben zelfs al een afspraak gemaakt voor vervolgbezoeken in de zomer.

Kortom, het bezoek werd door alle studenten erg geapprecieerd en vormde een leerrijke afwisseling van de normale lesroutine.

 

Elke gift telt!
Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
Prenatale consultatie voor 5 vrouwen
Transport en een keizersnede die het leven van een zwangere vrouw redt
Reanimatiekit voor premature baby’s

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift