Benin: een ambitieus project om de watervoorziening en hygiëne in 4 gezondheidszones in Borgou te verbeteren

29 / 08 / 2022

Memisa en haar partners steunen grootse werken in 4 gezondheidszones. Als gevolg van die werken hebben 2 gezondheidscentra toegang tot drinkwater en beschikken 14 gezondheidscentra over een rioleringssysteem.

In lage- en middeninkomenslanden sterven er elk jaar 827.000 mensen als gevolg van gebrek aan water, sanitaire voorzieningen en hygiëne (WHO). Deze factoren zijn inderdaad onontbeerlijk voor een goede volksgezondheid.

Ook gezondheidsstructuren zijn getroffen.

Tot vorig jaar hadden verschillende gezondheidscentra in het departement Borgou in Benin geen stromend water voor dagelijks medisch gebruik, reiniging en onderhoud. Voor de patiënten en het personeel waren er geen douches of toiletten. Er waren ook geen watervoorzieningssystemen, waardoor ziektes van hydrische oorsprong in de hand werden gewerkt. Ook de voedingstoestand van de bevolking verslechterde, in het bijzonder die van kinderen jonger dan 5 jaar.

Zo vulden bijvoorbeeld de gezondheidswerkers van het gezondheidscentrum van Guéran’Kali gele bidons met water op 300 m van het centrum. In het droogseizoen, als de putten droog kwamen te staan, moesten ze naar het volgende dorp, 6 km verderop. approvisionnement eau

 

Memisa en haar partners steunen grootse werken in 4 gezondheidszones.

Als gevolg van die werken hebben 2 gezondheidscentra toegang tot drinkwater en beschikken 14 gezondheidscentra over een rioleringssysteem.

In totaal realiseerden we:

  • 12 nieuwe afvoersystemen in de gezondheidscentra van Gbari, Dunkassa, Basso, Gommey en Ogamoin (zone: Nikki/Kalalé/Pèrèrè), Goro (zone: Tchaourou), Ganou, Bori en Ouénou (zone: Parakou-N’Dali);
  • 2 nieuwe structuren voor het beheer van afvalwater in het gezondheidscentrum van Goro;
  • 2 herstelde toiletten in de centra van Guesssou-Bani (Bembèrèkè-Sinendé) en Gnonkourokali (zone: Nikki/Kalalé/Pèrèrè);
  • de installatie van nieuwe, moderne toiletten in het departementale gezondheidsdirectoraat van Borgou (zone: Parakou-N’Dali), in de gezondheidscentra van Goro, Tchaourou (zone: Tchaourou), Djegga (zone: Nikki/Kalalé/Pèrèrè) en Guessou-Sud (zone: Bembèrèkè-Sinendé);
  • de installatie van 2 door zonne-energie aangedreven pompputten (bodemonderzoek, boringen, aansluitingen) in de gezondheidscentra van Yarra en Guéran’Kali;

Voor deze realisaties moesten in Guéran’Kali 2 verpleegkundigen en 4 ziekenverzorgers per motor water halen in het naburige dorp, 9 km verderop. Dankzij de nieuwe pompput hebben zij nu rechtstreeks toegang tot water.

  • de herstelling van 2 pompputten in het gezondheidscentra van Goro en Kokabo;
  • een sensibilisatiecampagne voor de bewoners van de verschillende gezondheidszones over het onderhoud van de sanitaire voorzieningen en het gebruik van de toiletten.
Duurzame ontwikkelingsdoelstelling (SDG) 6: proper water en sanitair

 De SDG’s bieden een antwoord op de mondiale uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd, onder meer op het gebied van armoede, ongelijkheid, klimaat, milieuvervuiling, welvaart, vrede en rechtvaardigheid (Verenigde Naties). SDG 6 staat voor het verzekeren dat iedereen toegang heeft tot duurzaam beheerde watervoorziening en sanitatie.

Die werken om de watervoorziening, hygiëne en sanitaire voorzieningen in de 4 gezondheidszones van Borgou te verbeteren, hebben hier op een relevante manier op ingespeeld.

 

Deze inspanningen konden we realiseren dankzij de steun van trouwe sympathisanten van Memisa.

Wil je ook bijdragen aan de projecten van Memisa? Ga dan naar donate.memisa.be.

 

*Association des œuvres Médicales Privées Confessionnelles Associatives et Sociales du Bénin

**Unité Rapprochée d’Accompagnement et de Mise en Œuvre

Elke gift telt!
Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
Prenatale consultatie voor 5 vrouwen
Transport en een keizersnede die het leven van een zwangere vrouw redt
Reanimatiekit voor premature baby’s

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift