Water voor het ziekenhuis in Pawa

21 / 03 / 2021

In België heeft 99 procent van de bevolking toegang tot proper water, cijfers die niet te vergelijken zijn met DR Congo. Ongeveer 49 miljoen Congolezen moet namelijk dagelijks minstens 30 minuten lopen om proper water te halen. Dit heeft een grote impact op het dagelijks leven, maar ook op de werking van gezondheidsstructuren. 

30 m3 water nodig

Het ziekenhuis in Pawa in DR Congo tracht patiënten op te vangen en te verzorgen zonder te beschikken over water. Niet evident. Er zijn namelijk geen douches of wc’s. Ook het reinigen van de verschillende ruimtes, steriliseren van materiaal of het wassen van de handen is dus erg moeilijk. Om goed te kunnen functioneren zou het ziekenhuis 30 m3 water per dag nodig hebben.

« Het gebrek aan water veroorzaakt veel problemen op de materniteit. Pasgeborenen zijn erg kwetsbaar voor verschillende ziektes. Soms moeten we materiaal gebruiken dat niet grondig gereinigd is of moeten we familieleden wegsturen om 2 of 3 kilometer verderop water te gaan halen.» Louise, verpleegkundige in het ziekenhuis in Pawa.

Een project in verschillende stappen

De installatie van een watervoorzieningssysteem in het ziekenhuis zal verbetering brengen.

Als eerste stap werd samen met Ingénieurs sans Frontières een onderzoek uitgevoerd om de verschillende mogelijkheden te bekijken en de plaats te bepalen waar er geboord zou worden.

In december 2020 verliet BEGI Congo, het bedrijf dat de werken uitvoert, Kisangani om naar Pawa te gaan. Aangezien de weg van 500 km tussen deze twee plekken in slechte staat is, werd beslist om de werken te starten tijdens het droogseizoen. Helaas overstroomden de wegen toch door hevige regenval, ongebruikelijk voor de tijd van het jaar. De grote vrachtwagen kwam vast te zitten en raakte defect. Reserveonderdelen lieten op zich wachten zodat de reparatie vertragingen opliep.

atelier de forage bloqué sur la route innondée

Ook dichter bij Pawa waren er hindernissen zoals moeilijkheden bij het oversteken van enkele bruggen.

l'atelier de forage est tombé en traversant le pont

Boren is gestart

De werken zijn intussen gestart, maar op dit moment heeft de boor nog niet de gewenste diepte (95 meter) bereikt. Het debiet is dus nog onbekend. De pomptest wordt gevalideerd indien de boor gedurende 24 uur ononderbroken een debiet van 6 m³/uur bereikt.

Zodra het boren voltooid is, kan gestart worden met de renovatie van de watertoren, installatie van de zonnepomp, leidingen en kranen.

 

De voorziening van water voor het ziekenhuis van Pawa is de tweede fase van dit project. Het eerste deel (elektrificatie) kon onder meer dankzij de steun van trouwe donateurs succesvol worden afgerond.
Meer informatie

Dit is een project in samenwerking met de Ingénieurs Sans Frontières Belgique en de financiële steun van CHC Liège (partnerziekenhuis via het Ziekenhuis voor Ziekenhuis-netwerk van Memisa). CHC Liège is al meer dan tien jaar solidair met de gezondheidszone Pawa.

Elke gift telt!
Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
Prenatale consultatie voor 5 vrouwen
Transport en een keizersnede die het leven van een zwangere vrouw redt
Reanimatiekit voor premature baby’s

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift