style="background-image:url('https://memisa.be/wp-content/uploads/2024/07/DSC_5866-scaled.jpg');"

24 juli 2024

Gender en gezondheid : ons programma in Zuid-Kivu was een succes

Om een gezond leven te kunnen leiden, moeten meisjes zelf beslissingen kunnen nemen over hun lichaam. Dit is essentieel. Sinds 2 jaar voert Memisa een veelzijdig project uit om tienerjongens en -meisjes in Miti Murhesa (Zuid-Kivu, DR Congo) te onderwijzen over relaties, emoties en seksualiteit. Het doel is om seksuele en reproductieve gezondheid en rechten te garanderen voor jonge meisjes en jongens.

Equipe d'Action d'Espoir (Sud-Kivu) et Memisa 2023

Het team van Memisa en Action d’Espoir in Zuid-Kivu 

De seksuele en reproductieve gezondheid van adolescenten en jongeren is een prioriteit voor de volksgezondheid. Het is een belangrijke hefboom voor het terugdringen van moedersterfte onder adolescenten, het bestrijden van vroegtijdige huwelijken, ongewenste zwangerschappen en de overdracht van seksueel overdraagbare aandoeningen, etc.

Een programma rond gendergelijkheid in de gezondheidszorg in Miti Murhesa 

In de regio Miti Murhesa (Zuid-Kivu) was er anno 2020 geen enkele arts of verpleegkundige opgeleid op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Minder dan 1 op de 5 mensen gebruikte moderne contraceptieve methoden. Bij jongeren lag dat aantal zelfs nog lager. Memisa en Action d’Espoir voelden zich geroepen om een antwoord te bieden op deze zorgwekkende situatie. Dankzij financiering van de Belgische overheid (DGD) konden we een ambitieus programma ontwikkelen dat uitgevoerd werd tussen 2022 en 2024. Ons doel is gendergelijkheid in gezondheidszorg te bereiken in Miti Murhesa, in het bijzonder bij jongeren en adolescenten.

Om dit doel te bereiken, hebben we 3 hefbomen voor actie geïdentificeerd: het verbeteren van de vaardigheden van medisch personeel, het samenwerken met en versterken van lokale verenigingen en tenslotte het sensibiliseren van adolescenten en hun ouders.

1. De capaciteit van het zorgpersoneel versterken om diensten op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid te verlenen

Zorgprofessionals moeten in staat zijn om kwaliteitsvolle seksuele en reproductieve gezondheidszorg te bieden. Dit wil zeggen: jongeren advies geven over seksuele gezondheid, screenen op en behandelen van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s), prenatale consultaties van hoge kwaliteit kunnen aanbieden, geschikte anticonceptiemethoden kunnen aanbieden, etc.

In de afgelopen twee jaar hebben Memisa en Action d’Espoir 39 zorgverleners opgeleid. We hebben ook anticonceptiemiddelen (condooms, anticonceptiepillen, enzovoort) geleverd aan 25 gezondheidscentra en ziekenhuizen in Miti Murhesa, alsook infobrochures en snellediagnosetests (om zwangerschap, hiv en hepatitis op te sporen).

 

2. Samenwerken met gemeenschapsorganisaties om eigenaarschap van het programma te garanderen

Thema’s rond seksuele en reproductieve gezondheid en rechten stuiten vaak op een sociale en culturele context die in het beste geval terughoudend en in het slechtste geval ronduit ongunstig is ten opzichte van deze onderwerpen. Samenwerken met lokale verenigingen is dus essentieel zodat praten over deze onderwerpen binnen de gemeenschap aanvaard wordt. Het is zelfs essentieel om bepaalde vertegenwoordigers van de gemeenschap erbij te betrekken die zich vaak verzetten tegen deze aanpak, zoals traditionele of religieuze leiders. Dit is wat Action d’Espoir en Memisa hebben gedaan in Miti Murhesa, door vanaf het begin van het proejct samen te werken met “permanente kaders” (zie kader).

Met permanente kaders neemt de gemeenschap controle over haar gezondheid

De volksgezondheid is niet alleen iets wat zorgverleners aanbelangt. Dat heeft de lokale gemeenschap van Miti Murhesa goed begrepen. Ze hebben fora of uitwisselingsomgevingen opgericht (ofwel “permanente kaders”) waar vertegenwoordigers van de gemeenschap (dorpshoofden, schooldirecteurs, priesters, mensen uit het maatschappelijk middenveld, etc.) gezondheids- en ontwikkelingsproblemen bespreken en collectief een oplossing trachten te vinden.

Doorheen het programma konden 436 leden van deze “permanente kaders” een opleiding krijgen rond seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. En meer specifiek rond:

  • de fysiologische, psychologische en sociologische kenmerken van adolescenten
  • kwesties rond seksuele en reproductieve gezondheid bij adolescenten
  • de manier waarop dit onderwerp te bespreken en aan te pakken met jongeren

Gewapend met hun nieuwe kennis gingen de permanente kaders aan de slag om tieners en hun ouders te sensibiliseren over hun rechten op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid.

3. Jongeren sensibiliseren over hun rechten op het gebied van gendergelijkheid 

Het is belangrijk dat jonge meisjes en jongens gesensibiliseerd worden over kwesties rond relaties, emoties en seks. In het kader van het programma dat Memisa samen met Action d’Espoir uitvoert, hebben meer dan 20.000 adolescenten info ontvangen via:

  • Huisbezoeken
  • Informatieve en educatieve sessies in het gezondheidscentrum, met zorgverleners
  • Uitzendingen op de radio
  • Infobrochures die beschikbaar zijn in gezondheidscentra
  • Filmvertoningen met een sensibiliserende boodschap in gezondheidscentra
  • Het creëren van “veilige ruimtes” waar jongeren in alle vertrouwelijkheid met elkaar kunnen praten

Bemoedigende eerste resultaten en een verwacht langetermijneffect 

Het programma van Memisa en Action d’Espoir heeft de kennis en de houding van jongeren op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheidheid wel degelijk verbeterd. Aan het einde van het programma hadden meer dan 20.000 adolescenten deelgenomen aan sensibiliseringssessies. Bovendien is het aantal nieuwe gebruikers van gezinsplanningsmethoden in Miti Murhesa gestegen, van 18% naar 31%.

Aangezien de stevige verankering in de gemeenschap, is het zeker dat de effecten van het programma op lange termijn vruchten zullen blijven afwerpen.

Seksuele en reproductieve gezondheid speelt een zeer belangrijke rol in de projecten van Memisa. Als je ons werk op dit gebied wilt steunen, doe dan een gift via https://donate.memisa.be/.

Steun Memisa. 

style="background-image:url('https://memisa.be/wp-content/uploads/2024/07/2.png');"

12 juli 2024

Omgaan met de menopauze als vrouw in de DR Congo

Wereldwijd krijgen alle vrouwen op een bepaald moment in hun leven te maken met de menopauze. In de DR Congo is het onderwerp vaak taboe, zelfs bij zorgprofessionals. De impact van de menopauze op de fysieke en mentale gezondheid van vrouwen valt nochtans niet te onderschatten. In Zuid-Ubangi organiseert Memisa infodagen om vrouwen te ondersteunen zodat ze deze nieuwe fase in hun leven met een gerust hart kunnen doorkomen.

De menopauze, wat houdt dat in?

De menopauze verwijst naar de periode in het leven van de vrouw die gepaard gaat met het uitblijven van de menstruatie en het definitieve einde van de ovulatie. We hebben het over de menopauze wanneer een vrouw gedurende een ononderbroken periode van minstens 1 jaar geen menstruatie heeft gehad. De menopauze gaat gepaard met ouder worden -en treedt meestal op rond de leeftijd van 45 à 55 jaar- na een daling van de oestrogeenproductie in het lichaam.

De impact van de menopauze op de fysieke en mentale gezondheid

Volgens de WHO kan deze hormonale verandering een serieuze impact hebben op het fysieke, emotionele en mentale welzijn van vrouwen [1].

De menopauze gaat vaak gepaard met kwaaltjes en symptomen die vervelend kunnen zijn in het dagelijkse leven. Deze symptomen omvatten:

  • opvliegingen (en blozingen)
    pijn tijdens geslachtsgemeenschap en vaginale droogheid
    incontinentie
    slaapstoornissen
    stemmingswisselingen
    angst
    gewichtstoename

Bovendien verhoogt de menopauze het risico op het ontwikkelen van meer ernstige aandoeningen zoals osteoporose en hart- en vaatziekten [2]

De menopauze zou geen tabou mogen zijn !

De menopauze wordt vaak verkeerd begrepen en door een negatieve lens bekeken door de maatschappij. De menopauze wordt nog steeds geassocieerd met het idee van verlies en tekort. In veel culturen betekent een vrouw in de menopauze niet langer dat je “vrouw bent”. Alsof het vruchtbare lichaam de norm is waaraan een niet-menstruerende vrouw kan ontsnappen [3].

Meestal blijven vrouwen in de menopauze alleen achter met al hun vragen, alsook met een lichaam dat ze niet meer begrijpen.

Dat terwijl de menopauze wel degelijk een volwaardig volksgezondheidsprobleem is. Het is belangrijk om het fenomeen goed te begrijpen. Enerzijds zodat vrouwen in staat zijn deze periode van hun leven beter door te komen en anderzijds om het risico te verminderen op ziekten die met de menopauze gepaard gaan, zoals osteoporose en hart-en vaatziekten.

Sensibiliseringscampagnes van Memisa in de provincie Zuid-Ubangi (DR Congo)

Daarom organiseert Memisa infosessies over de menopauze in plattelandsgemeenschappen. In Bominenge (in de provincie Zuid-Ubangi) kwamen 837 vrouwen opdagen op een van de verschillende sensibiliseringsdagen.

Sensibilisation femmes Bominenge (Sud-Ubangi)

Sensibilisering van “mama’s” in Bominenge

Mélanie is 47 jaar oud. Ze heeft 7 kinderen. Sinds een aantal maanden merkte ze dat ze last had van stemmingswisselingen en vaginale droogheid. Dit veroorzaakte problemen in haar relatie. Ze nam deel aan een bewustmakingssessie georganiseerd door Memisa en haar lokale partner, BDOM Budjala:

“Toen ze tijdens de infosessie uitlegden wat er gebeurt met vrouwen aan de vooravond van en na het stoppen van hun menstruatie, legde ik meteen het verband met wat ik zelf voelde! Ik kon mijn symptomen beginnen te benoemen en leerde er beter mee om te gaan.

Mélanie nodigde vervolgens haar man uit om samen met haar deel te nemen aan de andere infosessies. Terwijl de menopauze het lichaam van de vrouw beïnvloedt, is het ook een thema dat de maatschappij en sociale relaties aanbelangen.  Mélanie voegt hieraan toe dat “zorgverleners ons, “oude mama’s”, vaak links laten liggen. Maar ook wij moeten geïnformeerd worden over onze gezondheid!”

Door infosessies over de menopauze te organiseren, engageren Memisa en de BDOM Budjala zich voor de gezondheid van alle vrouwen.

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift