Op weg naar het ziekenhuis

08 / 07 / 2019

In DR Congo moeten hoogzwangere vrouwen soms tientallen kilometers stappen om een ziekenhuis te bereiken. Dit verklaart waarom de moedersterfte zo’n groot probleem is: iedere dag sterven 830 mama’s aan de complicaties van hun zwangerschap of bevalling… (bron) Memisa ontwikkelt daarom aangepaste systemen voor noodtransport.

Voor de meest afgelegen gebieden waar er geen openbaar vervoer is en waar de wegen voor een 4×4 onbegaanbaar zijn voorzien we gezondheidscentra van een motorambulance. De chauffeur is een ervaren motorrijder, die de motorambulance met veel behendigheid over de slechte wegen en door de brousse loodst. De transfer van zwangere vrouwen naar het ziekenhuis is dan veel minder riskant en sneller. Dit vergroot de overlevingskansen van moeders en hun baby’s.

In regio’s met bevaarbare rivieren investeert Memisa in een systeem van bootambulances. Zo is het gezondheidscentrum of ziekenhuis dat tientallen kilometers verderop ligt, bereikbaar.

Aangezien het GSM-netwerk niet de meest afgelegen gebieden bedient, heeft Memisa bovendien radiosystemen in gezondheidscentra opgezet. Dit systeem stelt het personeel van het centrum in staat om in geval van nood contact op te nemen met de motor- of bootambulance.

En tot slot is Memisa voorstander van participatieve financieringssystemen. Om noodtransporten te financieren, wordt de gemeenschap gemobiliseerd. Er is een gemeenschappelijk kassasysteem ingevoerd: elke vervoerde patiënt draagt bij aan de transportkosten en elk consult wordt verhoogd om dit systeem te financieren. Dit fonds betaalt voor de bestuurder, brandstof en onderhoud van de motor.

Elke gift telt!
Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
Prenatale consultatie voor 5 vrouwen
Transport en een keizersnede die het leven van een zwangere vrouw redt
Reanimatiekit voor premature baby’s

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift