Memisa en partners ontvangen prijs Digitalisering voor Ontwikkeling

16 / 10 / 2020

Het project Smart Glasses 4 Health ontving de prijs Digitalisering voor Ontwikkeling. Dit innovatieve initiatief op touw gezet door Memisa, Iristick, Avanti en het Instituut voor Tropische Geneeskunde, draagt bij aan de verbetering van de toegang tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg in Kingandu (DR Congo) door het gebruik van een telegeneeskundesysteem. Elies van Belle (directeur Memisa) en Steven Serneels (Iristick) ontvingen de prijs uit handen van kersvers minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir.

De tweejaarlijkse Prijs Digitalisering voor Ontwikkeling (D4D) bekroont initiatieven die digitalisering inzetten als een hefboom voor ontwikkeling. Het project Smart Glasses 4 Health won in de categorie iStandOut. Deze prijs beloont een succesverhaal binnen het domein van digitalisering voor ontwikkeling met een sterke visie op toekomstige samenwerking tussen de betrokken partnerlanden.

Slimme brillen

Om de kwaliteit van de gezondheidszorg te verhogen, startte Memisa in 2019 in DR Congo met het gebruik van de innovatieve technologie van smart glasses. Deze brillen bevatten een camera, microfoon en geluidssprekers en worden gebruikt in de (afgelegen) gezondheidscentra. Dankzij deze brillen kan er live informatie uitgewisseld worden met dokters of experts die zelf niet ter plaatste zijn. Het voordeel van het gebruik van zulke brillen (in vergelijking met telefoons of tablets) is dat zorgverleners zo de handen vrij hebben tijdens de consultatie. Voor dit pilootproject in 3 gezondheidscentra in de gezondheidszone van Kingandu werkt Memisa samen met het Instituut voor Tropische Geneeskunde dat instaat voor het onderzoek, met Iristick die de technische aspecten wat betreft de brillen voor haar rekening neemt en Avanti die zorgt voor een stabiele verbinding. Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Grand Challenge Canada.

Prijs D4D is een initiatief van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) met steun van de Belgische Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking (DGD).

Elke gift telt!
Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
Prenatale consultatie voor 5 vrouwen
Transport en een keizersnede die het leven van een zwangere vrouw redt
Reanimatiekit voor premature baby’s

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift