Gedreven verpleeg- en verloskundigen, de motor tot succes

03 / 02 / 2020

De rol van verpleeg- en verloskundigen in de gezondheidszorg kan moeilijk onderschat worden. Deze mensen wijden een groot deel van hun tijd aan de zorg voor moeders en kinderen, ze geven levensreddende vaccinaties, ontfermen zich over ouderen, geven gezondheidsadvies, … In vele gemeenschappen zijn ze het eerste (en enige) aanspreekpunt wat gezondheid betreft.

Niet verwonderlijk dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 2020 uitroept tot het Year of the Nurse and the Midwife. Enerzijds wil de VN-organisatie deze personen de waarde toekennen die ze verdienen en anderzijds wil de organisatie wijzen op een nood waar we in moeten blijven investeren. Want om tegen 2030 een universele gezondheidsdekking te bereiken, heeft de wereld 9 miljoen extra verpleeg- en verloskundigen nodig.

Van DR Congo over Benin tot Mauritanië, ook voor Memisa ligt gedreven gezondheidspersoneel aan de basis van het succes van haar projecten. Een inspirerend voorbeeld is de 35-jarige  verpleegkundige Salimata Diaw. Zij werkt sinds enkele maanden op de materniteit van Dar Naim een wijk in de hoofdstad Nouakchott (Mauritanië). Ze doet haar werk met hart en ziel. “Elke bevalling is voor mij een emotionele gebeurtenis. Keer op keer ben ik erkentelijk om hierbij te mogen helpen. Ook de dankbaarheid van de patiënten en familie, zelfs lang nadien, geeft veel voldoening.”

Zelf heeft Salimata twee kinderen, maar dat heeft haar nooit belet om te blijven werken. Ze is een zwarte vrouw (in Mauritanië is er een klassenverschil tussen enerzijds zwarte Afrikanen en blanke Moren), maar dat vormt voor haar geen obstakel bij het uitvoeren van haar werk. “Toen ik mijn studies aanvatte, geloofde niemand erin. Maar ik heb mijn zin gedaan en doorgezet tot ik mijn diploma haalde.”

Salimata benadrukt de kracht van positief in het leven te staan. “Je moet geloven in je dromen en zelfvertrouwen hebben. Mijn jongere broer wilde na het middelbaar stoppen met studeren, maar ik heb hem aangemoedigd om verder te doen. En dit jaar zal ook hij afstuderen als verpleegkundige.”

Elke gift telt!
Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
Prenatale consultatie voor 5 vrouwen
Transport en een keizersnede die het leven van een zwangere vrouw redt
Reanimatiekit voor premature baby’s

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift