Ebola in DR Congo – update 05/12

06 / 12 / 2018
Update 05/12/2018

Ook in een van de gezondheidszones waar Memisa actief is, werden nieuwe gevallen van ebola vastgesteld. In de zone Komanda (in de provincie Ituri) zijn er minstens 6 gevallen bevestigd en zijn er 4 personen overleden. Er is een groot risico dat het virus zich verder zal verspreiden naar Bunia, Kisangani en Tchomia (waar ook Memisa actief is). Samen met onze partners ter plaatste blijven we verder inzetten op de sensibilisering van het gezondheidspersoneel om zo de verspreiding tegen te gaan.

Update 18/11/2018

Sinds de eerste vaststelling van ebola in DR Congo dit jaar, woedt het virus verder in het land. In de zones waar Memisa actief is, werden er voorlopig geen bijkomende gevallen geregistreerd doordat er sterk ingezet werd op vaccinatie. In Beni daarentegen, een zone in Noord-Kivu op slechts een 50-tal kilometer van Ituri, waar Memisa actief is, zijn 3 nieuwe gevallen vastgesteld. Intussen zijn er in het hele land 326 gevallen bevestigd en zijn er 216 doden geteld (waarvan 167 bevestigd).

Maar er is ook goed nieuws: al 108 personen zijn genezen en 32 108 personen kregen een vaccin, waaronder 434 in Bunia en 355 in Tchomia (zones waar Memisa actief is). Onze lokale partner, het BDOM (Bureau Diocésain des OEuvres Médicales) in Bunia, volgt de situatie op de voet. Nieuwe informatie zal telkens aan dit artikel toegevoegd worden.

24/05/2018

Het nieuws over de recente ebola-epidemie in het noordwesten van Congo is zorgwekkend. We vernamen namelijk dat nu ook in het stedelijk deel van Mbandaka een geval van ebola bevestigd werd. Mbandaka is een stad met ongeveer 1,5 miljoen inwoners en ligt aan de Congostroom, stroomopwaarts van Kinshasa. Het risico van verspreiding in DR Congo en de buurlanden mag dan ook niet worden onderschat.

Op dit moment zijn de gezondheidszones waar we actief zijn niet getroffen. We volgen de situatie op de voet om ons hierop voor te bereiden. We hebben met verschillende nationale en internationale actoren samengewerkt om de veerkracht van het nationale gezondheidssysteem te versterken. De internationale gemeenschap is nu ook beter voorbereid dan voordien om een eventuele nieuwe ebola-epidemie te bestrijden.

Elke gift telt!
Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
Prenatale consultatie voor 5 vrouwen
Transport en een keizersnede die het leven van een zwangere vrouw redt
Reanimatiekit voor premature baby’s

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift