Het versterken van het zorgaanbod in Burundi dankzij het Programma Twiteho Amagara.

16 / 01 / 2023

Dankzij de financiële steun van de Europese Unie vormt Memisa een consortium met Enabel, Louvain Coopération en Artsen Zonder Vakantie. Samen ontwikkelen wij het programma « Twiteho Amagara ». Een sanitair luik van het EU-programma ter ondersteuning van de weerbaarheid en de veerkracht van de bevolking in Burundi.

Naast het verbeteren van de toegankelijkheid van de gezondheidszorg in het algemeen, ligt onze focus op de sexuele en reproductieve gezondheidszorg én de integratie van de mentale gezondheidzorg in de lokale gezondheidscentra en de districtziekenhuizen. Al deze acties passen in het kader van de uitrol van de nationale strategie voor de gezondheidszorg.

In drie jaar na de start van dit project werden er verschillende activiteiten uitgerold die ten goede kwamen aan de capaciteitsversterking van het gezondheidssysteem.

Meer dan 1500 zorgprofessionals werden gevormd in mentale zorg

99 artsen, 575 verplegers en verpleegsters (in ziekenhuizen en gezondheidscentra) en 850 gezondheidswerkers hebben een opleiding via Twiteho Amagara gevolgd. « Mentale gezondheid was een onbestaande branche in ons ziekenhuis. Elke case werd automatisch doorgestuurd naar andere zorgcentra. Dankzij deze vorming zijn wij nu opgeleid om mensen met mentale pathologieën te behandelen. » Dr Gloria Biranduzaya, arts in het ziekenhuis van Buhiga.

Sensibilisation santé mentale

4 ziekenhuizen gevormd in districtchirurgie

De opleidingen in districtchirurgie moeten artsen, die geen chirurgische opleiding hebben genoten, toelaten de noodzakelijke technieken toe te passen om het leven van de patiënt te redden, de pijn te verlichten, complicaties te vermijden of hem/haar te stabiliseren in afwachting van een transfert. 4 districtziekenhuizen  werden gevormd door het  consortium : Muyinga, Giteranyi, Bubanza en Buhiga. 12 zorgverleners werden opgeleid: drie per ziekenhuis. De vier betrokken ziekenhuizen werden ook beter uitgerust en gerenoveerd.

Formation chirurgie district

Versterking van sexuele en reproductieve gezondheid van jongeren

In Burundi is sexuele en reproductieve gezondheid een taboeonderwerp. ‘In de Burundese traditie is de moeder grotendeels verantwoordelijk voor de seksuele opvoeding van het meisje en de vader is verantwoordelijk voor die van de zoon. Het is niet altijd gemakkelijk om dit onderwerp aan te snijden, er zijn nog steeds taboes’ Joséphine Nayaho

Het gezondheidscentrum ‘Amis des jeunes’ is een klassiek centrum met aangepaste zorgen voor jongeren en adolescenten. Het centrum zet in op het onthaal en de kwaliteit van zijn diensten, mét respect voor de rechten van de jongeren

Bekijk in deze video hoe het programma Twiteho Amagara bijdraagt tot de ondersteuning van de weerbaarheid van de  bevolking van Burundi:

Gelijkaardige artikels

 

 

Elke gift telt!
Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
Prenatale consultatie voor 5 vrouwen
Transport en een keizersnede die het leven van een zwangere vrouw redt
Reanimatiekit voor premature baby’s

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift