Burundi: inkomsten genererende activiteiten om de meest kwetsbaren te helpen

21 / 03 / 2018

Memisa strijdt in Burundi voor de toegang tot basisgezondheidszorg in 4 provincies: Gitega, Karusi, Muyinga en Muramvya. Om de financiële toegang tot deze zorg te vergemakkelijken, worden verschillende initiatieven opgezet, waaronder de financiering van inkomsten genererende activiteiten.

Wat is dat dan?

Om de armste gemeenschappen te helpen, stelt Memisa hen fondsen ter beschikking. Dit stelt hen in staat een activiteit uit te werken die vervolgens inkomsten zal genereren. Elke gemeenschap bepaalt welk initiatief het meest geschikt is voor haar situatie. De fondsen worden rechtstreeks door de gemeenschap beheerd.

Het voorbeeld van Albert, een landbouwer

Voor Albert was het doel de landbouwproductie te verhogen. Als deelnemer aan een inkomsten genererende activiteit kreeg Albert een varken. Via het varken produceert Albert mest die hij vervolgens aan anderen verkoopt of voor zijn eigen veld gebruikt om zo inkomen te genereren. Albert beheert zijn activiteit nu autonoom. Dankzij de verhoging van zijn inkomen kan hij de gezondheidszorg betalen wanneer hij het nodig heeft. Maar dat is nog niet alles. De inkomsten genererende activiteiten zijn solidair en duurzaam: met elk nieuw nest geeft Albert de helft van de biggen aan de gemeenschap. Andere bewoners kunnen dus een soortgelijke activiteit opstarten, zonder extra financiële bijdrage van Memisa.

 

Naast deze inkomsten genererende activiteiten creëert en versterkt Memisa mutualiteiten en richt het solidariteitsfondsen op.

Elke gift telt!
Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
Prenatale consultatie voor 5 vrouwen
Transport en een keizersnede die het leven van een zwangere vrouw redt
Reanimatiekit voor premature baby’s

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift