Artsen en verpleging AZ Turnhout lopen voor Fataki

31 / 10 / 2018

AZ Turnhout engageert zich reeds 6 jaar om met de steun van Memisa een partnerziekenhuis in Noordoost Congo te steunen. Het gaat om de provincie Ituri met een kleinschalig referentieziekenhuis in Fataki en 13 gezondheidscentra voor een bevolking van 118.184 mensen. Er zijn in totaal 2 artsen, 41 verpleegkundigen en 17 verzorgers en dat voor een totaal van 80 bedden. “Wat een verschil met het ziekenhuis van Turnhout dat met 650 bedden niet minder dan 200 artsen telt!” zo zegt Ronny Evrard, voorzitter van de interne werkgroep ‘Help Fataki’. “We willen met onze jaarlijkse financiële bijdrage mee de strijd aangaan tegen moeder- en kindersterfte in DR Congo. Ons geld wordt nuttig besteed aan medisch en niet medisch materiaal, geneesmiddelen, brandstof en vorming.”

Ronny licht toe: “AZ Turnhout heeft een werkgroep ‘Help Fataki’ waarin een 10-tal vrijwilligers uit allerhande functies regelmatig samenkomen om activiteiten uit te werken om aan onze jaarlijkse bijdrage te komen. Zo hebben we jaarlijks een aantal vaste acties zoals het bemannen van een vestiaire op de  nieuwjaarsreceptie voor personeel, een paaseitjesverkoop, een benefietconcert, een kaartjesverkoop op beide ziekenhuiscampussen, enzovoort. Een mooie actie is ook ‘Koffie voor Congo’ waarbij iedereen die in de cafetaria van het ziekenhuis een koffie bestelt, 10 cent schenkt aan Fataki. Een jaarlijkse sponsorloop op Dwars door Turnhout levert dan weer, naast wat extra centjes voor ons partnerziekenhuis, veel animo en teamgevoel op. Meestal lopen er ongeveer 100 medewerkers, artsen en familieleden mee. AZ Turnhout zet Fataki in de kijker met een tentje op het aankomstplein en zorgt voor de nodige snacks en drankjes voor de lopers en supporters. Voor al deze acties kunnen we steeds beroep doen op enthousiaste vrijwilligers van binnen en buiten het ziekenhuis.

We zijn toch wel trots dat we een ‘Ziekenhuis voor Ziekenhuis’ kunnen en mogen zijn dankzij de inspanning van de werkgroep, de vrijwilligers en natuurlijk al wie bijdraagt om het financieel mogelijk te maken. Waarvoor heel veel dank.”

Alle info over onze samenwerking met Memisa: www.azturnhout.be/helpfataki

Elke gift telt!
Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
Prenatale consultatie voor 5 vrouwen
Transport en een keizersnede die het leven van een zwangere vrouw redt
Reanimatiekit voor premature baby’s

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift