Bouw en ecologie: in Gbabu bouwt Memisa een gezondheidscentrum met duurzame materialen
Een modern gebouw voor een gezondheidscentrum, gebouwd met bakstenen van onbewerkte aarde? In Gbabu, in Zuid-Ubangi, hebben Memisa en haar partners dit gerealiseerd! Op deze milieuvriendelijke manier wordt het bakken van bakstenen vermeden, waardoor er minder CO2- uitstoot en ontbossing is. Door gezondheidsinfrastructuren te bouwen door middel van bakstenen van onbewerkte aarde, steunt Memisa ook de lokale economie. Ontdek de vele voordelen in dit artikel.
1. Het comfort van de patiënten verbeteren
Ongebakken kleistenen bieden een uitstekende thermische isolatie. Ze houden de temperatuur aan de binnenkant van het gezondheidscentrum lager en regelen de vochtigheid. Dit is een voordeel in het tropische klimaat van Zuid-Ubangi. Dit zorgt voor een gezondere en aangenamere omgeving voor de patiënten. In het gezondheidscentrum van Gbabu worden zo 8500 patiënten in betere omstandigheden verwelkomd.
2. Bouw met behulp van lokale materialen
Ruwe bakstenen worden gemaakt van aarde, klei en een kleine hoeveelheid cement om hun duurzaamheid en weerstand tegen vocht te garanderen. Dit staat bekend als het stabiliseren van een ruwe baksteen. In Gbabu, in het noordwesten van de DR Congo, zijn deze materialen lokaal verkrijgbaar. Het merendeel is zelfs aanwezig als grondstof in de regio. De bakstenen worden dus lokaal gemaakt, in Gbabu, met lokale materialen. Door deze lokale aanpak (korte keten) verminderen de transportkosten en wordt de lokale economie gestimuleeerd.
3. Ongebakken bakstenen hebben een kleinere ecologische voetafdruk
In de DR Congo worden klassieke bakstenen meestal gebakken boven een houtvuur. Door het bakken worden er koolstof en fijne deeltjes uitgestoten die aan de basis liggen van de klimaatopwarming [1]. Voor bakstenen uit onbewerkte aarde is dit daarentegen niet nodig. Ze drogen simpelweg in de open lucht. Resultaat: een sterk verminderde ecologische voetafdruk.
4. Ontbossing tegengaan met bakstenen uit ruwe aarde
Ongebakken bakstenen betekent dat je geen brandstof of hout nodig hebt om te bakken. Daarom helpt het ook ontbossing tegen te gaan en de natuurlijk bossen in de streek te behouden.
5. Een bouwtechniek die lokale vaardigheden versterkt
De productie van bakstenen vereist specifieke know-how. Memisa voorziet opleidingen voor lokale technici in dit milieuvriendelijke proces. Op het einde van hun theoretische en praktische opleiding, kunnen de technici:
- De bakstenen maken met een baksteenpers – geleverd door Memisa.
- Deze pers onderhouden en herstellen in geval van een defect.
- De soorten klei herkennen en de beste aardecombinaties bepalen.
- Hun eigen team samenstellen en dit vervolgens managen.
In de toekomst kunnen deze technici de constructie van andere gezondheidscentra begeleiden en hun vaardigheden promoten bij andere werkgevers. Een echte toegevoegde waarde voor de lokale economie!
6. Lokale verenigingen versterken
Memisa heeft de baksteenpers toevertrouwd aan een lokale gezondheidsvereniging, het BDOM (Diocesaans Bureau voor Medische Werken) in Bokonzi. De baksteenpers zal gratis gebruikt kunnen worden om andere gezondheidscentra te bouwen in de omgeving. Ze zal ook verhuurd kunnen worden door het BDOM aan particulieren voor andere niet-gezondheidsgerelateerde projecten. Dankzij de verkoop van bakstenen en het verhuren van de pers kan de lokale vereniging winst genereren. Deze fondsen zullen door het BDOM opnieuw worden geïnvesteerd om gezondheidsprojecten uit te voeren en de gezondheid van de inwoners in de regio te verbeteren!
Dit bouwproject is een goed voorbeeld van een duurzame en innovatieve oplossing die een concrete impact kan hebben op de gezondheid en de lokale economische ontwikkeling in de DR Congo.
Gelijkaardige artikels
Steun ons project
Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo
Ik doe een gift