Een bootkliniek voor geïsoleerde gemeenschappen in Benin

23 / 09 / 2024

Memisa wil een drijvende kliniek op een boot bouwen om de toegang tot gezondheidszorg voor de inwoners van Sô-Ava en de Aguégués (in Benin) te verbeteren. In deze meerregio wordt het leven volledig op het water geleefd. Sô-Ava en de Aguégués zijn ware toeristische pareltjes. Toch is de toegang tot gezondheidszorg nog steeds erg moeilijk… 

Geografische isolatie mag het recht op gezondheidszorg niet in de weg staan 

Sô-Ava en Aguégués zijn twee gemeenten in het zuiden van Benin. Meer dan 210.000 mensen leven op het water, in huizen gebouwd op palen. De toegang tot zorg is er een grote uitdaging. “Zwangere vrouwen en zieken moeten twee uur reizen om het dichtstbijzijnde gezondheidscentrum te bereiken. Degenen die de moed vinden om de reis te maken, komen vaak terecht in vervallen gezondheidscentra waar medisch materiaal en medicijnen ontbreken. Dit moet veranderen!” aldus Joséphine Dossou, regioverantwoordelijke voor Benin van Memisa.

In deze gemeentes ligt het armoedecijfer rond de 50%. De meeste inwoners kunnen het zich niet veroorloven om zich te verplaatsen naar een ver afgelegen gezondheidscentrum voor medische behandeling.

Gezondheidszorg naar de patiënten brengen

Memisa is ervan overtuigd dat iedereen toegang moet hebben tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg, ongeacht waar die persoon woont. Daarom willen we samen met onze partner de Association Béninoise pour la Promotion de la Famille, een bootkliniek oprichten die rondreist in Sô-Ava en de Aguégués. Iedere maand zullen er 1 à 2 consultaties worden georganiseerd in elke gemeente. De bemanning aan boord zal bestaan uit 2 vroudvrouwen en een stuurman.

Projet clinique sur bateau Memisa et ABPF, au Bénin

Om dit project te kunnen realiseren, moeten we een boot kopen en deze ombouwen tot een mobiele kliniek.

Meer concreet moeten we :

  • consultatieruimtes creëren
  • de bootkliniek voorzien van medisch materiaal (consultatietafels, bloeddrukmeters, klein gynaecologisch materiaal, medische tangen, etc.)
  • toiletten installeren

IK DRAAG BIJ AAN DIT PROJECT

De kliniek zal permament worden bijgestaan door een motorbootje waarmee vrijwilligers van de ABPF door de dorpen kunnen varen om de komst van de mobiele kliniek aan te kondigen. Daarnaast zullen zij dankzij deze boot ook gezinnen kunnen sensibiliseren over het belang van seksuele en reproductieve gezondheidszorg.

Samen kunnen we de gezondheidszorg dichter brengen bij de meest afgelegen dorpen, zodat iedereen de zorg kan krijgen die hij of zij nodig heeft! 

Doe een gift

 

Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
Brandstof voor 2 weken
1 vroedvrouw aan boord (1 maand)
1 gynaecologische onderzoekstafel

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift