Uitbraak van apenpokken: Memisa onderneemt actie ter preventie en door medisch personeel op te leiden

09 / 09 / 2024

Mpox, beter bekend als “apenpokken”, wint razendsnel terrein in de DR Congo en op het hele Afrikaanse continent. Sinds begin 2024 zijn al meer dan 15.000 gevallen bevestigd op Congolese bodem. 537 mensen zijn reeds overleden. Vooral kinderen krijgen het hard te verduren.

mains d'enfant mpox RD du Congo

 

De apenpokken verspreiden zich aan een gevaarlijk tempo over het Afrikaanse continent

Mpox komt al meer dan 10 jaar voor in de DR Congo. De afgelopen tien jaar is het aantal gerapporteerde gevallen elk jaar gestaag gestegen. In 2023 verscheen er een nieuwe en bijzonder besmettelijke stam van het virus op het toneel. In augustus 2024 verklaarde de WHO de apenpokken tot een noodtoestand voor de volksgezondheid wereldwijd. DR Congo is niet langer het enige getroffen land. Ondertussen zijn ook al gevallen gemeld in Burundi, Kenia, Rwanda en Oeganda. [1]

Ook in de gezondheidscentra en ziekenhuizen waar Memisa werkt, stellen we een toename van het aantal gevallen vast. In de provincie Zuid-Ubangi, in het westen van de DR Congo, zijn sinds januari 2024 1541 patiënten besmet geraakt. Ook Zuid-Kivu is niet gespaard gebleven. In Miti-Murhesa zijn sinds april 830 gevallen gemeld. Tot slot neemt ook de bezorgdheid toe in Burundi, waar tot nu toe 150 gevallen zijn gemeld. [2]

Sensibilisering om de verspreiding van apenpokken te vertragen 

Mpox is een zeer besmettelijke virale infectieziekte, die wordt overgedragen door:

  • contact met lichaamsvloeistoffen, huidlaesies of slijmvliezen van geïnfecteerde mensen.
  • direct contact met besmette dieren
  • onrechtstreeks via besmette materialen zoals matrassen, linnengoed of andere oppervlakken.

mains et bras mpox RD du Congo

Daarom is het essentieel dat de bevolking bewust is van de risicofactoren van besmetting. Memisa en haar lokale partners zetten zich in om de lokale gemeenschap te sensibiliseren en te informeren.

Huisbezoeken, het drukken van folders en het uitsturen van sensibiliserende boodschappen via de radio zijn slechts een aantal manieren waarop we gemeenschappen snel en nauwkeurig kunnen informeren over de symptomen en over hoe het virus wordt overgedragen.

Opgeleid medisch personeel voor een effectieve behandeling van de ziekte 

Ook de opleiding van medisch personeel is van cruciaal belang. De behandeling van apenpokken vereist specifieke kennis. Het spreekt voor zich dat artsen, verpleegkundigen en laboranten de basisprincipes van het behandelen van patiënten en het bevestigen van diagnoses goed beheersen.

personnel médical en blouse, masque et bonnet de protection se lave les mains

 

Ook andere werknemers in de medische sector moeten bewust worden gemaakt van de kwestie. Dit geldt vooral voor hygiënisten en schoonmaakpersoneel, die verantwoordelijk zijn voor het desinfecteren van de gebouwen en het beddengoed van de patiënten.

Wilt u ons helpen om de verdere verspreiding van de apenpokken tegen te gaan? 

Doe een gift aan Memisa en steun ons zodat we het gezondheidspersoneel kunnen opleiden en de bevolking kunnen sensibiliseren. 

Ik reageer op deze noodsituatie: Ik doe een gift

Ik onderneem actie tegen de verspreiding van de pokken
Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
Sensibiliserende boodschap op de radio (gedurende 2 weken)
Opleiding van één verpleegkundige in het behandelen van de apenpokken
Desinfecteermateriaal voor 3 gezondheidscentra

Getuigenissen

Dr. Jacques Likélé, verantwoordelijke van het kantoor van Memisa
Zuid-Ubangi
Patiënten die besmet zijn, vertonen huiduitslag en hebben last van hoge koorts. Kinderen onder de 5 jaar zijn het meest kwetsbaar, vooral degenen die ondervoed zijn. De situatie is alarmerend omdat de bevolking uit de landelijke gebieden geen informatie ter beschikking heeft over deze ziekte en hoe ze wordt overgedragen.

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift