3 obstakels die zwangere vrouwen tegenkomen in de DRC… En hun oplossingen!
Elk uur sterft er een vrouw in de DRC door oorzaken verwant aan hun zwangerschap of aan complicaties tijdens de bevalling [1]. Hoe kan je deze alarmerende statistieken verklaren? Ontdek 3 grote obstakels waarmee zwangere vrouwen te maken krijgen in de Democratische Republiek Congo, waardoor hun leven in gevaar komt.
1. Kraamafdelingen liggen op enkele uren afstand
Een wandeling van 2,5 uur, heen en terug, op een hobbelige en glibberige aardeweg. Dat is de inspanning die Rose* (fictieve naam) moet leveren om de kraamkliniek te bereiken. Idealiter zou Rose deze weg 5 keer moeten afleggen tijdens haar zwangerschap: 4 keer om op controle te gaan en 1 keer om te bevallen. Helaas heeft Rose niet de financiële middelen om met de motor te reizen en heeft ze geen andere optie dan te voet te gaan.
Eén van de redenen van de hoge moeder- en kindersterftecijfers in DR Congo is de afstand tussen de patiënten en de zorginstellingen. De wegen zijn vaak in zeer slechte toestand. Transport voor noodtoestanden is er vaak niet.
Oplossing: Memisa levert motorambulances aan kleine kraamklinieken op het platteland. Deze motoren kunnen overal komen, van kleine bospaadjes tot onverhardewegen. In noodgevallen kan de motorambulance snel de reis van gezondheidscentrum naar ziekenhuis maken. Dit verhoogt de overlevingskansen van moeders en hun baby’s.
2. Bevallingen zijn duur
In de DRC varieert de prijs van een bevalling tussen 10 en 20 dollar bij een natuurlijke bevalling en 150 dollar voor een keizersnede [2]. De armste moeders kunnen het zich niet veroorloven om zoveel uit te geven en nemen daarom het risico om thuis te bevallen, zonder medische bijstand. In het geval van complicaties is dit een enorm risico voor hun leven.
Oplossing: Memisa moedigt solidariteit tussen zwangere vrouwen aan. In sommige regio’s waar Memisa actief is, leggen vrouwen een klein bedrag bij aan een solidariteitsfonds. Als een vrouw een keizersnede nodig heeft, wordt een deel van de chirurgische kosten betaald door het fonds. Dit helpt de financiële last van keizersnedes te verlichten in de huishoudelijke uitgaven.
Begin 2024 is het land gestart met een programma voor gratis bevallingen in Kinshasa, met als doel dit uit te breiden naar de rest van het land. Dit ambitieuze project wordt geleidelijk aan uitgebreid. |
3. Kraamafdelingen zijn niet gastvrij
Veel kraamafdelingen in de DRC verkeren in een zeer slechte staat van onderhoud. Er zijn geen verlosbedden, geen matrassen, geen douches of toiletten voor vrouwen die net bevallen zijn, enz.
Vrouwen hebben ook te maken met een tekort aan gekwalificeerd personeel. Veel verpleegkundigen zijn bijvoorbeeld niet gespecialiseerd in maternale en neonatale zorg. De medische ondersteuning is niet altijd aangepast aan zwangere vrouwen en kan daardoor hard en zwaar zijn voor hun.
Oplossing: Memisa renoveert kraamklinieken in slechte staat. We zorgen voor bedden en medische basisuitrusting zoals verlossets en echoscanners. Memisa hecht ook veel belang aan de voortdurende opleiding van hun personeel. We organiseren daarom regelmatig opleidingen voor zorgverleners die in contact komen met zwangere vrouwen.
Samen kunnen we zwangere vrouwen in DR Congo helpen om deze obstakels te overkomen!
U kunt hieraan bijdragen, zelfs zonder een donatie te doen!
Ik steun Memisa, zonder een donatie te doen.
Gelijkaardige artikels
Steun ons project
Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo
Ik doe een gift