De geboorte van je kind voorbereiden kan ook op een solidaire manier

01 / 09 / 2023

Mama of papa worden is een fantastische levenservaring. Maar deze ervaring kan ook heel wat kosten met zich meebrengen! Met een geboortelijst kunnen familie en vrienden de baby verwelkomen terwijl ze de ouders een handje toesteken.

Met een geboortelijst kunnen ouders een lijst opmaken met benodigdheden voor hun baby, waarna ze deze lijst kunnen doorsturen naar hun naasten. Zo weten vrienden en familie wat de ouders nodig hebben of wat ze graag zouden willen voor hun kind. Wanneer je voor het eerst mama of papa wordt, vermijd je met een geboortelijst dat je overbodige of dubbele cadeaus ontvangt. Daarom kan het interessant zijn om een zogenaamde ‘solidaire geboortelijst’ op te maken.

Tips voor een solidair en verantwoord geboortelijstje

Steeds meer ouders willen hun geboortelijst betekenisvol maken. De solidaire lijsten zijn zodanig ontworpen dat de eerste cadeaus voor de baby’s bijdragen aan een eerlijkere en rechtvaardigere wereld.

Hier zijn een paar tips om een betekenisvolle geboortelijst te maken:

  • Geef prioriteit aan spullen van goede kwaliteit: Kies producten die hergebruikt kunnen worden door andere kinderen of doorgegeven kunnen worden aan andere gezinnen. Ga op zoek naar spullen die gemaakt zijn van stevige, niet-giftige materialen.
  • Kies ecologisch verantwoord: Ga op zoek naar milieuvriendelijke producten zoals wasbare luiers, herbruikbare doekjes, papflessen van glas of roestvrij staal en speelgoed in hout.
  • Kies voor tweedehandskleding: Baby’s groeien op aan een razend tempo, wat betekent dat hun kleertjes vaak weinig worden gedragen. Kies daarom voor tweedehandskleding of aanvaard tweedehandskleding van vrienden of familie.
  • Kies lokale producten: Kies voor lokale producten om de ecologische voetafdruk te verkleinen die gepaard gaat met het vervoer van producten over lange afstanden. Het is daarbovenop ook gewoon fijn om lokale ambachtslieden te steunen.

Ja maar…ik heb er geen tijd voor

Als je op zoek bent naar milieuvriendelijke, tweedehands spullen voor je baby maar hier niet veel tijd voor hebt, zijn er gespecialiseerde sites die je kunnen helpen. Zo is er bijvoorbeeld de website Mic Mac Minuscule. Op deze site helpt een adviseur met het identificeren van je benodigdheden, waarna Mic Mac voor elk item op zoek gaat naar gerecyclede of tweedehands alternatieven. Bovendien doneert Mic Mac voor elk aangekocht artikel 10% van de verkoopprijs aan het goede doel. Je kunt er dus voor kiezen om Memisa te steunen terwijl je bijdraagt aan een betere toekomst voor de planeet!

De solidaire lijst: de juiste keuze bij de geboorte van je tweede kind

Een kinderwagen, kleren, papflessen, een wieg, al dan niet tweedehands… de lijst met benodigdheden kan lang zijn bij een eerste geboorte.

Maar als er een broertje of zusje bijkomt, heb je reeds alles in huis wat nodig is om de baby te kunnen verwelkomen.

In dat geval kan je de geboorte van je kind nog betekenisvoller maken door een Memisa-solidariteitslijst op te maken! Door je vrienden en familie aan te moedigen om een gift te doen aan jouw eigen solidaire lijst, help je Memisa met het bestrijden van moedersterfte. Op deze manier steun je moeders in Afrika zodat ze in goede omstandigheden kunnen bevallen.

Dankzij de giften van je vrienden en familie kan Memisa bijvoorbeeld echo apparatuur leveren aan ziekenhuizen in DR Congo. We werken ook samen met onze lokale partners zodat zwangere vrouwen prenatale consulaties kunnen ontvangen. Het is namelijk van groot belang dat alle vrouwen zich met een gerust hart kunnen voorbereiden op hun bevalling!

Een solidaire geboortelijst opmaken betekent niet alleen dat je giften inzamelt om de kwaliteit van gezondheidszorg in verschillende landen in Afrika en in India te verbeteren. Het is ook een manier om je familie en vrienden kennis te laten maken met Memisa!

Steun, net zoals de ouders van Suzan, Noa, Pablo en Tom, mama’s en pasgeboren kinderen door je persoonlijke Memisa-geboortelijst op te stellen ! 

 

 

 

 

Elke gift telt!
Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
Prenatale consultatie voor 5 vrouwen
Transport en een keizersnede die het leven van een zwangere vrouw redt
Reanimatiekit voor premature baby’s

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift