Moderne spoedafdeling van N’Dali in de startblokken

31 / 10 / 2018

Gebrekkige spoedafdeling

De spoeddienst van het Jean de Dieu de Boko ziekenhuis in N’Dali in het noorden van Benin telt op dit moment slechts vijf bedden. Bovendien beperkt de hele spoedafdeling zich tot één ruimte van 35 m².  Zo zijn er geen afzonderlijke onderzoekskamers, is er geen bureau noch wachtzaal en er zijn zelfs geen toiletten! Deze gebrekkige spoeddienst is een enorme handicap voor het ziekenhuis. Door de beperkte infrastructuur kunnen noodgevallen niet altijd optimaal behandeld worden met soms catastrofale gevolgen…

Want op de spoedafdeling krijgen de dokters het vaakst slachtoffers van verkeersongelukken over de vloer. Doordat het ziekenhuis aan een van de belangrijkste wegen in Noord-Benin ligt, is het dikwijls een ware overrompeling van patiënten.

Moderne spoedafdeling

Om te voorkomen dat patiënten uren moeten wachten voor ze een bed toegewezen krijgen, start Memisa met de uitbreiding van een nieuwe spoeddienst. Naast het ziekenhuis is een open ruimte van 50 op 200 meter, ideaal voor een modernere spoedafdeling met onder meer een apart onthaal, verschillende behandelingskamers, hygiënische voorzieningen, opslagruimte voor medicijnen en wachtzalen.

Daling sterfgevallen

De afgelopen jaren waren zwaar voor het ziekenhuis. Enerzijds kampte Jean de Dieu de Boko  met een tekort aan financiële middelen en anderzijds was de medische kennis van het personeel vaak beperkt. Intussen volgden verschillende verpleegsters een opleiding om onder meer de symptomen van ondervoeding bij kinderen sneller te herkennen. Dit initiatief zorgde voor een merkbare daling van het aantal sterfgevallen, een positieve evolutie die het ziekenhuis uiteraard wil blijven verderzetten.

Noélie (20 jaar), stagiaire verpleegster op de spoeddienst: “Op de spoedafdeling behandelen we vaak slachtoffers van verkeersongevallen. Op dit moment is onze capaciteit erg beperkt. We kijken vol ongeduld uit naar het nieuwe gebouw!
Emilienne (45 jaar), verpleegster op de pediatrie, werkt al twintig jaar in het ziekenhuis van Boko. Ze heeft het ziekenhuis zien groeien en veranderen, maar de spoeddienst is in al die jaren niet aangepakt…

 

Wil je dit project graag steunen? Doe dan een gift op BE92 3100 9000 0023 met vermelding ‘Boko’ ofwel een online gift door hier te klikken.

Elke gift telt!
Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
Prenatale consultatie voor 5 vrouwen
Transport en een keizersnede die het leven van een zwangere vrouw redt
Reanimatiekit voor premature baby’s

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift