HOE JE ALS MEDISCH PERSONEEL INZETTEN VOOR MEMISA?

Wereldwijd is er nog steeds een heel ongelijke toegang tot kwaliteitsvolle basisgezondheidszorg. Ondanks succesvolle gezondheidsprogramma’s en wereldwijde inspanningen, hebben veel mensen in het Globale Zuiden geen of onvoldoende toegang tot degelijke basisgezondheidszorg. Benieuwd hoe jij kan inzetten om hier verandering in teweeg te brengen? Ontdek het hier.

Om de steun en de middelen te hebben om wereldwijd een goede gezondheidszorg uit te bouwen, is een sterk maatschappelijk draagvlak en een effectief beleid nodig. Maar om de Belgische bevolking  aan te zetten tot internationale solidariteit, moet ze eerst en vooral op de hoogte zijn van de problemen en hindernissen die samengaan met de beperkte gezondheidszorg in het Globale Zuiden.

Als medische ngo zetten Memisa en haar partners niet alleen activiteiten op in verschillende partnerlanden om de toegang tot gezondheidszorg te bevorderen anderzijds ondersteunen we gezondheidswerkers in België om de maatschappelijke basis hiervoor te vergroten.

Jij vindt net als Memisa dat toegang tot gezondheidszorg een vanzelfsprekendheid moet zijn voor iedereen, waar ook ter wereld?! Je wilt je graag engageren voor dit doel en Memisa eenmalig of sporadisch ondersteunen?

Wij helpen je op weg: 6 verschillende manieren om je als vrijwilliger in te zetten.

Sluit je aan bij een werkgroep van een solidair ziekenhuis in je buurt

Via het initiatief Ziekenhuis voor Ziekenhuis dragen verpleegkundigen, directieleden, zorgmanagers, communicatiemedewerkers, technici… hun steentje bij om patiënten, bezoekers en personeel te sensibiliseren over de grote ongelijkheid wereldwijd op het vlak van toegang tot kwaliteitsvolle basisgezondheidszorg en perinatale zorgen. Solidaire ziekenhuizen worden gekoppeld aan gezondheidsstructuren waar Memisa actief is, waardoor er een interessante dynamiek en uitwisseling ontstaat tussen de ziekenhuizen in België en hun collega’s elders in de wereld. Naast sensibiliserende activiteiten, organiseren de ziekenhuizen ook fondsenwervende activiteiten hun partnerzone te ondersteunen.

Interesse om je aan te sluiten bij de werkgroep van een solidair ziekenhuis in je buurt en hun acties te ondersteunen? Kijk dan eens op onderstaande pagina welke ziekenhuizen reeds in ons netwerk zitten. Vul het onderstaand formulier in en dan brengen wij je in contact.

Organiseer een lezing of debat

Een efficiënte manier om een groep mensen te laten kennismaken met het werk van Memisa en de toegang tot gezondheidszorg wereldwijd, is door het organiseren van een lezing of infosessie. Dit kan je alleen doen, via je stad of gemeente of sla de handen in elkaar met een andere organisatie.

Nodig je graag een externe spreker uit? Wij brengen je graag in contact met een Memisamedewerker of iemand uit ons netwerk met expertise over:

 • Het gezondheidssysteem in DR Congo
 • Interculturaliteit/intercultureel samenleven
 • Dekolonisatie
 • Specifieke thema’s zoals: de problematiek van obstetrische fistels, maternale mortaliteit, mentale gezondheidszorg, seksuele en reproductieve gezondheidszorg, …

Of je kan ook een spreker uit de buurt uitnodigen. Er is vast en zeker een Ziekenhuis voor Ziekenhuis- partnerschap in jouw omgeving. Deze vrijwilligers kunnen vanuit hun eigen ervaring vertellen over hun engagement bij Memisa. Kijk op deze pagina voor de deelnemende ziekenhuizen

Welk formaat?

Kies je voor een lezing of een debat?  Of eerder een panel- of sofagesprek? Hierover denk je op voorhand best goed na, afhankelijk van je doelpubliek en de boodschap die je wil brengen.

Met wie kan je dit organiseren?

 • 4de pijler-organisaties in je gemeente of stad
 • Vzw’s of socio-culturele organisaties
 • Scholen
 • Ambtenaren voor Lokaal Mondiaal Beleid
 • Bibliotheek
 • Beroepsvereniging

Ondersteuning nodig?

Je kan contact opnemen met Marijke Ceyssens, projectverantwoordelijke educatieve projecten van Memisa, om samen na te denken over de uitvoering van jouw activiteit. We bezorgen je graag een inleidend tekstje of vragen die je debat op gang kunnen trekken. Je kan Marijke bereiken via [email protected] of [email protected]

Beschikbaar materiaal dat we kunnen bezorgen (online & offline)

Houd een filmavond

Samen met Artsen Zonder Vakantie en Dokters van de Wereld draaide Memisa een leerrijke en inspirerende documentaire in DR Congo. Gezondheidswerkers, lokale organisaties en gemeenschappen zijn er de hefboom tot verandering. Hun dagelijkse activiteiten – die ervoor zorgen dat de gezondheidszorg toegankelijker wordt - worden sprekend in beeld gebracht. Dit geeft de kijker een realistisch en hoopgevend beeld van de situatie ter plaatse.

Organiseer een filmavond in jouw bibliotheek, cultureel centrum of op een andere plek in jouw gemeente.

Bekijk hier de 3 trailers

Praktisch:

Thema’s: gezondheid, mensenrechten, duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

Doelgroep: Vanaf 15 jaar, Nederlands ondertiteld

Duur:  28 minuten

Gratis aan te vragen

Vraag familie en vrienden om Memisa te ondersteunen

Ben je bijna jarig, kijk je uit naar de geboorte van je baby of vier je een ander heuglijk feest? In plaats van “traditionele” cadeaus kan je vragen aan familie en vrienden om Memisa financieel een duwtje in de rug te geven door een gift te doen. Dit kan via ons online platform.

Maak hier je actiepagina aan

Of plan je binnenkort een sportieve uitdaging aan te gaan? Ook voor die gelegenheid kan je vragen aan je familie of vrienden om je te sponsporen ten voordele van Memisa.

Maak Memisa zichtbaar

Ben je een huisarts, tandarts, diëtiste, psychologe, kinesist, gynaecoloog of een zelfstandige (gezondheids)professional?

Leg onze brochures, flyers en ander communicatiemateriaal op een zichtbare plek in je wachtzaal of  praktijk.

Via dit formulier kan je folders of posters aanvragen. Op die manier help je onze acties zichtbaar te maken naar het grote publiek!

Word educatieve vrijwilliger

Als vrijwilliger kan je bijdragen door je tijd en je interesses in te zetten voor onze educatieve activiteiten.

Enkele voorbeelden van hoe je zou kunnen bijdragen:

 • Een stand bemannen tijdens een conferentie of op een festival
 • Een filmscreening of vorming in een middelbare school geven
 • Sociale media posts van Memisa delen
 • Administratieve/ondersteunende taken uitoefenen

Om een wereldwijde verandering teweeg te brengen, interpelleren we niet enkel de Belgische bevolking, maar ook politici. Samen met de solidaire ziekenhuizen en andere ngo’s en verenigingen pleiten we voor een meer rechtvaardige en solidaire politiek: dit kan gebeuren via petities, solidariteitsmarsen, ….

Aarzel zeker niet om Marijke Ceyssens, projectverantwoordelijke educatieve projecten van Memisa, te contacteren voor meer info: [email protected]

 

 

Interesse? Vul het formulier hieronder in.

Chargement…

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift