Kasongo-Lunda veroverde het hart van het Sint-Vincentiusziekenhuispersoneel

30 / 01 / 2019

Sinds 2005 ondersteunt het Sint-Vincentiusziekenhuis van Deinze het ziekenhuis in Kasongo-Lunda, DR Congo. Wat jaren geleden aarzelend startte, is uitgegroeid tot een sterk en breed gedragen engagement. Of je nu directielid, arts, verpleegkundige, administratief medewerker of poetsvrouw bent, de ogen van het Congolese jongetje die je vanop een foto in onze spoedopname indringend aankijken of het enthousiasme van het team van Congolese vroedvrouwen samen poserend op een foto in de gangen van onze nieuwe materniteit… Het laat niemand onberoerd.

Deze foto’s zijn een dagelijkse en stille getuige van de solidariteit van het personeel hier met hun collega’s in DR Congo. En alhoewel het ziekenhuis van Kasongo-Lunda in niets te vergelijken is met wat onze normen zijn voor een ziekenhuis, is het uiteindelijke doel van onze Congolese ziekenhuismedewerkers niet verschillend van het onze: zorg dragen voor zieke patiënten, toekomstige moeders begeleiden naar veilig moederschap…

Samen met het team vroedvrouwen nagaan waarom zoveel moeders het leven laten, samen de oorzaken van een bloeding na de bevalling benoemen en een bijscholing organiseren voor alle medewerkers van het ziekenhuis én de omliggende gezondheidsposten… Deze realisaties geven kracht om verder te gaan, om het partnerschap verder uit te bouwen en te optimaliseren. We zullen daarom, ondanks hinderpalen en beperkingen, blijvend onze medewerkers motiveren tot solidariteit.

Solidariteitstocht – 16 maart

Op zaterdag 16 maart 2019 zetten we letterlijk ons beste beentje voor. Omdat mensen, ziek of zwanger, soms kilometers moeten stappen naar het ziekenhuis over bijna onbestaande wegen in Kasongo-Lunda dagen we hier iedereen uit om met ons mee te stappen. Een marathon te voet (of met de fiets) vertrekkend vanuit ons ziekenhuis. Meestappen of iemand sponsoren kan! Meer info hieronder op de affiche:

Getuigenis van Sabine Van de Vyver – Sint-Vincentiusziekenhuis:

“Toen ik in Kasongo-Lunda was, realiseerde ik me dat het ziekenhuis ongelofelijk verschillend is van wat wij kennen. Gezondheidsmedewerkers moeten bij wijze van spreken elke dag opnieuw keuzes maken over welk leven ze zullen redden: dat van de baby die omwille van malaria een levensreddende bloedtransfusie nodig heeft, ofwel dat van de moeder van 5 kinderen, die na een gecompliceerde bevalling en een bloeding dringend een bloedtransfusie moet krijgen… Het is een pijnlijk realistische confrontatie met de dagdagelijkse realiteit in Kasongo-Lunda.”

Elke gift telt!
Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
Prenatale consultatie voor 5 vrouwen
Transport en een keizersnede die het leven van een zwangere vrouw redt
Reanimatiekit voor premature baby’s

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift