AZ Sint-Jan Brugge-Oostende op inleefreis naar Gombe-Matadi.

24 / 10 / 2019

 “Een inleefreis leert ons de uitdagingen ter plaatse beter begrijpen”

Eind augustus trokken vier vrijwilligsters van het ziekenhuis AZ Sint-Jan Brugge-Oostende op inleefreis naar de gezondheidszone van Gombe-Matadi. Het Brugse ziekenhuis heeft al sinds 2011 een partnerovereenkomst met deze zone in de Democratische Republiek Congo in het kader van het Memisa- initiatief Ziekenhuis voor Ziekenhuis.

“Bedoeling van deze inleefreis was onder meer leren begrijpen wat de uitdagingen ter plaatse zijn”, klinkt het. “En dat lukte aardig. Eenmaal we over de slechte wegen hobbelden, begrepen we al snel dat patiënten per auto vervoeren er zo goed als onmogelijk is.”

Piepklein gezondheidscentrum

Naast ontmoetingen met lokale Memisa-collega’s en een rendez-vous met de ambassadeur stonden een heleboel medische bezoeken op het programma. “We bezochten het voorlopige gezondheidscentrum in Kimaza, dat piepklein is en in erbarmelijke staat. De nieuwbouw (gefinancierd door de provincie West-Vlaanderen in het kader van Ziekenhuis voor Ziekenhuis) iets verderop is ook niet groot, maar wel zeer praktisch ingericht en eenvoudig in onderhoud. Stroom wordt er voorzien via zonnepanelen. Er wordt eveneens regenwater opgevangen, wat terecht komt in een ondergrondse reservoir. Er is ook een verbrandingsoven en put voor biologisch afval voorzien. Netjes.”

“Om ons een idee te geven van de beschikbaarheid van drinkbaar water, maakten we samen met kinderen uit het dorp, een oudere vrouw, het dorpshoofd en de médecin chef du zone (hoofdarts van de regio) een trip naar de waterbron. We probeerden ons voor te stellen hoe je als zwangere vrouw, met bassin op je hoofd en misschien zelfs een kind op je rug, deze steile helling meerdere keren per dag moet afdalen en beklimmen. Niet evident!”

Benieuwd naar meer verhalen over hun reis? Lees hier het volledige verslag.

Elke gift telt!
Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
Prenatale consultatie voor 5 vrouwen
Transport en een keizersnede die het leven van een zwangere vrouw redt
Reanimatiekit voor premature baby’s

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift