DR Congo: dokter redt levens met zijn stem

08 / 10 / 2019

Sensibiliseren, medeleven tonen en luisteren. Elke arts weet dat deze kwaliteiten bijna net zo belangrijk zijn als de puur medische competenties. In DR Congo, waar toegang tot gezondheidszorg niet evident is, kunnen deze kwaliteiten letterlijk levens redden. Daarom lanceren Artsen Zonder Vakantie, Dokters van de Wereld en Memisa (onder de noemer ‘Gezondheidszorg voor iedereen’) op dinsdag 8 oktober hun nieuwe sensibiliserende campagne: ‘Solidariteit geneest’. Via pakkende getuigenissen geven ze het uitzonderlijke werk van het gezondheidspersoneel in DR Congo de aandacht die het verdient.

Congolese artsen getuigen

Dr. Désiré, dr. Pacifique en dr. Patricia zijn drie Congolese artsen die werken in partnerziekenhuizen van Artsen Zonder Vakantie, Dokters van de Wereld, en Memisa. Elke dag opnieuw geven ze het beste van zichtzelf om de bevolking de best mogelijke medische zorg te verlenen. In de vorm van animatievideo’s vertellen ze hoe ze dagelijks, naast hun medische kennis en vaardigheden, een beroep doen op hun empathie, hun capaciteit om te luisteren en te sensibiliseren. ”Sinds ik in kerken ga spreken over het belang van tijdige zorg, komen patiënten sneller naar het ziekenhuis. Zo kunnen we complicaties die vaak tot de dood leiden, vermijden. Dat is de kracht van mijn stem”, vertelt dr. Désiré.

Een andere kijk

“Als ngo hebben we een dubbele rol te vervullen: we versterken enerzijds het gezondheidspersoneel op het terrein, anderzijds is het belangrijk om hier in België de negatieve visie op gezondheidszorg in DR Congo bij te sturen. Het staat vast dat de context in DR Congo moeilijk is, en de middelen zeer beperkt zijn. Er is nog een lange weg te gaan om zowel de toegang tot als de kwaliteit van gezondheidszorg te verbeteren. Toch worden er dagelijks vele patiënten behandeld en gered door Congolese gezondheidswerkers.”, zegt dr. Elies Van Belle, Manager Development and Funding van Memisa

Ontdek het verhaal van dr. Désiré

 

 

De verhalen van dr. Pacifique en dr. Patricia worden op 14 oktober en 18 oktober verspreid via onze sociale media en op de website www.gezondheidszorgvooriedereen.be

Over Gezondheidszorg voor iedereen
Gezondheidszorg voor iedereen omvat de medische ngo’s Artsen Zonder Vakantie, Dokters van de Wereld en Memisa, alle drie actief in Afrika. Samen bundelen ze hun krachten voor:
• goed opgeleid personeel
• kwaliteitsvolle behandeling en medicatie
• water en elektriciteit in de gezondheidsstructuren
• geografische en financiële toegang tot gezondheidszorg
• goed uitgeruste gezondheidsstructuren

Elke gift telt!
Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
Prenatale consultatie voor 5 vrouwen
Transport en een keizersnede die het leven van een zwangere vrouw redt
Reanimatiekit voor premature baby’s

Steun ons project

Steun dit jaar de bouw van een medisch centrum in Pay Kongila in de DR Congo

Ik doe een gift