Sint-Franciscus ziekenhuis Heusden-Zolder

In 2005 ging het Sint-Franciskusziekenhuis in Heusden-Zolder, in het kader van het Ziekenhuis voor Ziekenhuis-project van hulporganisatie Memisa, een partnerschap aan met het Hôpital Général de Référence (HGR) van Panzi in de Democratische Republiek Congo. Ook de omliggende gezondheidszone in het zuiden van de provincie Bandundu, niet ver van de grens met Angola, is bij het project betrokken.

Door de jaren heen nam het Sint-Franciskusziekenhuis tal van initiatieven en werd er door de inzet van tientallen vrijwilligers jaarlijks 12.500 euro aan Memisa overgemaakt. Een bedrag waar Ontwikkelingssamenwerking telkens 50.000 euro bovenop legde. Met dit budget kon Memisa het ziekenhuis en de gezondheidszone van structurele steun voorzien, meldt De Huisarts.

“Tekenend zijn de extreme armoede en het totale gebrek aan infrastructuur en organisatie van een overheid die verplichtingen oplegt maar geen middelen ter beschikking stelt”, zegt dr. Geutjens. Hij werd aangenaam verrast door de bekwame en zeer gemotiveerde Congolezen die bij Memisa in Kinshasa en Kikwit de dienst uitmaken.

 

Voir tous les hopitaux

SOUTENEZ NOTRE PROJET

En 2024, soutenez la construction d'un centre médical à Pay Kongila, en République démocratique du Congo.

Je fais un don