Water voor het ziekenhuis in Nikki

11 / 07 / 2019

Een ziekenhuis zonder stromend water

In Nikki, een gemeente in het noordoosten van Benin, ligt het ziekenhuis Sounon-Séro dat 15.515 patiënten ontving in 2017. Maar deze patiënten konden niet steeds optimaal verzorgd worden, want het grootste deel van het jaar heeft het ziekenhuis geen water. Proper water is nochtans essentieel voor het goed functioneren van een ziekenhuis. Water is noodzakelijk voor een degelijke hygiëne: om kamers schoon te maken en om handen te wassen. Maar ook om chirurgisch materiaal te steriliseren is water nodig. Dit zijn allemaal cruciale elementen om de verspreiding van ziekten te voorkomen.

Een tekort dat moeilijk te controleren valt

Tijdens het droogseizoen kan SONEB (la Société Nationale des Eaux du Bénin) niet alle wijken van Nikki van water voorzien. En het ziekenhuis ligt in een van de zones die niet bediend wordt. Om toch water te hebben, zijn er verschillende oplossingen:

  • het personeel vult bidons bij een van de waterputten of kraantjes
  • als noodoplossing werden ook enkele plastic watertanks geplaatst

Helaas volstaan deze maatregelen niet en moet het merendeel van de diensten dus functioneren zonder water. Om aan dit tekort tegemoet te komen,  wordt een watertoren gebouwd. Dankzij deze voorraad kan het ziekenhuis het hele jaar door in zijn watervoorraad voorzien.

Luister hier naar de reportage gemaakt door onze collega’s van het ziekenhuis Sounon Séro (FR)

Foto’s van de werken:

Elke gift telt!
Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar
Prenatale consultatie voor 5 vrouwen
25€
Transport en een keizersnede die het leven van een zwangere vrouw redt
40€
Reanimatiekit voor premature baby’s
60€

Getuigenissen

Germaine, vroedvrouw
“We zijn genoodzaakt het aantal keer dat we de handen wassen te beperken. Normaal gezien moet je je handen wassen voor en nadat je een patiënt aanraakt. Maar hier wassen we onze handen soms slechts één keer.”
Mama van een patiënt
“Ik bracht mijn zoon naar het ziekenhuis, aangezien hij al twee dagen ziek is. De omstandigheden zijn moeilijk (…) we zijn verplicht om het ziekenhuis te verlaten om water te gaan halen. (….) Volgens mij is het een slecht idee om het water te hergebruiken en door te geven van persoon tot persoon. Het water wordt zo alleen maar vuiler. Soms ga je naar het ziekenhuis voor een ziekte en ga je naar huis met een andere.”